014 51 50 05

Adam’s Peak of Sri Pada bezienswaardigheden en specificaties

5500 treden heen in de holst van de nacht, 5500 treden terug bij de vroege ochtendgloren, met als ultieme beloning een zonsopgang in de meest magische sfeer. Dat is in een notendop de pelgrimsklim van Adam’s Peak. Je hoeft niet gelovig te zijn om de magische sfeer van deze berg te proeven. Het is een kwestie van meemaken. De zonsopgang zien vanaf deze plek is een must-do!

Adam’s Peak is de meest geliefde berg in Sri Lanka door zowel boeddhisten, hindoes als christenen. De naam Adam’s Peak geeft het al een beetje weg. Volgens de christenen is dit namelijk de berg waar Adam zijn eerste voet op aarde zette, volgens de boeddhisten is Sri Pada de eerste plek waar Boeddha voet aan grond zette in Sri Lanka en volgens de hindoes geldt dit hetzelfde voor god Shiva. Een magische plek dus voor vele pelgrims. In het bijzonder de boeddhisten, die in december hier de aftrap hebben van het ‘klim’seizoen. Het beklimmen van deze berg wordt gezien als een heuse pelgrimstocht. Bovenop de berg vind je dan ook de ‘voetafdruk’ van Adam/Boeddha/Shiva en dat is eigenlijk waar de vele pelgrims voor komen.

Sri Pada, zo wordt Adam’s Peak ook wel eens genoemd. Het is één van Sri Lanka’s meest bijzondere natuurlijke bezienswaardigheden. De berg steekt dan ook letterlijk en figuurlijk uit boven de rest van de omgeving. Met 2.243 meter is het slechts de op vijf na hoogste plek in Sri Lanka, maar de berg heeft een magische uitstraling.

Wie was er eerst?

Al eeuwen lang komen christenen, moslims, hindoes en boeddhisten hier om verschillende redenen. Het oorspronkelijke verhaal is namelijk dat Adam’s Peak de eerste voetafdruk op aarde is van Adam, Boeddha of Shiva is. Gemaakt op verzoek van de lokale god Saman.

In de loop der jaren zijn er door verschillende mensen en verschillende geloven andere verhalen aan gegeven. De naam Adam’s Peak komt voort uit het feit dat moslims beweerde dat dit de berg is waar Adam voor het eerst voet op aarde zou hebben gezet. Hindoes daarentegen, beweerde dat de voetafdruk is gemaakt door Shiva.

Beklim de 5.500 treden van Adam’s Peak

Vroeg naar bed de dag voor de nachttrekking. U wordt rond middernacht opgehaald voor uw trekking naar Adam’s Peak, wanneer u niet in Dalhousie zelf verblijft. U loopt in het donker, waardoor u nog weinig ziet van de groene, bosrijke omgeving waar u loopt. Op de top van Adam’s Peak zult u getuigen zijn van eeuwenoude bedevaartrituelen van de Boeddhisten. Zij aanbidden de voetafdrukken van Lord Buddha. Een indrukwekkend gezicht!

’s Nachts naar de top lopen heeft natuurlijk een reden. U gaat de zonsopkomst meemaken. Iets wat niet mag ontbreken tijdens uw reis door Sri Lanka. Opeens ziet u de omgeving waar u zojuist gelopen heeft en komt er een uitgestrekt landschap naar voren. Een prachtig gezicht. Als de zon schijnt, is het tijd om af te dalen. Niet via de weg waar u zojuist naar boven gelopen bent, maar u maakt een kleine omweg. U komt langs watervallen, theeplantages, een natuurreservaat en nevelwoud, waar u een mooi uitzicht heeft op de top van Adam’s Peak. Als het slecht weer is, kan het zijn dat u dezelfde weg als de heenweg moet pakken.

U bent rond 11 uur ’s ochtends weer terug in het hotel. U zult wel trek gekregen hebben. Even wat eten en de rest van de dag uitrusten en genieten van de groene omgeving.


Veel reizigers beklimmen de Adam’s Peak tijdens hun reis door Sri Lanka. De tocht naar de top van de berg begint in het nabijgelegen Dalhousie. Onderweg kom je nog een grote staande boeddha tegen. De eerste paar minuten loop je door schitterende thee plantages en oude boeddhistische heiligdommen. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet voor het beklimmen van deze berg.

1. Hoe is de klim?

De klim is prima te doen als je enigszins fit bent. Je hoeft niet te trainen, het is niet zo hoog dat je last krijg van hoogteziekte en het is niet super zwaar. De meeste mensen zonder enige ervaring komen uiteindelijk boven. Het eerste gedeelte van de klim is zelfs vrij makkelijk. Na een uur, anderhalf uur wordt het iets zwaarder.

TIP  – neem wel een jas of fleece mee, het kan vrij fris worden boven.

2. Wel of geen gids inhuren?

Het kan, maar het is zeker geen must. De route zelf is heel makkelijk en vereist zeker geen gids. Het enige voordeel van een gids is dat je hier en daar uitleg kunt krijgen over de route, de berg en de omgeving. Dat is echter ook geen zekerheidje. Onderweg kom je diverse kraampjes tegen waar je voor een paar roepie eten en drinken kunt kopen. Uiteraard de heerlijke roti en een kop thee. Hou er rekening mee dat snacks en water wel een stuk duurder zijn dan in het dorpje (Dalhousie). Als het kan raden we aan om in Dalhousie alvast water en snacks in te slaan.

TIP – neem genoeg kleingeld mee zodat je wat eten en drinken kunt kopen mocht dat nodig zijn. Verkopers hebben vaak niet terug van ‘groot’ geld.

TIP   afhankelijk van je fitheid doe je tussen de 2 en 4 uur over de tocht naar de top.

De top is werkelijk prachtig. Je staat boven het wolkendek dat eruit ziet als een laag watten waar je in kunt liggen. Langzaam zie je dan de zon opkomen. Nadat je de zon op heb zien komen ga je terug naar beneden. De weg terug duurt zo’n 1,5 uur.  De rest van je dag geniet je van het landschap en geef je je zere benen wat rust. Je kunt ook dezelfde dag nog verder reizen.


Anuradhapura bezienswaardigheden en specificaties

Anuradhapura mag niet ontbreken op je reisroute wanneer je iets wil proeven van de rijke geschiedenis van Sri Lanka. Anuradhapura was de eerste hoofdstad van Sri Lanka en eeuwenlang bouwden ze hier daarom gigantische stoepa’s, dagoba’s en tempels. Verspreid over een gebied van zo’n 40 km2 vind je tegenwoordig nog veel restanten hiervan. Sommige gerenoveerd en andere helemaal vervallen. Anuradhapura is vergelijkbaar met Polonnaruwa dat ook ooit de hoofdstad van Sri Lanka is geweest.  Anuradhapura kan je makkelijk combineren met het mooie Mihintale, de plek waar het Boedhisme in Sri Lanka is begonnen.

Meer dan 1.000 jaar was Anuradhapura toneel van Singhalese koningen die vanuit deze stad hun koninkrijk aanstuurde. Het was één van de grootste en belangrijkste Sri Lankaanse koninklijke hoofdsteden van die tijd. De glorie is enigszins vergaan maar nog steeds is Anuradhapura een prachtige stad met paleizen, stoepa’s, schitterende tuinen en een indrukwekkende geschiedenis.

Anuradhapura; een oude wereldstad

De stad ligt op ruim 200 kilometer landinwaarts ten noorden van Colombo en heeft een indrukwekkende geschiedenis achter de rug. Ruim 1.200 jaar was Anuradhapura de stad waar alles gebeurde. Het was de politiek, culturele en machtige hoofdstad van het Anuradhapura rijk. Hoewel de mystiek van een oude koningsstad een beetje is vergaan is de stad nog steeds toneel van vele bezienswaardigheden.

Vandaag de dag wordt Anuradhapura door vele nog steeds gezien als heilige stad, mede door de Boom der Verlichting, ook wel de Bodhi Boom. De vijgenboom waaronder de Boeddha zijn verlichting vond. Anuradhapura is dan ook een belangrijk pelgrimsoord in Sri Lanka.

 

Wat is er te doen in Anuradhapura ?

Dat de stad nog steeds van grote waarde is blijkt wel uit het feit dat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De stad heeft dan ook veel highlights die het bezoeken waard zijn met de Bodhi Boom, Ruvanvelisaya Dagoba en Loha Prasada als bekendste.

1. De Bodhi Boom

De Bodhi Boom is één van de belangrijkste plekken ter wereld voor boeddhisten. Het is deze vijgenboom waar boeddha verlichting zou hebben gevonden. Aangezien het boeddhisme uit Sri Lanka de hele wereld over is gegaan is het voor veel boeddhisten een belangrijke plek. Rondom de boom vindt je vier stoepa’svan 80 meter hoog die deze Boeddhistische plek moeten beschermen.

Hoewel het niet ongewoon is om 2000 jaar oude olijfbomen in Griekenland en het Midden-Oosten tegen te komen, is de Bodhi-boom in Anuradhapura geplant in 288 B.C., waardoor het een van de oudste levende boom ter wereld is! Het wordt beschermd door een muur en wordt vereerd door duizenden boeddhistische pelgrims die er elke dag van het jaar een eerbetoon brengen.

2. De Loha Prasad

Dit paleis moet in zijn gloriedagen gigantisch zijn geweest. Het werd door koning Dutugemunu gebouwd in de tweede eeuw voor Chr. en telde in die dagen duizenden slaapplekken en negen verdiepingen. Helaas is er niet veel meer over van het paleis zoals die was. Tegenwoordig zijn het de ruim 1.600 pilaren die delen van het paleis in eren houden.

3. Het Abhayagiri Vihara complex

Dit complex werd gebouwd door koning Vattagamini in 88 B.C. en had de capaciteit om 5.000 monniken tegelijk te huisvesten. Bijna 600 jaar was dit het grootste klooster in Sri Lanka. Het kloostercomplex, dat meer dan 500 hectare groot is, heeft Boeddha beelden, een stupa, een van de mooiste maanstenen in Sri Lanka (zie hieronder) en twee zeer beroemde zwembaden, de Kuttam Pokuna.

4. De mooiste dagoba; de Ruvanvelisaya Dagoba

Als vele gezien als de mooiste dagoba van de stad. Koning Dutthagamini’s liet deze tempel zo’n 140 voor Chr. bouwen en het schijnt één van de mooiste te zijn geweest. Het word omringd door een mooie tuin waar zowel locals als reizigers even bijkomen. De Ruvanvelisaya Dagoba is niet te missen in de stad aangezien dit witte bouwwerk 55 meter hoog is en versierd is met prachtige details. Zeker een bezoek waard tijdens je verblijf in Anuradhapura.

5. De Isurumuniya Vihara

De Isurumuniya Vihara is een kloostercomplex dat uit een rots is gesneden. Gebouwd door koning Devanampiyatissa, werd het gebruikt om 500 monniken te huisvesten. Het waren Issira kinderen van adellijke families in hoge kastjes die bereid waren hun leven te wijden aan Boeddha en de weg naar verlichting. Pelgrmis brengen bloemoffers naar een standbeeld van een liggende Boeddha, die gekleed is in een helder rode mantel. Het standbeeld is omringd met mooie schilderijen die het leven en legendes van de Boeddha uit de oude wereld van Anuradhapurans uitbeelden.

6. Jetavanaramaya Monastery

Het klooster en de stoepa van Jetavanaramaya werden gebouwd door koning Mahasen. Het heeft een hoogte van 122 meter en het was een van de hoogste structuren in ter wereld toen het voltooid was. Alleen de Egyptische piramidesbij Giza waren hoger. Gebouwd met stenen gemaakt van zand en klei, is de Jetavanaramaya stupa zoveel een testament voor de oude techniek als het is voor spiritualiteit. Het is een indrukwekkend gezicht als je vlak voor de stoepa staat.

7. Verken Anuradhapura met uw gids

Wanneer je op het internet leest over Anuradhapura dan zal bijna ieder blog je aanraden om Anuradhapura met de fiets te verkennen. Wat ons betreft is dat geen heel strak plan. Naast de hitte en het feit dat de afstanden behoorlijk groot zijn, mis je ook nog eens alle interessante verhalen over de geschiedenis. De informatie op de borden is heel beperkt en juist de geschiedenis van de stad en het boeddhisme maken deze plek zo interessant. Het is daarbij geen enorm interessant gebied om doorheen te fietsen en voor het geld hoef je het ook niet te doen. Anuradhapura heeft een aantal hele mooie bouwwerken maar het zijn niet de tempels van Angkor in Cambodja of zoiets als Bagan in Myanmar. Kies dus liever voor een tuktuk chauffeur die veel weet over de geschiedenis en daar graag over vertelt. Dat maakt je bezoek aan Anuradhapura compleet.

8. Draag gepaste kleding en neem sokken mee

Zoals bij het bezoeken van heilige plekken over de hele wereld is het ook hier belangrijk om je gepast te kleden. Dit uit respect voor de cultuur en omdat je anders simpelweg veel complexen niet zal mogen betreden. Gepast kleden wil zeggen dat je schouders en knieën bedekt zijn en dit geldt zowel voor vrouwen als mannen. Mocht je witte kleding bij je hebben, dan zou dit helemaal top zijn want je zal zien dat alle locals ook wit dragen. Wit is de kleur die in het boeddhisme staat voor puurheid en het openstaan om te leren. Bij het betreden van bijna alle complexen, zal je je schoenen of slippers uit moeten doen. De vloer is ontzettend heet door de zon dus een paar sokken komen echt van pas.

9. Laat je niet beroven door apen

Op een aantal plekken zal je hele families apen tegenkomen. Mochten ze doorhebben dat je eten of drinken bij je hebt, dan kan je erop rekenen dat ze dit van je zullen proberen te stelen. Ook dingen als een zonnebril willen ze nog wel eens stelen dus let altijd extra goed op je spullen als er apen in de buurt zijn en laat nergens iets liggen.

10. Anuradhapura met Mihintale

Op een half uurtje rijden van Anuradhapura ligt de heilige bergtop Mihintale. Dit is de plek waar het boeddhisme zijn oorsprong heeft in Sri Lanka en daarom is het een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen voor boeddhisten in Sri Lanka. Wanneer je op pad gaat een gids, zal je leren over de ontmoeting die hier heeft plaatsgevonden tussen Boeddha en de toenmalige koning Tissa. Het is daarbij ook nog eens een hele mooie plek (de helft van de foto’s uit dit artikel zijn daar geschoten) om te bezoeken door het uitzicht over de jungle, de palmbomen en de 1840 traptreden naar de grote dagoba op de top. In totaal zijn het 1840 traptreden naar de top en op een heldere dag is het heel mooi om hier de zonsondergang te bekijken.

11. Jungle Kayaken op Wannewaduwa Reservior Ulagalla

 Wanneer u in Anuradhapura verblijft, kan u besluiten om de jungle vanaf het water te verkennen. De wateren van het Wannemaduwa-reservoir zijn op hun mooist bij zonsopgang of bij schemering. En een betere manier om hier van de natuur te genieten dan per kajak is er niet. Peddel rustig met uw vriendelijke gids langs drijvende eilanden van lotusbloesem, langs riet vol met kwetterende watervogels en onder overhangende takken door. U ziet met een beetje geluk een arend boven uw hoofd vliegen of u ziet een ijsvogel langs de rivier zitten. Geniet van de bloemen, vissen en schildpadden om u heen. De lokale bevolking is hier vaak aan het vissen, dus knoop gerust een praatje aan. U warmt uzelf aan het zachte licht van de opkomende of ondergaande zon. Dit magische licht verandert de libellenvleugels in goud. Wat een prachtig plaatje.

Let op: het kayakken is altijd afhankelijk van de hoogte van het water in het reservoir. Gewoonlijk is het kayakseizoen van november t/m juni.

12. Fietsen rond Anuradhapura en Ulagalla

Na het ontbijt staan de fietsen al voor u klaar voor een verrassende fietstocht in de nabije omgeving van Ulagalla. Samen met uw gids gaat u de komende twee uur op pad. U bent het terrein van Ulagalla nog niet af en u fietst al direct over de slingerende weggetjes van het platteland. De omgeving is hier prachtig groen en de fiets is de perfecte manier om het landschap in u op te nemen. Adem in, adem uit. Wat een rust hier in het elders toch wel hectische Sri Lanka. U fietst door lokale dorpjes en krijgt hier een kijkje in het lokale leven, ook bij de lokale basisschool. Op schooldagen is het mogelijk om hier even te stoppen en naar binnen te stappen. De kinderen zullen dit ontzettend leuk vinden! Ook bezoekt u een lokale tempel gelegen op een rots. U heeft hier schitterend uitzicht over de omgeving. Deze tempel is de dagelijkse plek om offers te doen door de dorpsbewoners en hier ziet u vrijwel geen toeristen. U fietst verder langs een groot meer waar u met wat geluk mooie vogels kunt zien met de prachtigste kleuren. Doordat u met uw eigen gids op pad bent, kunt u overal stoppen voor mooie foto's en de fietstocht geheel op eigen tempo maken.


Aragum Bay bezienswaardigheden en specificaties

Arugam Bay is een laid back surfers dorpje aan de oostkust van Sri Lanka. Van over de hele wereld komen surfers deze kant op voor de perfecte golven. Maar ook als je helemaal niet kan surfen, is Arugam Bay een hele leuke plek om een paar dagen te verblijven. Op het strand zitten gezellige beach bars waar je kan genieten van verse smoothies of volleybal kan spelen.

Arugam Bay is een maanvormige baai in het oosten van het land. Het is volgens velen dé plek om te surfen in Sri Lanka, hoewel er zeker ook andere plekken zijn. Arugam zelf is met slechts een paar honderd inwoners niet zo groot, maar de stad is ook niet de reden dat je hier komt. Het is het mooie, afgelegen strand waarvoor je komt.

Surfen of surflessen nemen

Kan je niet surfen en heb je het nog nooit geprobeerd dan is dit je kans. Neem een middagje surfles en probeer je evenwicht te houden op de golven. Wie weet ontdek je wel je nieuwe passie. Kan je al surfen dan ga je Arugam Bay helemaal te gek vinden. De meest populaire surfspots zijn Main Point, Whiskey Point en Peanut Farm.

Surfers paradise

Arugam is een klein stadje met maar één hoofdstraat met winkels, restaurants en surfboard verhuur. Dat is ook meteen de reden dat je hier komt. Reizigers komen voor het surfen en de legendarische strandfeesten die ze hier organiseren. Arguam Bay, ook wel, A-Bay, heeft een geweldige sfeer.

Hou je niet van surfen? Geen nood. Ook als je geen surfer bent, zijn er tal van andere dingen om te doen. Cocktails drinken in een beachbar, de hele dag chillen in je hangmat of de schitterende zonsondergang bijwonnen. Je hoeft je hier zeker niet te vervellen. Daarnaast is Arugam Bay is ook een uitstekende uitvalsbasis voor verschillende avonturen in het omliggende landschap.

 

Wat is er te doen in Arugam Bay ?

Hoewel het leven hier draait om surfen is er gelukkig nog veel meer te doen in de omgeving. Aan 2 of 3 dagen heb je in principe genoeg om dit stadje en de omgeving te verkennen. Wij hebben de leukste dingen om te doen op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee!

1. Natuurlijk… ga surfen!

We beginnen maar meteen met het meest voor de hand liggende om te doen; surfen. Alles in Arugam draait om surfen dus het is niet zo gek dat eigenlijk alles hier is afgestemd op surflessen of surfboard verhuur. Men zegt dat Arugam Bay bij de beste surfsports ter wereld hoort, dus naar Arugam gaan en niet surfen is natuurlijk not-done!

Er zijn drie bekende surfspots waar je goed kunt surfen;

Main Point

Dit is de bekendste surfspot in Arugam Bay. Dat betekent ook dat je hier zeker niet de enige bent. Doordat het zo druk is kun je beter naar een andere, rustigere stranden gaan als je wil leren surfen. Elke ochtend zie je tientallen surfers het water op gaan. Dit strand is meer voor ervaren tot gevorderde surfers.

Peanut Farm

Op ongeveer 25 minuten van Arugam Bay ligt Peanut Farm. Dit strand en de surfplek ligt iets meer afgelegen waardoor het een stuk rustiger is. Zeer populair en zeer aan te bevelen. Ook dit strand is voor de iets meer ervaren surfers hoewel er ook een golven zijn voor beginners.

Whisky Point

Whikey Point ligt ook op ongeveer 15 minuten rijden van Arugam Bay. Het is een bekend punt voor beginnende surfers gezien de kleine, maar uitstekende golven. Je vindt hier daarom ook veel surflessen en scholen.

2. Viewpoint bij Kudumbigala Monastery

Heb je zin in een avontuurtje? Huur dan een scooter en neem de weg richting het Kudumbigala Monastery. Dit is een klooster midden in het Kumana National Park. Vanaf hier kan je in 10 minuten een rots beklimmen en genieten van een indrukwekkend uitzicht over het nationale park. De weg naar het Kudumbigala Monastery loopt voor een deel door het Kumana National Park dus je hebt kans om onderweg wilde dieren tegen te komen.

3 .Lagoon Safari

Een populaire activiteit in Arugam Bay is de Lagoon Safari. Hierbij ga je met een bootje de lagoon op om opzoek te gaan naar wildlife.  Je ziet veel verschillende soorten vogels, apen, krokodillen en olifanten.

4. Elephant Rock beklimmen

Naast Peanut Farm Beach ligt de Elephant Rock. Een berg rotsen vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de kustlijn van Arugam Bay. Je klimt er zo naar boven en zeker met zonsondergang is het uitzicht heel gaaf. Zorg wel dat je voor het donker weer weg bent want in dit gebied leven veel krokodillen.

5. Verken de stranden

Het strand van Arugam Bay (Main Point) is lang en best indrukwekkend, maar dit is slechts een van de vele stranden die je hier vindt. Daarnaast is het hier niet echt lekker zwemmen door alle golven die binnen komen rollen. Main Point is wel een van de gezelligste stranden, maar door de vele surfers soms wat overweldigend.

De hierboven genoemde surfplekken hebben allemaal mooie stranden. Je kunt je handdoek gewoon neerleggen op en plek waar niet zo veel surfers zitten. Tenzij je graag wil kijken. Een van de rustigste stranden hier is het strand van Peanut Farm, waar je ook een leuk café vindt waar je wat kan eten en drinken.

TIP  – kijk uit waar je het water in loopt of waar je zwemt. Het is niet fijn om een surfboard tegen je hoofd te krijgen en surfers zien jou niet.

6. Ga naar Panama

Ja, je leest het goed. Je kunt naar Panama. Niet het Panama in Midden-Amerika natuurlijk, maar Panama Tank in Sri Lanka, ook wel Crocodile Point genoemd. Het ligt vlakbij de Helava Wekanda en biedt bezoekers een mooi uitzicht op de omgeving.

Je kunt groene rijstvelden bewonderen, maar je komt hier natuurlijk voor de krokodillen die in het gras luieren bij het water. Je spot er ook regelmatig zeldzame vogels. Het is dan ook een populaire plek voor vogelspotters Het ligt op slechts 15 tot 20 minuten rijden van Arugam Bay en er is eigenlijk slechts één pad om te rijden en te verkennen dus verdwalen kan je niet .

7. Leuke winkeltjes

In Arugam Bay zitten een aantal hele leuke winkeltjes waar ze kleding en souvenirs verkopen.


Bandarawela

Gelegen tussen Ella en Yala, in de geburen van Haputalle. Bandarawela wordt voornamelijk bezocht wanneer klanten de treinrit van Ella naar Bandarawela of Haputale nemen. De rit door de berggebieden op weg naar Bandarawela komt ook vaak voor op de lijstjes met mooiste treinreizen die je kunt maken. Bandarawela is best een grote stad  gelegen tussen de bergen. In het centrale bergland van Sri Lanka, vinden we het levendige marktplaats Bandarawela met een mengelmoes van Singalezen, Tamils en Moren. Dit is het centrum van de theeproductie in het zuiden van het bergland, gelegen op een hoogte van 1230 meter. Door de hoogte heerst er een fris, maar droog klimaat. In de koliniale tijd was Bandarawela een geliefd toevluchtsoord voor de Britten die last hadden van de hitte in Sri Lanka. Zij verbleven dan in het Victioriaanse Bandarawela Hotel. In het centrum staat een klokkentoren aan de Main Street die verder voert naar de tempel van de stad. Niet ver hiervandaan ligt de plaatselijke markt. In de directe omgeving zijn veel wandelingen te maken. Je wandelt dan door theeplantages, over smalle bergpaadjes, door kleine dorpjes en langs watervallen. Doordat Bandarawela wat hoger ligt is het klimaat hier ook aangenaam om te wandelen.Bundala National Park bezienswaardigheden en specificaties


Op een klein halfuur rijden vanaf het centrum van Hambantota ligt het natuurreservaat Bundala National Park. Nabij gelegen ligt Yala National Park, waardoor een bezoek goed te combineren is. Het park is met 60 m2 één van de kleinere parken van Sri Lanka.

In vergelijking met Yala National Park is het in Bundala vrijwel altijd rustig, dat komt doordat het een van de beste plekken is om vogels te spotten en groter wildleven in mindere mate aanwezig is. Maar liefst 200 verschillende soorten verblijven en overwinteren in het natuurreservaat. Spot de Grote Giel, kleurrijke Indische Nimmerzats, zwarthalsooievaar of de bekendere flamingo’s en pelikanen. Naast al het vliegende pracht en praal zijn er ook wat grotere dieren te zien. Ga bijvoorbeeld op zoek naar de mangoesten, aanschouw spelende apen en grazende waterbuffels of ga op zoek naar kleine kuddes olifanten.

Extra bijzonder aan Bundala National Park is dat dit het enige park in Sri Lanka is waar de zoutwaterkrokodil aanwezig is. Deze krokodillen kunnen tot maar liefst 7 meter lang worden!


Dambulla bezienswaardigheden en specificaties

Dambulla, centraal gelegen in Sri Lanka, is vooral bekend van de Gouden Tempel, een grottencomplex dat al rond de 7e eeuw voor Christus bekend staat. Pas in de 1e eeuw voor Christus zijn er beelden en afbeeldingen in de grotten gemaakt door monniken.


De grottempel in Dambulla is één van de bekendste highlights in Sri Lanka. Ondanks dat het helaas wat commercieel is, is het een belangrijke heilige plaats in Sri Lanka die tijdens je reis niet gemist mag worden. De grottentempel ligt overigens samen met Anuradhapura, Polonnaruwa en Sigiriya in de culturele driehoek van Sri Lanka. De Gouden Tempel bestaat uit vijf grotten met afbeeldingen en standbeelden, waarmee het leven van Boeddha wordt verteld. De grotten waren al voor het eerst bewoond in de 7e eeuw v. Chr. Vanaf de 1e eeuw v. Chr. kwamen er religieuze afbeeldingen en beelden. Zoals bij elke heilige plaats in Sri Lanka behoor je geen mouwloze hemdjes of korte broeken te dragen. De entree bedraagt 1.200 roepie. De Gouden Tempel is iedere dag open van 07:30 tot 19:00. De tempel ligt op zo’n 160 meter hoge rots en eenmaal boven heb je een fantastisch uitzicht. De 5 grotten zijn allemaal de moeite van een bezoek waard. 

De eerste grot, de ‘Grot van de goddelijke koning’, is nagenoeg helemaal gevuld met een 15 meter lange liggende Boeddha. Aan zijn voeten zit zijn leerling Ananda en bij zijn hoofd vind je de god Vishnu.

De tweede grot, de ‘Grot van de grote koningen’ is het grootste en meest indrukwekkend. Hier vind je 56 levensgrote beelden van Hindoestaanse goden als Vishnu en Ganesha die door verschillende koningen zijn geplaatst. In het midden is een kleine waterbron waarvan men zegt dat het de zwaartekracht trotseert. 

De derde grot, de Great New Monastary is pas in de 18e eeuw door de toenmalige koning toegevoegd aan de Gouden Tempel, in de tijd dat tijdens de kolonisaties het Boeddhisme weer opbloeide. Er zijn vele wand en plafond tekeningen in de typische Kandy stijl. Daarnaast zijn er circa 60 Boeddhabeelden en een standbeeld van de koning.

De vierde grot, de Western Monastary is de kleinste grot. In het midden van de grot staat een kleine stoepa, gemaakt ter ere van de koning en zijn vrouw. Dieven hebben ooit ingebroken in deze stoepa, met het idee dat er juwelen zouden liggen. De stoepa is omgeven met meerdere Boeddhabeelden.

De vijfde grot, De Second New Monastary werd vroeger gebruik als opslagplaats, totdat de Kandykoningen deze grot hebben veranderd in een heilige plaats. De grot bevat vele Boeddhabeelden, waaronder een grote liggende Boeddha. Daarnaast zijn er afbeeldingen van de Hindoe god Vishnu.

Kleurrijke schilderingen

Alle grotten zijn voorzien van kleurrijke schilderingen die de geschiedenis van de Singalezen vertellen. Bovenop de rots waarin de grotten zich bevinden staat een gouden tempel. Deze is bijzonder vanwege de maar liefst 30 meter hoge gouden Boeddha. Daarnaast zijn er uitbundige versieringen en neonverlichting.

 

Dambulla; een stad met schitterende tempels

Dambulla is een stad met 67.000 inwoners en is eigenlijk vooral bekend vanwege de Grottentempel die op de Werelderfgoedlijst staat van UNESCO. Het is niet één grot in Dambulla maar meerdere. In totaal vind je hier meer dan 80 grotten waarvan de gouden Tempel, met vijf grotten, de belangrijkste is. Het is het best bewaarde grottempelcomplex van Sri Lanka. Het bijzondere aan deze grotten is dat de schilderingen van zowel Boeddha zijn als van de Hindoe goden Vishnu en Ganesh.


Je vindt de tempels op 12 kilometer van Sigiriya. De bijzondere grotten zijn aangelegd in de eerste eeuw na Christus. Het was koning Valagambahu die tijdens zijn 14 jarige verbanning in de grotten van Dambulla leefde. Om de tijd door te komen legde hij de bijzondere grottempel aan. De tempel werd gelukkig bewaard en in 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.

 

 

Namal Uyana – Ironwood Forest en roos kwarts gebergt

20 minuten rijden buiten Dambulla ligt het Ironwood.Als je echt in de bossen wilt lopen, dan is Ironwood Forest de ideale locatie. Dit 100 hectare bos wordt zelden door toeristen bezocht, maar heeft veel te bieden. Naast de bekende en zeldzame Ironwood bomen vind je er vele medicinale planten, 18 vogelsoorten en 14 zeldzame hagedissen. In het bos liggen zeven heuvels, de Rose Quartz Mountains:  de grootste rozenkwarts bergketen in zuidoost Azië. Op het moment dat je bij de bergketen aankomt, zie je dat de dichte begroeiing van het bos ophoudt. De rotsen op de berg zijn niet roze als de kwarts, maar gewoon grijs. Als je goed kijkt, zeker na een regenbui, zal je wel een roze gloed zien. De kwarts is zo’n 550 miljoen jaar oud en heeft een rijke historie. Het schijnt zelfs te zijn gebruikt voor versieringen in de Taj Mahal.


Ella bezienswaardigheden en specificaties

In elk land heb je zo’n dorpje waar elke reiziger meteen verliefd wordt op de relaxte sfeer en de prachtige groene omgeving. Zo heb je Pai in Thailand, Ubud in Indonesië en in Sri Lanka is dit Ella. Hier wil je zeker een dag of drie blijven hangen om alle bezienswaardigheden af te vinken en te genieten van de rust. Rondom Ella vind je vele theeplantages, watervallen en toffe viewpoints. Je zal hier dan ook lekker actief zijn en veel hiken. Doordat Ella wat hoger in de bergen ligt, heeft het een aangenaam klimaat en zeker in de avond kan het soms stevig afkoelen. De meeste bezienswaardigheden kan je makkelijk te voet bezoeken.

De natuur rondom Ella is sprookjesachtig mooi!

Het oude Hill Station

Ella ligt in het zuiden van de Uva provincie en is één van de mooiste bestemmingen in Sri Lanka. Het is een typische hill station met Engelse architectuur en een koel klimaat. De omgeving wordt omringd door groene heuvels en theeplantages. Voor wandelingen door de natuur moet je hier zijn. Hoewel je hier goed tot rust kan komen is het aan te raden om niet te veel in de chill modus te blijven hangen. 

 

De redenen om naar Ella te gaan :

Wandelingen naar en door de theeplantages is hier een must. En het zijn niet alleen de theeplantages die hier het bezoeken waard zijn want naast de plantages kan je ook tempels, watervallen, bergen en uitkijkpunten bezichtigen.

Met helder weer heb je zelfs uitzicht op de zuidkust. Daarnaast staat dit stadje bekend om het heerlijke eten. Na een flinke wandeling kan je dus even bijkomen met een biertje en één van de smakelijk zelf gemaakte gerechten.

Ella is zo’n bestemming waar je één of twee dagen plant en uiteindelijk langer blijft omdat de natuur en de laid-back sfeer zo betoverend zijn. Dit heeft ook nadelige gevolgen. Er komt steeds meer accommodatie bij die niet altijd even mooi zijn en soms het uitzicht verpesten.

 

Wat is er te doen in Ella ?

Er is in en rond Ella meer dan genoeg te doen! Tot nu toe blijft Ella nog een klein stadje hoewel dat de laatste jaren snel veranderd door de komst van de vele toeristen. Dat is overigens niet zonder gevolgen. Er gaat een gerucht dat er een kabelbaan komt tussen Little Adam’s Peak en Ella Rock maar gelukkig is dat tot nu toe alleen nog een gerucht.

1. Tea Factory

Ella staat bekend om de theeplantages en dus kun je ook theefabrieken bezoeken. Het is leuk om te zien hoe het proces van plantjes tot de daadwerkelijke thee verloopt. Newburgh Green Tea factory is een van de fabrieken waar je een rout kunt volgen.

2. Hiken/wandelen

De omgeving van Ella is goed voor wandelen en hikes. Bij de meeste accommodatie kun je kaartjes krijgen van de omgeving zodat je er zelf op uit kunt trekken. Uiteraard kun je ook georganiseerde tours boeken. Iets wat je sowieso moet bezoeken als je een hike gaat maken is de Little Adam’s Peak. Een mooi uitkijkpunt over de regio. De weg naar Little Adam’s Peak loopt door een theeplantage dus het is ook nog eens een mooie wandeling.

3. Ella Rock

Ella Rock is iets wat je ook niet mag missen. De tocht er naar toe is iets zwaarder dan naar Little Adam’s Peak en een gids inhuren is een aanrader.

Het is een pitte wandeling van 3 tot 4 uur, maar het is het dubbel en dwars waard. Het uitzicht is zo adembenemend mooi!Onderweg kom je nog over een brug langs de Rawana Falls. Vanaf hier wordt de weg omhoog zwaarder en lastiger. Pas op dat je niet verdwaald!

4. Little Adam’s Peak

Little Adam’s Peak wordt zo genoemd omdat het volgens locals lijkt op de bekende Adam’s Peak. Deze 2.243 meter hoge berg is al meer dan 1000 jaar een belangrijk pelgrimsoord.

5. Met de trein naar Kandy

Een van de mooiste treinritten ter wereld vind je in Sri Lanka tussen Kandy en Ella (of andersom). Deze treinreis brengt je door het schitterende landschap van het land langs theeplantages, groene valleien, oude bruggen en mistige bossen. Het is echt een aanrader en iedereen die naar Sri Lanka gat moet deze reis maken.

De treinreis kost je hooguit $15 p.p. als je het hele traject af legt en in 1e klasse reist. Het is nog goedkoper als je in lagere klassen reist. Daarnaast kun je onderweg uitstappen in Nuwara Eliya of in Hatton om Adam’s Peak te bezoeken

6. Loop over het spoor en beklim Ella Rock

Met een beetje geluk slaap je in een accommodatie met uitzicht op Ella Gap. Dit is het diepe dal tussen Ella Rock en Little Adam’s Peak dat je op de foto hierboven ziet. De hike naar de top van Ella Rock duurt ongeveer 2,5 uur (enkele reis) en daarom ben je er al snel een hele ochtend of middag me kwijt. Onderweg heb je een aantal viewpoints en eenmaal boven kan je genieten van een spectaculair uitzicht. Het eerst stuk van de wandeling gaat over het spoor en vervolgens heb je nog een stevige klim te gaan. Vergeet niet om wat snacks en genoeg water mee te nemen. Gebruik de app maps.me om het juiste pad naar boven te vinden. Het is een redelijk doorhof aan paden en er zijn vele verschillende routes. Wil je het eerste stuk over het spoor overslaan dan kan je ook een tuktuk nemen (of zelf met de scooter rijden) naar het treinstation Kithalella. Daarmee bespaar je al snel 45 minuten lopen.

7.Treinen spotten bij de Nine Arch Bridge of Demodara brug

Dit is de mooiste plek om de Sri Lankaanse trein te fotograferen. De brug is gebouwd tijdens de Britse koloniale periode en staat midden tussen de theeplantages en bananenbomen. Wat deze brug uniek maakt is dat hij in 1921 volledig gebouwd is met stenen, bakstenen en cement dus zonder een enkel stukje staal. Bijna ieder uur komt er hier een trein voorbij die je al van verre hoort aankomen.

Naast de Demodara loop is er een tweede bouwkundige hoogstand in de treinverbinding van Colombo naar Badulla, de 100-jaar oude Demodara brug. De brug staat ook wel bekend als de ‘Nine Arch Bridge’, vanwege de negen bogen. De brug is gebouwd met stenen blokken en cement, zonder enige versterking van ijzer of beton.

8.Zwemmen in de Ravana waterval

Dit is een 100 meter hoge waterval op een kwartiertje rijden van Ella. Het is heerlijk om hier even af te koelen op een hete middag. Onderaan de waterval kan je zwemmen in het water en een douche nemen onder de waterval. Ga je in het weekend dan zie je hier voornamelijk Sri Lankanen die een dagje uit zijn. Bij de waterval heb je verschillende kraampjes met maïs van de BBQ, souvenirs, vers fruit en meer.

9. Bekijk de zonsondergang bij Little Adam’s Peak

Misschien nog wel mooier dan Ella Rock is het uitzicht bovenop Adam’s Peak. De daadwerkelijke klim is maar zo’n 20 minuten en met lopen vanaf het dorp erbij heb je ongeveer 1 tot 1,5 uurtje nodig. Heb je dus niet zoveel tijd dan kan je Ella Rock beter overslaan en Little Adam’s Peak beklimmen. Mocht je niet zoveel zin hebben om te lopen dan kun je het grootste deel van de hike per brommer afleggen en alleen de laatste 20 minuten lopen. Het laatste stuk van de weg is enorm slecht maar op die manier bespaar je jezelf wel een uur lopen. Eenmaal boven kijk je uit op Ella en Ella Rock en zijn er een boel mooie plekjes om foto’s te maken. Op een heldere dag kan je hier genieten van een fantastische zonsondergang.

10. Leer alles over thee bij de Halpewatte Tea Factory

Wie naar Sri Lanka gaat, kan niet vertrekken zonder naar een theefabriek te zijn geweest. Naast de groene plantages kan je hier zien hoe de productie van thee precies gaat en natuurlijk kan je er verschillende soorten thee proeven. Het is slim om vroeg in de ochtend de fabriek te bezoeken wanneer er daadwerkelijk productie plaatsvindt. In de middag is vaak alle geplukte thee al verwerkt.

11. Buduruwagala Tempel

Mocht je nog tijd over hebben of zin hebben om een eindje te rijden mende scooter dan is de Buduruwagala Tempel een aanrader. Deze tempel ligt op ongeveer een uurtje rijden vanaf Ella. Je kan de tempel bereiken met de bus of een scooter huren en je eigen roadtrip maken. Hier staat een enorme rots waar 7 grote beelden van Boeddha zijn uitgehakt rond de 10e eeuw. Er komen hier maar weinig reizigers dus de kans is groot dat je deze plek helemaal voor jezelf hebt. De entreeprijs bedraagt 300 LKR.

12. Zipline Fly Ravana te Ella

Sri Lanka's langste en snelste zipline: 550 meter lang,  82 m hoog en snelheden tot 80 km per uur, voor de actievelingen op zoek naar wat sensatie en prachtige 360° views over het adembenemende landschap.


Galle bezienswaardigheden en specificaties

Niet heel veel mensen weten dat Sri Lanka ooit een Nederlandse kolonie is geweest. In de 17e eeuw bouwden de Nederlandse VOC hun fort in Galle aan de Sri Lankaanse kustlijn. Het was, en is nog steeds, een prachtig groot fort dat later weer is overgenomen door de Britten. Galle fort is aan drie zijden omringt door de oceaan. Tegenwoordig is het fort van binnen omgetoverd tot een leuk stadje met leuke winkeltjes, restaurants een een aantal mooie bezienswaardigheden. Gelukkig heeft Unesco Galle Fort uitgeroepen tot World Heritage Site. Hierdoor moet de oude bouwstijl bewaard blijven en blijven de straatjes zo mooi als ze altijd zijn geweest. Je culturele trip door Sri Lanka is pas compleet wanneer je Galle Fort hebt bezocht!

Galle; Nederlandse stad in Azië

Galle is gebouwd in 1663 door de Nederlands en is een unieke verzameling van cultuur en structuur die eeuwen geleden zijn aangebracht. Als je gewoon een wandeling maakt door de stad heen kom je het ene na de andere prachtige gebouw tegen. En met straten als Zeeberg Straat, Leynbaanstraat en de Groote waan je je even in Nederland.

De ommuurde stad staat ook niet voor niets sinds 1988 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het meest bijzondere van de stad is dat het nog steeds een heerlijke vibe heeft. Locals doen nog steeds hun ding hier en het toerisme is nog niet booming.

Een aantal interessante bezienswaardigheden:

  • Galle Fort: Het Nederlands fort, Fort Galle, was origineel gebouwd door de Portugezen in 1589, maar door de Nederlanders (VOC) vergroot en compleet herbouwd in 1665. Het 56 hectare grote fort staat op de werelderfgoedlijst. De lay-out van het fort is door de jaren heen niet veranderd. Je kunt nog een aantal Nederlandse straatnamen zien en Nederlandse bouwstijlen. Het fort wordt nog steeds gebruikt in het dagelijks leven en je kunt overnachten in een aantal hotels binnen in het fort. Je kunt daarnaast over de fortmuren lopen voor een prachtig uitzicht en een mooie wandeling.
  • De Groote Kerk (Church Street): De Groote Kerk is gebouwd in 1755 en was de derde gereformeerde kerk gebouwd door de Nederlanders in Sri Lanka. Net als de Wolvendaal kerk in Colombo, heeft de Groote Kerk een kruisvorm. Binnen liggen in de vloer grafstenen die origineel uit een begraafplaats komen. De kerk is in 2004 gerenoveerd en is momenteel nog steeds in gebruik.
  • Old Dutch Hospital (Hospital Road)
  • National Maritime Archaeology Museum (Queens Street): In een oud Nederlands warenhuis ligt het National Maritime Archaeology Museum. Dit museum, heropend in 2010 vanwege de schade van de tsunami, heeft een verzameling van koraal, zeeleven en zeevaart historie. De entreekosten zijn 300 roepie.
  • All saints church (Church Street)
Binnenstad Galle

De binnenstad wordt beschermd door een dikke verdedigingsmuur. Hoewel de stad behoorlijk groot is, het is de vierde stad in Sri Lanka, loop je binnen een uurtje de muur over. Mocht je in Galle komen vergeet dan zeker niet om van het schitterende uitzicht op de stad en de oceaan te genieten vanaf de stadsmuren.

De binnenstad, of fort, werd in 1663 door het VOC gebouwd nadat de Portugezen werden verjaagd. De Nederlanders waren echter niet de eerste die hier een fortbouwde. De Portugezen hadden namelijk ook een fort. Nadat het VOC hier in 1640 aankwamen met twaalf schepen en meer dan 2.000 man waren de Portugezen echter snel verdwenen. Binnen vier dagen viel de stad in Nederlandse handen. Het waren de Nederlanders die de muur groter en steviger maakte om de stad te beschermen.

Tsunami Galle

In 2004 werd de stad getroffen door de tsunami. Niet alleen werd de stad ernstig beschadigd, veel mensen verloren familie en vrienden en hun huis. Toeristen bleven weg waardoor locals in financiële nood kwamen. Gelukkig hebben ze de stad weer opgebouwd en is de stad wederom de schitterende stad die het was voor de tsunami.


Gal Oya National Park - het park van de zwemmende olifanten


Midden in in de ongeschonden jungle van Gal Oya National Park bevindt zich een uitgestrekt meer, Senanayake Samudra, een groot waterreservoir. In het reservoir dat één van de grootste meren van Sri Lanka is, liggen diverse kleine ongerepte eilanden. Gal Oya National Park is een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Rondom het meer zijn veel tropische watervogels te vinden. Het park kunt u verkennen per jeep, ook is het mogelijk om een prachtige bootsafari te maken langs de eilanden in het reservoir. Wie weet komt u een groep olifanten tegen langs de oevers van het meer of ziet u olifanten zwemmen van eiland naar eiland, op zoek naar voedsel. Vlakbij het nationale park leven de vedda’s, een inheemse stam in Sri Lanka. Maak een inspirerende wandeling met deze locals en kom meer te weten over de tradities van nu, maar ook van vroeger. Gal Oya wordt nog niet druk bezocht door toeristen, hierdoor wordt een bezoek aan het nationale park extra bijzonder en lijkt het alsof u de jungle met alleen maar dieren deelt.

Ongerepte natuur in Gal Oya

Gal Oya is één van Sri Lanka’s meest ongerepte nationale parken, en een uitstekende locatie om de Aziatische olifant in het wild te observeren. Een groot gedeelte van het park bestaat uit water en het is dan ook een waar paradijs voor vogelliefhebbers. 

Uniek aan Gal Oya zijn de fantastische safari’s per boot, iets wat u niet op andere locaties in Sri Lanka kunt doen. Het is een magische ervaring om een groep olifanten te kunnen observeren vanaf het water wanneer zij grazen bij de rivieroevers of zich wassen in het verfrissende water. Daarnaast werkt men nauw samen met de naast de lodge wonende Vedda’s, de inheemse bevolking van Sri Lanka. Een wandeling met één van de Vedda’s is absoluut een onvergetelijke en unieke ervaring!

Wat is er te doen tijdens?

1. Gal Oya Jeepsafari 

U arriveert vroeg in de namiddag in het Gal Oya National Park, (een prachtig park wat nog niet zo lang geleden haar deuren heeft geopend voor het toerisme. De Gal Oya Lodge is een prachtige accommodatie met slechts een paar bungalows gelegen in de spectaculaire ongerepte natuur van dit deel van Sri Lanka)

Waar u deelneemt aan een begeleide jeepsafari door het Nilgala Forest Reserve. Nilgala is onderdeel van het Gal Oya National Park en kent een vrij droge vegetatie. U ziet hier veel hoge grassen, en enkele enorm hoge bomen waaronder Aralu, Bulu, Belli, Waa en Kahata. Olifanten voelen zich hier enorm thuis en met een beetje geluk ziet u hier in de namiddag een groepje grazen. Naast olifanten worden ook makaken, herten, reuze-eekhoorns en grijze langoeren gespot tijdens deze safari’s! In Nilgala zijn eveneens enkele wandeltrajecten uitgezet. U maakt vanmiddag de "Makara" trek door de jungle. Deze wandeling brengt u naar een mooi uitzichtpunt.

2. Bootsafari Gal Oya National Park

In de vroege ochtend staat een safari per boot in Gal Oya op het programma. U gaat samen met uw natuurgids op zoek naar olifanten die zich in de vroege ochtend en namiddag veelal ophouden bij de rivieroever. 

De middag heeft u vrij te besteden in de magnifieke Gal Oya Lodge of rijdt u verder naar uw volgende bestemming.


Habarana bezienswaardigheden en specificaties

Habarana is een klein plaatsje midden in de culturele driehoek van Sri Lanka. Deze driehoek wordt gevormd door Anuradhapura, Polonnaruwa, Sigiriya en Dambulla. Door zijn gunstige en fraaie ligging is Habarana een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan de oude koningssteden.

1. Fietstocht Ritigala

Samen met uw gids en een dorpsbewoner stapt u op de fiets. Over de hoofdweg gaat u het platteland in. De weg wordt al snel wat slechter en hobbeliger. U verruilt de hoofdweg voor onverharde grindwegen. Houdt u stuur goed vast en ontdek het natuurreservaat van Ritigala. Het Ritigala-gebergte is de hoogste berg in het noorden van Sri Lanka, bebost en erg mysterieus. Tijdens uw rondleiding zal uw gids u alles vertellen over de mysteries die hier hoeden. Op de hellingen van een dicht beboste bergwand liggen de mysterieuze overblijfselen van het bosklooster van Ritigala. Hier neemt u samen met uw gids een kijkje. Tijdens deze actieve dag brengt de gids u langs de mooiste plekjes van het Ritigala natuurreservaat. De fietstocht duurt ongeveer vier tot vijf uur.

2. Off Road tour per jeep

U gaat off-road vandaag. Stap in een open jeep en laat u langs de mooiste plekjes van De Culturele Driehoek rijden. Over hobbelwegen en zandpaden trekt u het authentieke dorp van het binnenland van Sigiriya in. U komt langs rijstvelden, open meren, waar u misschien wel wat dieren en in ieder geval vogels voorbij ziet vliegen, oude tempels en kloosters. Als u langs de dorpjes rijdt, zult u de dorpsbewoners aan het werk zien en de kinderen zullen naar u zwaaien. Stop af en toe en loop door de dorpjes heen, misschien dat u nog een handgemaakt souvenir wilt meenemen voor thuis. Of koop een verfrissende kokosnoot om even wat te drinken.

Na de hoogtepunten bezocht te hebben, staat er een heerlijke lunch op u te wachten. U komt bij een dorpsbewoner thuis, ziet hoe ze hier leven en u wordt opgewacht met huisgemaakte rijst en curry. Eén van de specialiteiten van Sri Lanka.

3. Jeep Safari Minneriya Np

4. Kijk ook naar Dambulla / Sigiriya en Polonnaruwa, u kan dezelfde excursies doen vanaf deze vertrek locaties.

5 .Bezoek het lokale dorp Hirawadunna

U kan de dag starten met een wandeling naar het kleine dorpje van Hiriwadunna, waar u kunt zien hoe de mensen ontwaken en hun dagelijkse handelingen oppakken. Via een mooi stukje natuurgebied komen we aan bij de lelie- en lotusvijver, waar we aan boord stappen van een klein, lokaal bootje. Onderweg maken we een stop voor een verfrissend drankje op het platteland. De omgeving is indrukwekkend mooi, u ziet prachtige vogels, vlinders en met een beetje geluk ook apen, die hier in de bomen leven. Na een mooie wandeling staat er een ossenkar op ons te wachten, die ons op een authentieke manier weer terugbrengt naar het dorp. Een geweldige manier om van de bestaande paden te treden en te zien hoe het dagelijkse leven op het platteland is in Sri Lanka werkelijk is.


Hambontota bezienswaardigheden en specificaties

Hambantota is een klein dorp gelegen in het zuidoosten van Sri Lanka. Hambantota is de ideale plek voor de liefhebber van natuur en dieren. In de omgeving zijn een groot aantal natuurreservaten, waaronder de bekende Yala National Park en Bundala National Park. Naast de mooie natuur, kun je mooie geologische verschijnselen zoals een geiser en een heetwaterbron zien.

1.   1 uur rijden naar het Yala National Park, dit is het één na grootste en meest bezochte reservaat in Sri Lanka. Er zijn 44 verschillende zoogdieren in het reservaat. Het Yala National Park heeft de hoogste dichtheid van luipaarden ter wereld, daarnaast leven er o.a. ook olifanten, waterbuffels, jakhalzen, lippenberen, rode slanke lori’s, makaken en viskatten. Ook leven er vele reptielen in het reservaat waaronder de moeraskrokodil, de zeekrokodil, Russels adder en de cobra. Vijf soorten zeeschildpadden komen op de kust van Yala National Park aan. Het park is zeer geschikt voor een Jeep safari.

2.   20 minuten rijden naar het Bundala National Park ook wel het Bundala Bird Sanctuary genoemd, vanwege de 197 vogelsoorten die in Bundala verblijven en overwinteren. De belangrijkste vogelsoort in Bundala is de flamingo, deze zijn soms in groepen van 1000 vogels te zien. Andere vogels die te zien zijn: Indische fluiteend, (Indische) aalscholver, Malabarneushoornvogel, Indische gaper, zwarthalsooievaar en de dwergpappegaai. Daarnaast vind je er de Indische sterschildpad, de zeekrokodil en een aantal olifanten. Het is verstandig om vroeg in de ochtend op Jeep safari te gaan om de meeste vogels te zien.

3.   1 uur rijden naar het Uda Walawe National Park dat bekend staat vanwege de grote olifanten populatie, er leven ca. 400 olifanten. Het reservaat heeft grote open vlaktes en een groot waterreservoir. Het is tijdens een Jeep safari eenvoudig om een kudde olifanten te zien. Daarnaast leven in het park waterbuffels, mangoesten en grijze langoers(apen). Bij het meer liggen vaak moeraskrokodillen, watervaranen en Bengaalse varanen.

4.   30 minuten rijden naar het Weerwila Bird Sanctuary. Net als in Bundala wordt Weerwilla door verschillende vogelsoorten als overwinteringsplek gebruikt. Je vind onder andere reigers, ijsvogels, pelikanen en de Indische nimmerzat. Ook kun je hier waterbuffels zien. Net als in Bundala kun je het beste met Jeep safari gaan in de vroege ochtend, om zo de meeste vogels te zien.

5.   35 minuten rijden naar het Het Kalametiya Bird Sanctuary is het derde vogelreservaat in de buurt van Hambantota. Net als in Bundala en Weerawila vind je hier migrerende en inheemse vogels, zoals flamingo’s, reigers, ijsvogels, aascholvers en ooievaars. Het reservaat ligt aan de kust en heeft verschillende lagunes en mangrove bomen. In tegenstelling tot de andere reservaten heeft Kalametiya geen gidsen en is de entree gratis. In de vroege ochtend kan je aan de kust zeeschildpadden zien.

6.   45 minuten rijden naar Het Lunugamvehera National Park dat vooral wordt gebruikt als rustpunt voor migrerende olifanten tussen Yala National Park en Uda Walawe National Park. Naast de olifanten kun je hier ook grijze langoers, waterbuffels, herten, wilde zwijnen en de moeraskrokodil zien.

7.   35 minuten rijden naar de Madunagala heetwaterbron  ook wel de heetwaterbron van Mahapelessa genoemd. Vroeger vloeide het water in een natuurlijke bron, tegenwoordig is er een stenen bassin omheen gebouwd. Voor 5 roepie kan je in de baden gaan, waarvan er wordt gezegd dat deze helende en verjongende eigenschappen heeft. Er zijn omkleedruimtes aanwezig.


Haputale bezienswaardigheden en specificaties

1. Bambarakanda waterval (Horton Plains area)

De Bambarakanda is met 263m. de hoogste waterval van Sri Lanka. Het water komt van de Horton Plains, in september en oktober bevat de waterval het meeste water. De waterval bevindt zich in een dennenbos. De weg naar de waterval is moeilijk begaanbaar en enkel geschikt voor de ervaren wandelaar. Onderaan de waterval is een lodge waar je kunt bijkomen en iets kunt eten of drinken.

2. Diyaluma waterval ( Opweg naar of van Yala)

De Diyaluma waterval is met 171m. de derde grootste waterval van Sri Lanka. De waterval wordt gezien als de mooiste waterval van Sri Lanka. Je kunt via de Poonagala weg naar deze waterval rijden. Je komt dan langs de vele Poonagala theeplantages.

 

3. Lipton’s Seat (16hm buiten Haputale)

Vanaf Lipton’s Seat, 10km buiten het plaatsje Haputale, ligt het uitzichtpunt Lipton’s Seat. Vanaf dit punt hebt je een 360° zicht over de gebergten in Sri Lanka. Vanaf de Dambatenne theeplantage is het een klim van 2,5 uur naar de uitkijkpost. Dit punt heeft één van de spectaculairste uitzichten van Sri Lanka.


Horton Plains Jeepsafari of T REKKING DOOR ONGEREPT BERGLANDSCHAP NAAR WORLD’S END

Horton Plains National Park

Tropische nevelwouden, uitgestrekte graslanden en een rijke diversiteit aan fauna; het klinkt als muziek in de oren voor de echte natuurliefhebber. Een bezoek aan één van Sri Lanka’s mooiste natuurparken mag tijdens de reis dan ook niet ontbreken. Horton Plains National Park leent zich uitstekend voor een actieve hike op een hoogte van ongeveer 2.100 meter boven zeeniveau. Het spreekt voor zich dat het park is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Horton Plains is een prachtige regio in zuiden van Sri Lanka vlak bij Nuwara Eliya. Horton Plains  ligt in de omgeving van de op twee en drie na hoogste bergen van Sri Lanka (Kirigalpotta en Totapola) .

De aanwezigheid van een groot aantal verschillende wilde dieren maken deze trekking extra bijzonder. In de verte zie je paardherten voorbij huppelen, kun je wilde zwijnen horen knorren en met heel veel geluk spot je zelfs een luipaard. Vergeet zeker niet omhoog te kijken, waar Ceylonkroonapen, reuze eekhoorns en paarsgezichtbladapen in de boomtoppen leven. Ook de vogelliefhebber kan hier zijn geluk niet op; meer dan 87 soorten kruisen je beeld.

De totale trekking is ongeveer 9 kilometer lang en brengt je in 2 tot 3 uur langs de twee grootste hoogtepunten van het park: World’s End en de Baker’s Falls. 

Gelegen op ongeveer één kilometer boven de vallei ligt het uitzichtpunt World’s End. Zoals de naam al doet vermoeden, lijkt het alsof de wereld hier in één keer eindigt. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door mistvelden die tot aan de rand van de klif zweven. Wanneer de mysterieuze gloed is weggetrokken resulteert dit in een prachtig panoramisch uitzicht over een valleien die 1.200 meter dieper is gelegen en wordt gekleurd door groene bergtoppen en theeplantages.

Een kleine afdaling naar beneden brengt je vervolgens naar Baker’s Falls: een prachtige brede waterval van 20 meter hoog, omringd door groen begroeide rotsen. Baker’s Fall ontstaat door een samenvloeiing van meerdere rivieren. Let op dat het verboden is om er te zwemmen. 

Door de hoge ligging van Horton Plains National Park kan het wat kouder zijn dan beneden in de vallei. Het is daarom verstandig om voor de zekerheid warmere kleding aan te trekken of mee te nemen. Om te voorkomen dat je door de mist niet meer kunt genieten van het uitzicht, is het het best om de trekking zo vroeg mogelijk te starten; in ieder geval tussen 6 en 10 uur ’s ochtends. Wij raden echter aan om 6 uur als begintijd aan te houden, je hebt dan meer kans om de massa voor te zijn. Het park in je eentje bewandelen zorgt voor een unieke ervaring. Ook is het verboden om plastic en aanstekers mee te nemen, verwijder daarom al het plastic van je flesjes.

Wat zijn de Horton Plains ?

Horton Plains wordt bedekt door mooie graslanden, dichte bossen, indrukwekkende rotsen, watervallen en mistige meren. De verrassende diversiteit van het landschap wordt nog eens versterkt door de grote verscheidenheid van wilde dieren. Doordat de Horton Plains zo hoog ligt lijkt het landschap hier totaal anders dan de rest van Sri Lanka. Niet alleen de natuur maar ook het klimaat.

Het is hier een stuk koeler dan in de rest van het land. Het natte klimaat hier beïnvloed ook de natuur die hier bijzonder groen is. In de Horton Plains komen ook de Mahaweli, Kelani en Walawe rivieren voorbij waardoor je hier ook indrukwekkende watervallen hebt.

 

De wilde dieren die je hier nog steeds vind zijn er helaas in mindere aantallen dan vroeger. Wilde olifanten zijn allang verjaard door koloniale jaegers en de 45 luipaarden die hier leven komen niet in de buurt van mensen. De dieren die je hier kan spotten beperkt zich vooral tot herten, apen en vogels.

World’s End

Eén van de bekendste plekken op de Horton Plain is World’s End. Hier lijkt het plateau in één keer op te houden door een spectaculair uitzicht op een prachtige vallei van zo’n 900 meter diep. Tenzij je heel vroeg bij World’s End komt wordt het uitzicht hier belemmerd door de mist wat op zich niet erg is aangezien het het uitzicht een magisch randje geeft. Zeker in het regenseizoen (april tot september) is hier veel mist.

De beste tijd om World’s End te bekijken is tussen 6:00 uur en 10:00 uur voordat de wolken verschijnen. Voordat de mist in komt zetten hier spot je in de vallei groene theeplantages en kan je zelfs de kust zien.

Neem warme kleding mee

Hou er rekening mee dat je op hoogte zit en dat het ’s avonds en vroeg in de morgen behoorlijk fris kan zijn. Je hebt dan minimaal een trui en een lange broek nodig. ’s middags warmt het hier behoorlijk op. Het beste weer heb je van januari tot maart.

Hiken in Horton Plains

Het pad waar je loopt is niet heel moeilijk. Iedereen met een beetje conditiemoet deze hike kunnen doen. Als je begint, heb je 2 keuzes – rechts en links. Het pad loopt rond dus het maak niet uit welke kant je op gaat. De meeste reizigers gaan links, als je dus rechts af gaat is het wat minder druk onderweg, hoewel je zeker niet de enige zult zijn.

 Uitkijkpunten

Iedereen loopt deze hike vanwege de uitkijkpunten die je aan het einde van de hike hebt. Deze twee fantastische punten zijn World’s End (870 m.) en Little World’s End (270 m. ). Als je mooi weer hebt heb je een adembenemend uitzicht over de regio. Met een beetje geluk kun je Adam’s Peak zien liggen.

TIP vertrek ‘s ochtend vroeg, voor 10:00 uur. Als je later gaat heb je kans dat de mist het uitzicht verpesten.

Als je het op je gemakje koopt duurt de wandeling zo’n twee tot drie uur. De wandeling zelf is niet uitdagend.

Onderweg moet je zeker ook even stoppen bij de Baker’s Falls (zie foto hieronder). Zeker de moeite waard!


Jaffna bezienswaardigheden en specificaties

Jaffna is een stad in het uiterst noorden van Sri Lanka. Tot het einde van de Srilankaanse burgeroorlog in 2009, was Jaffna niet te bezoeken door toeristen. Nu wordt er gewerkt aan de wederopbouw, zoals het herstellen van het op één na grootste Nederlands fort van Sri Lanka. Naast dit fort kun je veel van de koloniale historie zien in en rond Jaffna, zoals Fort Hammenhiel en het eiland Delft. De zee bij Jaffna is zeer geschikt om in te zwemmen, het water is zeer rustig en de stranden lopen langzaam af in het water. Jaffna, een stad die zich met zijn eigen taal en geschiedenis onderscheid van andere delen van het eiland. Het verleden zit hier nog vers in het geheugen, dat blijkt wel uit de verhalen van de lokale bevolking.

Door de burgeroorlog is veel koloniaal erfgoed beschadigd maar inmiddels worden veel bezienswaardigheden weer gerestaureerd.

1. Fort Jaffna, een voormalig Nederlands fort wat omringd wordt door een brede gracht. Bijzonder is dat enkele muren gemaakt zijn van koraal en steen. Eenmaal door de imposante toegangspoort heb je toegang tot een tentoonstelling waar je veel over de wrede geschiedenis van de VOC te weten komt. 

2. Nallur Kandaswamy tempel is een bezoek waard, een prachtig goud en rood gekleurde tempel die tevens de grootste hindoetempel is van Sri Lanka. Ook deze tempel heeft schade geleden door de burgeroorlog maar is in 2013 compleet gerestaureerd. Met een toren van ongeveer 30 meter hoog kun je de tempel in de verte al zien liggen. 

3. Ten noorden van Jaffna ligt de Kadurugoda Viharaya tempel, een indrukwekkende boeddhistisch plaats waar veel miniatuur stoepa’s te zien zijn. Van de vele stoepa’s die er ooit geplaatst zijn, zijn er ongeveer nog 20 over. De grootte varieert van 2 tot 7 meter. Het verhaal gaat dat de stoepa’s zijn gebouwd om overblijfselen van boeddhistische monniken te verbergen, zij zouden omgekomen zijn tijdens een hongersnood. 


4. Op ongeveer 1 uur varen ligt Delft Island, een eiland vol met Nederlandse geschiedenis. Je ziet nog steeds paarden draven die afstammen uit de Portugese en Nederlandse tijd. Bezoek hier de vuurtoren, ruïnes en de mysterieuze grote voetafdruk.

5. Casuarine Beach, op het schiereiland Karaitivu, is het beste strand nabij Jaffna. Het strand is anders dan een normale Srilankaanse strand. Er zijn geen palmbomen, maar casuarina bomen waar het strand haar naam aan heeft te danken. Het strand loop langzaam af in de rustige zee, er zijn bijna geen golven. Je kan hierdoor kilometers de zee inlopen of rustig blijven zonnen.

6. Fort Hammenhiel 200 meter van de kust van het schiereiland Karaitivu ligt fort Hammenhiel. Dit Nederlands, herbouwd in 1680, fort ligt op een kleine rotseiland. Vroeger werd het fort gebruikt tegen besmettelijke ziektes. Op dit moment is het fort in gebruik van de Srilankaanse marine, waardoor je het niet kunt bezoeken.

7. Chundikulam Bird Sanctuary Het Chundikulam Birds Sanctuary is een vogelreservaat van ca. 49km2. Het reservaat was verwoest tijdens de burgeroorlog, maar begin 2012 heropend voor toeristen en natuurliefhebbers. In de periode van november tot januari tref je hier verschillende migrerende vogels aan. Vogels die je onder andere kunt zien in het reservaat zijn: de Flamingo, de Indische nimmerzat, de grote zilverreiger, de smient, en de steltkluut.

8. De Naga Pooshani Ambal tempel is opgedragen aan de Hindoe godin Meenkashi. De tempel is gebouwd in 1788. In 1933 kreeg de tempel zijn Gopuram. De Boeddhistische Nagadipa stoepa staat op de plek waar Boeddha zou hebben verbleven met zijn bezoek aan Nainativu.


Kalpitiya bezienswaardigheden en specificaties

Kalpitiya in het noordwesten van Sri Lanka is een relatief onbekend strandgebied. Dat gaat ongetwijfeld veranderen als bij een breder publiek bekend wordt, dat er enorme scholen dolfijnen te spotten zijn. Je ziet er honderden bij elkaar!

Dolfijnboottocht:
Om half 8 s ochtends, wanneer de zee nog rustig is, varen je in een bootje de zee op, tot voorbij het koraalrif. Het zal niet lang duren voor je eerste Spinner dolfijnen zal spotten. Spinners zijn, wat lichter van kleur en kleiner dan de bekende Tuimelaars , die hier ook voorkomen.  Er schijnt geen biologische reden te zijn waarom dolfijnen op springen, anders dan dat ze het gewoon leuk vinden. Met een beetje geluk geluk kanje tot wel groepen van 30 spotten.

 

Kandy bezienswaardigheden en specificaties

Kandy bezoek je voor de tempels, een traditionele dansvoorstelling en een gigantische botanische tuin. Wanneer je alles op een rustig tempo wil zien, is het slim om ongeveer 2 volle dagen in Kandy door te brengen. Heb je minder tijd dan kan je het ook prima in één dag doen.

In het groene hart van Sri Lanka ligt Kandy, een veelzijdige stad omringd met groene theeplantages, heuvels, tempels en prachtige botanische tuinen. Door de hoge ligging van Kandy (500m) is de temperatuur er een stuk lager dan bijvoorbeeld in het zuiden. De iets koele lucht met soms een licht briesje maken het een aangenaam klimaat om Kandy te ontdekken.

Kandy staat bij de locals ook wel bekend als Maha Nuwara (Grote Stad) of gewoon als Nuwara (Stad). Kandy is vroeger de hoofdstad geweest van het laatste Singalese Koninkrijk wat viel nadat de Britten het innamen. Het stadscentrum ligt prachtig om een pittoresk meer, omringd door heuvels. Het centrum van de stad ademt één en al sfeer met oude winkels, mooie bouwwerken, edelsteen specialisten en een drukke markt.

 

Verwacht hier ’s avonds geen feesten tot in de late uurtjes. In de avond is het hier namelijk bijzonder rustig. Kandy zelf ligt in een groene valle. Je kan er mooie wandelingen maken en de omgeving wordt omringd door theeplantages. Een bezoek aan de theeplantages een echte must. Je proeft hier de échte thee, ziet hoe het gemaakt wordt en loopt rond in een prachtige omgeving.

 

Wat is er te doen in Kandy ?

De reizigers die naar Kandy komen, komen niet alleen voor het pittoreske stadje, de kenmerkende theeplantages of de groene omgeving maar ook vanwege de Tand van Boeddha en het Esala Perehera festival, één van de bekendste boeddhistische festivals in heel Azië.

1. Bezoek het Bahiravokanda Vihara Boeddhabeeld

Dit enorme witte standbeeld van Boeddha is zichtbaar van overal in Kandy, zelfs vanuit de bergen. Het staat 26 meter hoog op de Bahirawakanda Hill. Het is een plek die je zeker niet mg missen als je hier bent. Het standbeeld zelf kijkt uit naar de meest heilige tempel van Kandy (Temple of the Tooth) en biedt een mooi 360 graden uitzicht op de stad. Het is vooral mooi om hier tijdens zonsondergang te zijn. Het is mogelijk om uitzicht te hebben op de langste rivier van Sri Lanka, de Mahaveli-rivier.

2. Wandel en relax in de Botanical Gardens

Het klinkt misschien niet zo spannend maar een bezoekje aan de botanische tuin mag je echt niet overslaan. Dit gigantische park is ontzettend mooi aangelegd met honderden verschillende planten waarvan je er vele waarschijnlijk nog nooit hebt gezien. Kijk ook af en toe eens omhoog want in de bomen hangen hier en daar enorme vleermuizen.

De Botanische Tuinen zijn een bezoek waard als u in de omgeving van Kandy bent. De tuinen zijn niet de meest indrukwekkende tuinen, maar Kandy is een drukke stad en het kan moeilijk zijn om rustige en natuurlijke ruimten te vinden. Dit kan dus alleen de beste buitenactiviteiten maken tijdens het bezoek aan het gebied. De tuinen laten vooral open gebieden zien met planten die langs de wandelpaden staan. Pak een picknicklunch en geniet van dineren in uw natuurlijke omgeving, maar kies uw locatie voorzichtig, aangezien veel apen de tuinen bewonen.

3. De Temple of the Tooth (Sri Dalada Maligawa)

Kandy is niet alleen het reisdoel van reizigers maar ook van miljoenen pelgrims die naar Kandy komen voor een bezoek aan de Sri Dalada Maligawa-tempel, ook wel de Tempel van de Tand. In deze tempel ligt het die van grote waarde is en zelfs beschouwd wordt als het heiligste object ter wereld. In de tempel zelf vindt je ook nog een tand van Boeddha. Doordat de tempel zo belangrijk is wordt deze dag en nacht bewaakt.

In het Engels de Temple of the Tooth, en in het Sri Lankaans Sri Dalada Maligawa, is een beroemde Boeddhistische tempel omdat hier een tand van Boeddha ligt. De tempel zelf is erg mooi en de hele dag zie je hier monniken die bezig zijn met allerlei rituelen. Het is hier vaak wel erg druk dus je kunt deze tempel het beste zo vroeg mogelijk bezoeken.

Tip: Zorg dat je gepaste kleding draagt wanneer je een tempel gaat bezoeken. Belangrijk is dat je knieën en schouders bedekt zijn.

4. Bezoek de Giragama Tea Plantation

Sri Lanka is een van de belangrijkste theeproducenten ter wereld en is de thuisbasis van tal van uitgebreide theeplantages. Het is de moeite waard om een reis naar een van de vele theeplantages te maken om het proces van dichtbij mee te maken. Giragama Thee Plantage ligt net buiten de stad en biedt een inzicht in het maken van de heerlijke thee. Het ligt 600 meter boven de zeespiegel en het huisvest ook een theemuseum. Bezoekers kunnen ook een rondleiding rijgen en het eindproducten proeven.

5. Probeer het Esala Perehera Festival mee te maken

Kandy is bij vele vooral bekend vanwege het Esala Perahera festival. Dit festival wordt gevierd 10 dagen voorafgaand aan de Nikini Poya (volle maan). Dit is aan het einde van de Esala maand (juli/augustus). Mocht je rond deze tijd in Sri Lanka zijn dan is dit festival een absolute must-visit. De Tempel van de Tand is tijdens dit festival heel belangrijk waarbij de eerste vijf dagen van het festival zelfs in de tempel plaatsvinden. Daarna gaan ze de straat op waar je olifanten, acrobaten, monniken en heel veel muziek hoort en ziet.

6. Ontspan bij Kandy Lake

Net naast de Tempel van de Tand vind je het Kandy Lake, het meer van Kandy. Hier kan je een leuke wandeling maken rond het meer waardoor je een beeld krijgt van het leven in de stad. Je ziet waarschijnlijk schoolkinderen in witte uniformen, een slangenbezweerder, tuktuks en de typische rode bussen van Sri Lanka. Rondom het meer zitten een paar goede bakkerijen en restaurants waar je lekker kan lunchen na de wandeling.

Kandy Lake is een kunstmatig gebouwd meer onder de laatste koning van Sri Lanka, Wikrama Rajasinhe. Het is eigenlijk gebouwd als aanvulling van de Temple of the Tooth. Het wordt ook wel Milky Ocean genoemd. Verschillende legendeszijn verbonden aan Kandy Lake en men gelooft dat de koning een geheime tunnel heeft aangelegd van het eilandje naar het paleis. Tegenwoordig blijft het een van de meest bezochte bezienswaardigheden in het centrum van de stad.

7. Botanische tuin van Peradeniya

In het plaatsje Peradeniya lagen de koninklijke tuinen. Deze werden in 1371 aangelegd door de koning en na zijn val hebben de Engelse overheersers de tuinen veranderd in een botanische tuin. De tuin is prachtig om te zien en je vindt er zeldzame planten en bomen. Het is erg rustgevend om er een keer doorheen te lopen.

8. Gadaladeniya Tempel

Deze minder bezochte tempel vind je net buiten het centrum van Kandy. Hier kan je ontsnappen aan de drukte en geniet je van het mooie uitzicht.

9. Treinreis van Kandy naar Nanu Oya

Eén van de bijzondere manieren om Sri Lanka’s prachtige landschappen te ontdekken is per trein. Bijkomend voordeel is dat deze manier van vervoer ook nog eens erg goedkoop is! De meest bekende en misschien wel ‘s werelds allermooiste treinreis, gaat van Kandy naar Nuwara Eliya, en rijdt dwars door de Hill Country heen.

Neem een comfortabele houding aan in een deuropening, verwelkom een koel briesje wat net voldoende verfrissing geeft en geniet van alles wat de Hill Country zo speciaal maakt: theeplukkers op uitgestrekte groene theeplantages, heuvelachtige landschappen, watervallen en pittoreske dorpjes waar de lokale bevolking enthousiast naar je zwaait. 

Tussen Ella en Badulla ligt Demodara, waar je de iconische Nine Arches Bridge kunt zien die al voor heel wat mooie portretten heeft gezorgd. De brug is vanaf Ella op loopafstand te bereiken waarbij je een mooie wandeling naast het spoor kunt maken. Als de trein de brug oversteekt lijkt het vanuit de verte op een scéne uit een film of een miniatuur treinbaan, het is in ieder geval een fantastisch gezicht.


Kitugala bezienswaardigheden en specificaties

Kitulgala is een klein dorpje aan de Kelani rivier en ligt midden in het tropisch regenwoud. Je kunt er uitstekend vogels spotten, je zult dezelfde vogels zien als in het Sinharaja Forest reserve bij Galle. Kitulgala staat vooral bekend vanwege de film “Bridge on the River Kwai”. De film speelt zich af in Kanchanaburi (Thailand), maar is voor het grootste gedeelte gefilmd op de Kelani rivier. Kitulgala heeft twee moessons per jaar, waardoor het één van de natste plaatsen is in Sri Lanka. Van januari tot maart is het droog seizoen. De vele neerslag zorgt voor de belangrijkste activiteit in Kitulgala, wild water rafting.

1. Rafting :

De Kelani rivier, die dwars door de tropische wouden stroomt, leent zich uitstekend voor Wild Water Rafting. Dit wildwater avontuur laat je op andere wijze kennis maken met Sri Lanka’s betoverende omgeving terwijl de adrenaline door je lichaam giert! Onderweg raft je langs weelderige vegetatie en vliegen er bijzondere vogels over. Het is ook niet voor niets dat de Kelani rivier als decor diende voor de film ‘’The bridge on the River Kwai’’.

Zowel beginners als gevorderden kunnen deelnemen aan deze opwindende activiteit. De stroomversnellingen van de rivier zijn onderverdeeld in 6 gradaties. De Kelani rivier is de rivier met de laagste stroomverstelling (2-3) en duurt ongeveer 2 uur. De stroomversnellingen hebben allemaal een eigen naam. Raft bijvoorbeeld over de Head Chopper of de Killer Fall. Het klinkt wellicht beangstigend, maar de tochten zijn al geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.


Voor de echte durfal is er ook Black Water Rafting. Hierbij ga je uitgerust met zaklamp en veiligheidsspullen de rivier op. Hoewel je in het donker niet van de tropische omgeving kunt genieten, is het wel één en al avontuur.

2. Canyoning tussen diepe kloven en rostwanden:

Tijdens canyoning ga je de sensationele uitdaging aan en daal je af tussen diepe kloven in de Kelani rivier. Hierbij volg je de rivier die tussen hoge rotswanden stroomt. Tijdens deze activiteit word je begeleid door een ervaren gids en beschik je over een passende uitrusting, zoals een helm en een veiligheidsvest. De Kelani rivier laat zijn sporen achter op de rotsen. Dit is te zien aan de erosie die door te stroming is ontstaan, waarbij water en grind langs de rotsen schuurt.

Tijdens canyoning maak je gebruik van verschillende technieken, zoals klimmen, springen, abseilen en zwemmen. De tocht begint met een hike door het regenwoud, waarbij je omringd wordt door weelderige vegetatie en tjilpende vogels. De hike vervolgt zich door ongerepte grote kloven; geef je over aan de natuur en laat je meevoeren door de Kelani rivier. Onderweg passeer je glijbanen die door de natuur zijn ontstaan, maak je een sprong in natuurbaden en zal je gaan abseilen van prachtige, metershoge watervallen. Deze spectaculaire tocht is één al sensatie! Tussen al die glibberige rotsformaties en donkere kloven laat Moeder natuur je even heel klein voelen.

3. Wandel in Kelani Valley Forest:

Naast het Sinharaja Forest Reserve is het Kelani Valley Forest Reserve een van de betere regenwouden om een trekking te maken waarbij je een deel van het gebied doorkruist. Tijdens de trekking ervaar je op bijzondere wijze het pracht en praal van Sri Lanka. Er gaat een ervaren gids met je mee, die je alles kan vertellen over de reptielen, planten en vogels.

Om het regenwoud te bereiken start je met het oversteken van de 60 meter brede Kelani River in een traditionele houten catamaran-achtige boot. Je gids kan je onderweg veel vertellen over hoe er vroeger op de rivier onderhandeld werd in de tijd dat er nog geen bruggen waren gebouwd. Langs de oever kun je varanen zien liggen en in het soms heldere water heb je kans om vissen te zien zwemmen. Of je treedt het regenwoud binnen met het oversteken van een houten hangbrug over de Kelani River. Eenmaal aangekomen wandel je samen met een ervaren naturalist het dichtbegroeide bos in en start je met de tocht waarbij je op zoek gaat naar de flora en fauna die Sri Lanka rijk is. Je gids kan je hier met veel enthousiasme alles over vertellen. De totale trekking is 6 tot 8 kilometer lang en neemt ongeveer 2 tot 3 uur in beslag, afhankelijk van je conditie. Kies onderweg voor wat verkoeling en plons in een natuurlijk zwembad onder een waterval! Het regenwoud is de thuisbasis voor veel verschillende vogelsoorten waaronder de Ceylonese tok, Ceylonese baardvogel, ijsvogel, vlekvleugellijster, Blauwe kitta en de ceylonspoorkoekoek. Enkele jaren geleden hebben ornithologen (vogelkenners) hier de Serendipdwergooruil ontdekt, een bedreigd en endemisch vogelsoort. Een bijzondere ontdekking!

Houd er rekening mee dat er in dit regenwoud slangen en veel insecten leven, waaronder bloedzuigers. Het is verstandig om speciale sokken mee te nemen die je voor een groot deel tegen bloedzuigers beschermen (lokaal te verkrijgen). Je kunt deze sokken of andere preventieve middelen ook vragen bij de accommodatie waar je overnacht.

4.Belilena grotten:

Op 10 minuten rijden van Kitugala liggen de prehistorische Belilena grotten waar  16.000 jaar oude resten gevonden van de Balangoda mens. Je kunt alleen te voet bij de grotten komen, via een steil pad klim je omhoog. Boven aangekomen liggen de grotten in een richel, waarbij je uit kunt kijken over het regenwoud.

5. 1 uur rijden van Adams Peak:

Adam’s Peak is een heilige berg (2.242m.) in Sri Lanka. Het is één van de zeldzame plekken op aarde die voor vier religies heilig is. Boven op de berg vind je een voetafdruk. Volgens de Boeddhisten is het de afdruk van Boeddha, volgens de Christenen en Moslims is het de afdruk van Adam en volgens de Hindoes is het de afdruk van de god Shiva. Je kunt de klim het beste beginnen vanuit het plaatsje Dalhousie (1.200m.). Vanaf hier zijn het ca. 4.800 treden naar de top. Langs de route staan veel kraampjes voor eten en drinken. Als je heel vroeg begint, kun je de prachtige zonsopkomst zien vanaf de top.


Knuckles Mountain Range / Kandy regio

Gelegen in Centraal Sri Lanka ligt het weelderige Knuckles Mountain Range omgeven door weelderige, groene theeplantages en indrukwekkende uitzichten is de Knuckles Mountain Range, een paradijs voor wandelaars. U maakt in de ochtend een trekking over schilderachtige, kronkelende paden, langs kristalheldere beekjes en prachtige watervallen. Een gebied van maar liefst 234 vierkante meter, uitgestrekt tot aan de randen van Kandy en Matale. Het unieke bosreservaat beschikt over 35 bergtoppen waarvan sommige met een hoogte van 1900 meter ver boven de mist en lage bewolking uitsteken. Geheel terecht dat dit gebied is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO!

De spectaculaire diversiteit van Sri Lanka’s flora en fauna maken het een uitstekende locatie om te hiken of trekkings te ondernemen. Je hebt zelfs de kans om bedreigde en endemische diersoorten tegen te komen, zoals de bladneus hagedis. Omgeven door tropische vegetatie wandel je door nevelwouden, ruige bospaden en doorkruis je theeplantages waar theeplukkers vriendelijk naar je glimlachen. Het geluid van een ruisende waterval komt steeds dichterbij, die zich uitstekend leent om even in af te koelen.

Knuckles Moutain Range is met maar liefst 200 verschillende vogelsoorten een waar vogelparadijs; spot de Ceylonese baardvogel of de dofblauwe vliegenvanger! Kom oog in oog te staan met de Ceylonkroonaap, zie de zwartnekhaas in de verte huppelen en reuzeneekhoorns in de bomen klimmen. Tijdens deze trekking kun je niet anders dan genieten van schilderachtige landschappen en de pure, frisse lucht inademen. 

Houd er rekening mee dat het weer in Knuckles Mountain Range onvoorspelbaar is. Neem voor de zekerheid een regenjas of poncho mee voor het geval het gaat regenen.
Normaal bezoeken mensen dit gebergte vanuit Kandy. Wenst u een nacht door te brengen in de Knuckles range Mountains ? Dan raden wij u de  Madulkelle Lodge aan welke middenin het gebergte ligt. Het is een waar paradijs voor wandelaars. U maakt in de ochtend een trekking over schilderachtige, kronkelende paden, langs kristalheldere beekjes en prachtige watervallen.

Minneriya Np bezienswaardigheden en specificaties

Het Minneriya National Park wordt ook wel ‘The Gathering’ genoemd. In dit park vindt je namelijk de grootste samenkomst van Aziatische olifanten ter wereld. Honderden olifanten komen hier samen. Minneriya National Park ligt in het noorden van Sri Lanka op één van de meest droge plekken van het eiland. De olifanten zijn de grootste reden dat reizigers hier komen.

Safari in het Minneriya National Park

Deze safari vindt meestal plaats om 14u30, omdat dit het beste tijdstip is om de dieren te spotten.

Het 89 vierkante kilometer grote park is een ideale plek voor olifanten. Je vindt er veel struiken, bossen en moerassen en open vlaktes. Naast olifanten vindt je hier nog veel meer dieren, waarvan de meeste tot bedreigde diersoorten behoren. Je vindt er ook herten, apen, krokodillen en luipaarden hoewel de laatste zeer zelden gezien worden.

The Gathering

De beste tijd om hier olifanten te spotten is in het droge seizoen wat loopt van mei tot september. Tegen die tijd is namelijk het meeste water weg en komt er veel gras vrij voor dieren om te grazen. Jaarlijks komen honderden olifanten bijeen bij de Minneriya Tank  om zich te wassen en te voeden. Het wordt ook niet voor niets ‘the Gathering’ genoemd.

Naast olifanten komen hier ook vogels als ooievaars, reigers en pelikanen en andere dieren. De tank is overigens ontworpen door een monnik, Mahasena. Eén van de dingen die het Minneriya National Park zo speciaal maken is de vele habitatten. Van tropische bossen tot watergebieden en van graslanden tot struiken.

De reden dat hier veel olifanten zitten is omdat Minneriya National Park deel uit maakt van een route die de olifanten afleggen tussen Minneriya National Park en Kaudulla en Wasgomuwa National Park. In augustus en september vindt je hier de meeste olifanten.


Mirissa walvisspotting bezienswaardigheden en specificaties

Het zuiden van Sri Lanka staat vooral bekend vanwege haar mooie stranden. Mirissa Beach maakt dit meer dan waar: een wit zandstrand, prachtige zonsondergang, een aangenaam briesje en een gezellige sfeer maken van dit strand een ultieme locatie om bij te komen van je reis. De stranden in het zuiden zijn meer ontwikkelt dan de stranden in de overige delen van het land. Je ziet hier meer restaurants, winkeltjes en cafés die tot later in de avond open blijven.

Walvisspotting. Beste periode om deze dieren in Mirissa te spotten is tussen december en april.

Dat deze giganten gek zijn op de kust van Sri Lanka, blijkt wel uit het groot aantal walvissen die zich regelmatig laten zien voor de kust van Mirissa. Er zijn walvissen gespot van wel 30 meter lang, met zo’n lengte zijn ze haast niet te missen! Verschillende walvissen doen zich voor, waaronder de grootste walvis ter wereld; de blauwe vinvis. Houd ook je ogen open voor orka’s, potvissen, dolfijnen en schildpadden, die regelmatig de kustlijn sieren.

Om dit wonder van dichtbij te beleven kun je er voor kiezen om een boottocht te maken. Indien de kans zich voordoet, vraag dan zeker om een deskundige naturalist. Deze kan je haarfijn alles over de walvissen en hun gedrag vertellen.

 
Wie heerlijk wil relaxen op één van de mooiste stranden in  het zuiden van Sri Lanka komt al snel in Mirissa terecht. Slechts 4 kilometer van Weligama vindt je dit heerlijke strand wat bekend staat als één van de mooiste langs deze kust met het fijne zand, een mooie baaien en kokospalmen.

Mirissa: relaxen aan het strand

Wie hier ’s avonds komt treft misschien wel de meest romantische plek van het land. Als het donker wordt gaan de lichtjes aan en transformeert dit strand in een magische omgeving met een wirwar van lichtjes. Helemaal ongerept is het helaas niet meer maar dat vind je bijna nergens meer in Azië.

Gelukkig is Mirissa nog steeds een rustige badplaats. Je vindt er een aantal kleine restaurants en een lekkere sfeer zonder de echte party scene van Unawatuna.


Nuwara Eliya bezienswaardigheden en specificaties


Nuwara Eliya is een oud koloniaal Brits hill station. Als één van de weinige hill stations in Azië heeft Nuwara Eliya de authentieke sfeer behouden. Het oude centrum is een verzamelplaats van schitterende rozentuinen, hagen en typisch Britse bungalows. Waar je je in Galle in Nederland waant waan je je in Nuwara Eliya in even Engeland, alleen het weer is veel beter! Nuwara Eliya staat bekend als het kleine Engeland van Sri Lanka. Dit stadje werd dan ook gesticht door een Brit tijdens de Britse koloniale periode in de 19e eeuw. Het klimaat van Nuwara Eliya verschilt behoorlijk met de rest van Sri Lanka en dat is waarschijnlijk ook de reden dat de Britten het hier zo fijn vonden. Het is er vaak een stuk koeler en hierdoor is de regio perfect voor het verbouwen van thee. De stad is dan ook omringt door vele mooie theeplantages en heeft genoeg leuke bezienswaardigheden om je er een dag of twee goed te vermaken.

The City of Lights

De naam Nuwara Eliya betekent overigens City of Lights. Het stadje heeft vee landelijke huizen met mooie tuinen. Toch is voor veel reizigers het stadje niet de reden om hier heen te komen. Naast de oude Britse huizen is de omgeving één van de redenen om dit gebied te bezoeken. Het landbouwgebied herbergt namelijk één van de bekendste en mooiste theeplantages van het land.

 Het landschap rondom Nuwara Eliya is van sprookjesachtige schoonheid. De omliggende kronkelwegen doen je denken aan de omgeving van Sapa in Vietnam. Onderweg zie je groene bergen, schitterende valleien en kleine riviertjes, rijstvelden en theeplantages. Sri Lankaanse vrouwen werken in traditionele kleding op de theeplantages. De streek waar je door heen rijdt wordt ook wel Little England genoemd.


Wat is er te doen in Nuwara Eliya ?

Hoewel de stad en de omliggende regio meer dan genoeg te bieden hebben zijn er nog wel een aantal dingen in de omgeving die je kan bezoeken. De natuur is hier de grootste highlight, en dan met name de theeplantages. Hieronder een aantal highlights die zeker een bezoek waard zijn.

1. Horton Plains National Park
Is een natuurreservaat gelegen op een plateau 2.100m hoogte en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De uitgestrekte graslanden wisselen af met mooie nevelwouden. Er leven 24 verschillende zoogdieren (waaronder paardherten, makaken, roestkatten en luipaarden), 9 soorten reptielen en 87 vogel soorten. Er zijn vier vogelsoorten die enkel op de Horton Plains National Park voorkomen: de blauwe kitta, de ceylonvliegenvanger, de ceylonese brilvanger en de Sri Lanka houtduif. De beste tijd om het park te zoeken is in de ochtend, in de middag kan er mist

2. De Baker’s Falls waterval
Is één van de mooiste watervallen van Sri Lanka, is gelegen in de Horton Plains National Park op de weg richting World’s End. De 22m. hoge waterval is heel breed, het water valt met enorme kracht naar beneden. Rondom de waterval groeien veel rododendrons en varens.

3. Bezoek de Ramboda Watervallen in Nuwara Eliya

Op dezelfde route zal je verschillende watervallen tegenkomen. De Ramboda Waterval ligt pal naast de weg. Stap in het heldere water en klim naar de verschillende levels. Pas wel op, sommige stenen kunnen glibberig zijn.

4. Beklim World’s Ends in Horton Plains National Park

World’s End in het Horton Plains National Park geeft je een fantastisch uitzicht. Op de top van World’s Ends sta je op een afgrond met een diepe van 870m. Wil je Word’s End beklimmen dan zal heel vroeg je bed uit moeten. Dit geeft je de grootste kans op een mooi uitzicht zonder mist. De 9,5 km lange rond trip duurt ongeveer 3 tot 4 uur.

5. Chill rond Gregory Lake

Neem de tijd om een beetje te relaxen rond Gregory Lake. Mensen met bootjes en jetski’s varen over het meer en er zijn een aantal goede restaurants te vinden. Ook zie je er veel paarden waar je eventueel een stukje op kunt rijden tegen betaling.

6. Relaxen in Victoria Park

In het centrum van de stad ligt het Victoria Park. Het staat bekend als een van de mooiste stadsparken in Zuid-Azië. De beste periode om het park te bezoeken zijn de maanden maart tot en met mei en augustus en september. Het Victoria Park (ook wel Queen Victoria Park genoemd) is een 11 hectare groot park in Nuwara Eliya. Het park kent veel verschillende soorten planten en bloemen en staat bekend als goede vogelspot plaats.

7. Bezoek de Pedro Tea Estate

Om te zien waar je thee vandaan komt kun je het beste naar de Pedro Tea Estate, op zo’n 3,5 kilometer buiten de stad (de weg naar Kandapola). Uiteraard kun je in deze theefabriek een rondleiding volgen. Dit duurt ongeveer een half uurtje. De fabriek werd gebouwd in 1885 en heeft een bijzondere architectuur. Door de aard van de thee hier (een zeer lichte thee), vindt de verwerking ‘s nachts plaats, als het kouder. Heel veel ‘theeproductie’ zul je dus waarschijnlijk niet zien.

TIP – het is elke dag geopend van 8:00 uur tot 17:00 uur en kost 200 roepie.

8. Lovers Leap

De 30m hoge Lovers Leap waterval ligt dichtbij het centrum van Nuwara Eliya. De laatste 500m kun je alleen lopend komen. De waterval heeft haar naam te danken aan een legende van een verboden liefde tussen een prins en een meisje. Omdat ze niet bij elkaar mochten zijn, sprongen ze van de waterval af.

9. Maak de hike naar Lovers Leap

Vanaf het Pedro Tea Estate kun je de mooie 5 kilometer (heen en terug) lange wandeling maken naar de Lovers Leap. Dit is een indrukwekkende waterval. Vanuit de theefabriek steek je de hoofdweg over en volg je de borden naar bungalow van de manager op de onverharde weg. Bij het eerste kruispunt ga je links en bij het knooppunt volg je de weg rechtdoor. Na ongeveer 15 minuten kom je op een onverharde parkeerplaats. Je volgt een de weg langs de theetuinen in de richting van het bos. Volg de weg en net buiten het kleine Shiva heiligdom zie je de mooie watervallen.

10. De Hakgala Botanical Garden
Is één van de drie botanische tuinen in Sri Lanka. Deze botanische tuin ligt in het verlengde van de Hakgala Strict Natural Reserve. De botanische tuin huist meer dan 10.000 verschillende planten soorten en staat bekend om de verschillende orchideeën, rozen en varens. Ook staan hier meer dan 100 jaar oude Japanse cederbomen, Engelse eikenbomen en Himalaya dennenbomen.

11. De Galway’s Land Bird Sanctuary
(ook wel Galway Forest Reserve genoemd) is een klein reservaat midden in Nuwara Eliya. Desondanks is het, samen met Victoria Park, de ideale vogelspot plaats. Er leven 30 inheemse vogelsoorten en er komen jaarlijks 20 zeldzame migrerende vogels, waaronder de kasjmirvliegenvanger, de oranje nachtegaal en de guldlijster.

12. De Seetha Amman tempel

Ligt in het dorpje Seetha Eliya, 1km. van de Hakgaala Botanical Garden. De legende vertelt dat op deze plek Sita, de vrouw van Lord Rama, zou zijn gevangen gehouden door de demonen koning Ravana. De Seetha Amman tempel is daarom, als enige Hindoe tempel ter wereld, opgedragen aan Sita.

13.Leer meer over het tot stand komen van een zakje thee

Vandaag leert u alles over het proces hoe een theezakje tot stand komt en kunt u zelf helpen op het platteland. U reist af naar het heuvellandschap van Sri Lanka, Nuwara Eliya. In de verte ziet u de hoogste berg van het land, Pidurutalagala, al liggen. Wandel door de theeplantages en zie hoe de vrouwen in kleurrijke sari’s de theeblaadjes, blaadje voor blaadje, plukken. Een mooi gezicht al die verzorgende vrouwen midden in de theetuinen. Ondanks de taalbarrière laten ze u graag zien hoe zij elke dag te werk gaan. Zo zorgvuldig, zodat er pure Ceylon-thee van gemaakt kan worden. Let goed op, zodat u zelf ook een handje kunt meehelpen.

Na het plukken van de bladeren begint de rondleiding door de fabriek, want na het plukken duurt het nog even voordat er thee van gemaakt is. De bladeren worden uitgezocht, vermalen, verpakt en na een paar dagen rolt daar thee uit die voor export gebruikt kan worden. Pure Ceylon thee, bekend als de beste theesoort ter wereld. Sluit uw dag af op het terras en geniet van een vers gezet kopje thee. U proeft de passie en verser krijgt u uw kopje thee niet. Neem zeker een pakje thee mee voor thuis, zodat u thuis nog eens kunt terugdenken aan uw bezoek aan de theeplantage.

14. Op 10 minuten rijden ligt Shanthipura

Shanthipura is het hoogst gelegen dorp in Sri Lanka en ligt tussen Nuwara Eliya en Piduruthalagala (de hoogste berg van Sri Lanka). Vanaf deze plaats heb je een prachtig panoramisch uitzicht over Nuwara Eliya en Gregory Lake. Ook kun je Adam’s Peak vanaf hier zien liggen.


Negombo bezienswaardigheden en specificaties

Negombo is een badplaats op 37km van Colombo en op 8km van de International luchthaven. Vanwege deze korte afstand  is Negombo vaak het begin- of eindpunt van een rondreis door Sri Lanka. Negombo, ook wel “Little Rome” genoemd door de vele kerken, is grotendeels christelijk. Het is van origine een vissersdorp, zelfs nu is de visvangst naast het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Een bezoek aan de vismarkt of een visrestaurant is de moeite waard. Er liggen veel beach resorts langs het brede zandstrand van Negombo. De zee is, vanwege de vaak hoge golven, niet geschikt voor kinderen. Ook in Negombo kun je veel van de koloniale historie van Sri Lanka zien. Naast de vele kerken en een Nederlands fort, ligt er in Negombo een kanaal gegraven door de Nederlanders voor de specerijen handel. Bij Negombo ligt ook het grootste moerasgebied van Sri Lanka, de Muthurajawela moeras.

Hoewel Colombo de hoofdstad van Sri Lanka is, ligt Negombo net iets dichter bij het vliegveld. Daarnaast is Colombo een grote stad met alles wat daarbij hoort. Drukte, chaos en veel viezigheid. En hoewel ook deze stad uiteraard veel te bieden heeft is Negombo voor veel mensen een beter startpunt voor een reis door Sri Lanka. Want wat is er fijner dan bijkomen op het strand na een lange vliegreis?

Het stadje is niet heel groot en daarom uitstekend op de fiets te verkennen. Een andere optie is het aanhouden van een tuktuk die je langs de verschillende bezienswaardigheden rijdt. De eerste optie is echter uiteraard goedkoper.

1. De dagelijkse lokale vismarkt

De belangrijkste en leukste bezienswaardigheid in Negombo is de dagelijkse vismarkt. Op het strand. Een enorme drukte en behoorlijk onaardige geuren, maar een feest om te zien. Je kunt hier prima zelf rondlopen, maar er zijn ook genoeg mannen die zich zullen aanbieden als gids. Vaste prijzen worden er niet gevraagd, maar een kleine fooi wordt zeer gewaardeerd.

2. OP BOOTSAFARI IN HET MUTHURAJAWELA MOERAS

Gelegen in de badplaats Negombo, 40 kilometer ten noorden van de commerciële hoofdstad Colombo, bevindt zich een ongerept natuurjuweeltje wat een echte toevoeging is aan jouw rondreis door Sri Lanka.

Geniet van Sri Lanka’s pracht en praal tijdens een ontspannen boottocht. Maak kennis met een uniek, divers ecosysteem in Sri Lanka’s grootste moerasgebied; het Muthurajawela moeras, ook wel het ‘’Moeras van Royal Treasure’’.

Bij vloed wordt het moeras overspoeld met zout water uit de oceaan. Het zoute water mengt zich met het zoete water uit het moeras, waardoor er brak water ontstaat. Tijdens eb blijft er een laagje water achter wat voor een vruchtbaar gebied zorgt.

Met een biodiversiteit aan wildleven, verspreid over maar liefst 6.000 hectare, kan de echte natuurliefhebber zijn geluk niet op. Omgeven door graslanden en tropische vegetatie vaar je langs de mangrovebossen. Ga op zoek naar varanen, die zich tussen de planten verschuilen. Spot de waterleguanen en krokodillen in het water of hoor de Indische brilcobra’s ratelen. Vergeet niet af en toe naar boven te kijken; in het Muthurajawela moeras leven bijna 100 verschillende vogelsoorten, zoals de kraanvogel, aalschover en de verschillende soorten ijsvogels.

3. Vaar over het Hamlilton kanaal

In de 19e eeuw hebben Nederlanders het Hamilton kanaal aangelegd. Later zijn ze geholpen door de Engelsen en nu is het één van de bezienswaardigheden van Negombo. Stap in de boot en vaar langs de huizen van vissersfamilies aan de rand van het kanaal. Vang een glimp op van de volwassenen die verschillende klusjes aan het huis doen, terwijl kleine kinderen speels zwaaien naar de voorbijvarende boten. U vaart naar de Negombo-lagune, waar de verse vismarkt van ‘Lellama’ ligt. Verse vis die vanochtend gevangen is wordt verkocht. Inktvis, krabben, kreeften, garnalen en zelfs haaien. U bent bijna bij het hoogtepunt van de dag: het vissersdorp. Vissers bereiden hun netten voor, voor de volgende vangst, de overtollige vis wordt gewassen en in de zon gedroogd. De vissers laten u graag zien hoe ze te werk gaan en praten graag met u.

 Als u ’s ochtends vroeg over de kanalen vaart, ziet u de eerste catamarans binnenkomen met de overvloed aan vis die gevangen is. Terug vaart u weer door het kanaal in uw authentieke boot. Een mooie kans om de Sri Lankaanse viscultuur, de mensen en hun leefstijl te ervaren.

4. Fiets langs de highlights van Negombo

Fiets samen met uw gids en een dorpsbewoner langs de hoogtepunten van Negombo. Negombo wordt ook wel het Nederlandse kuststadje genoemd, omdat de Nederlanders in de 19e eeuw het Hamilton kanaal hebben aangelegd. U komt langs het vissersdorp, de Boeddhistische tempel, katholieke kerken en Hindoetempels. Ook fietst u naar de vismarkt. Verser dan de vis die hier verkocht wordt, komt u niet tegen in Sri Lanka. Vanochtend zwommen de vissen nog in de oceaan en nu kunnen de lokale bewoners alweer de eerste soorten in slaan. Niet alleen garnalen en inktvissen, maar zelfs haaien worden er verkocht. Tijdens de fietstocht verteld de dorpsbewoner u alles over de cultuur en de manier van leven hier in Sri Lanka. U leert de bevolking beter kennen en ziet tegelijkertijd de mooiste plekjes van de stad.

5. Het chaotische centrum

Hoewel het aan het begin misschien even schrikken zal zijn is ook het centrum van Negombo zeker een bezoek waard. Het is er druk. Erg druk. En even zal het voelen alsof je in een Indiase stad bent beland, maar al snel zul je het kunnen waarderen. Veel hoef je niet te doen om de mooiste indrukken op te doen.

6. Het Rome van Azië

Een bijnaam voor Negombo is het “Rome van Azië”. Dit vanwege het feit dat een groot gedeelte van de bevolking katholiek is. Je zult hier dus verschillende kerken tegenkomen. Naast kerken vind je er ook verschillende kleurrijke tempels.

7.Nederlands Fort

De Portugezen hadden op deze plek een fort gebouwd. Deze werd verwoest tijdens de Nederlandse Invasie in 1644. De Nederlanders hebben het fort daarna herbouwd. Het fort werd eind 19e eeuw deels afgebroken door de Britten, die de stenen gebruikten voor de bouw van een gevangenis. Nu zijn er alleen nog ruïnes overgebleven, een deel van de oostelijke muur met de poort is nog intact.

8. De Angurukaramulla Tempel
Wordt altijd aangedaan door Boeddhistische pelgrims die door Negombo komen. De ingang van de tempel is in de vorm van een leeuwenkop. In de tempel staat een marmer Boeddhabeeld, gedoneerd door Myanmar.

9. Op 40 minuten rijden richting Kandy ligt de Henarathgoda Botanic Garden dit is één van de drie botanische tuinen in Sri Lanka (de andere twee liggen bij Kandy en Nuwara Eliya). In de Henarathgoda Botanic Garden werd in 1876 de eerste rubberboom, de Braziliaanse rubberboom, geplant. De botanische tuin heeft tropische bomen uit de gehele wereld, inclusief de oudste rubberbomen van Sri Lanka. De Henarathgoda Botanic Garden is elke dag in het jaar geopend.


Pasikuda

 

Duiken naar microleven

Gelegen aan de oostkust van Sri Lanka ligt het ongerepte Pasikuda, in het Batticaloa district. Naast de fraaie zandstranden en de serene omgeving leent Pasikuda zich uitstekend om kennis te maken met het diverse leven onder water.

De diverse duikstekken zijn geschikt voor elk type duiker; van de beginnende tot aan technische duiker. Mede doordat de meeste duikstekken relatief ondiep zijn en een diepte kennen van 10 tot 15 meter. Met een gemiddelde duik kruisen onder meer koraalvlinders, maanvissen en anemoonvissen je beeld en duik je over uitgestrekte koraaltuinen waar kleurrijke visjes nieuwsgierig komen kijken. Met wat geluk word je tijdens de duik ook vergezeld door pijlstaartroggen. De riffen bij de kust bieden gemiddeld een zicht van 10 tot 15 meter, terwijl de riffen van de kust af een zicht kunnen bieden tot 25 meter.

Ook voor de iets meer avontuurlijke duiker zijn er tal van mogelijkheden. Naast macroduiken kun je fraai pelagisch zeeleven aanschouwen, afgewisseld met fascinerende wrakken. Kies voor een wrakduik naar de SS British Sergeant; een Brits tankschip wat zonk tijdens een Japanse luchtaanval in 1942. Ondanks dat het wrak in tweeën is gebroken, kun je nog steeds typische details bewonderen. Duik door de grote open ramen terwijl de zonnestralen hun weg door het water vinden. Of maak een duik naar het wrak van de SS Brennus en de SS Sir John Jackson. De SS Brennus is gezonken in het jaar 1881 en fungeerde als groot stoomschip. Naast restanten tref je hier 4 grote ketels en een reusachtige propeller aan. Beide wrakken bevinden zich op een diepte van 9 meter. 

Duikseizoen :

Door de Noordoostmoesson die tussen oktober en december over Pasikuda trekt is er een wilde zee en regenval, waardoor het niet geschikt is om te duiken. Het duikseizoen loopt daarom van mei tot oktober, waarbij mei en juni als beste maanden worden beschouwd. De zee is dan rustig en er is goed zicht. Watertemperaturen liggen gemiddeld rond de 28°C met koelere stromingen in juli en augustus. Afhankelijk van de duikstek varieert het gemiddelde zicht tussen de 10 tot 25 meter.

Duiken in Pasikuda 
Aantal duikstekken: 10 
Zicht: 10 tot 25 meter 
Bekend om: Biodiversiteit, macroleven, wrakduiken, pelagisch zeeleven 
Gemiddelde temperatuur water: 28°C 
Soort duiken: Bootduiken, wrakduiken, rifduiken, nachtduiken, macroduiken 
Level: Beginner tot gevorderd 
Gemiddelde stroming: Matig. Sommige stekken van de kust kunnen een sterkere stroming hebben


Pigeon Island Marine Np - Snorkelen met schildpadden en rifhaaien - Trincomalee

Sri Lanka is de thuisbasis van twee prachtige Marine Nationale Parken en één daarvan is Pigeon Island. Een kleurrijke onderwaterwereld, kristalhelder water en witte koraalstranden maken van Pigeon Island Np een idyllisch eiland. Het is slechts een kort stukje varen vanaf Trincomalee.

Op Pigeon Island kunt u genieten van een prachtig uitzicht over zee, wandelingen over rotspaden en vooral van kraakhelder water. Snorkelen is hier de beste manier om kennis te maken met Sri Lanka’s onderwaterwereld. Bewonder de veelzijdige onderwaterwereld, met meer dan 300 soorten kleurrijke exotische vissen en waar verschillende soorten zeeschildpadden en roggen voor u langs zwemmen. Black Tip haaien van kleine formaten doen zich regelmatig voor, waarbij de kans op een ontmoeting van dichtbij wel erg groot wordt. 

Ook boven water valt genoeg te beleven. Het eiland is het broedgebied van de blauwe rotsduif, een inheems bedreigde vogel die op de rotsten van het eiland leeft. Naar deze duif is het eiland dan ook vernoemd.


Pinnawela bezienswaardigheden en specificaties

Pinnawela een kleine plaats aan de Ma Oya rivier wordt het meest bezocht vanuit Kandy. Het dorp staat vooral bekend vanwege het olifantenweeshuis. Op deze plek worden gehandicapten en/of verstoten olifanten opgevangen. Dat olifanten centraal staan in Pinnawela blijkt ook wel uit de op 1.500m verder gelegen Millennium Elephant Foundation. Hier worden in het verleden gevangen genomen olifanten opgevangen en verzorgd. In tegenstelling tot het commerciële olifantenweeshuis, wordt de Millenium Elephant Foundation grotendeels gerund door vrijwilligers, waarbij het belang van de olifant voorop staat.


Polonnaruwa bezienswaardigheden en specificaties

Polonnaruwa is een oude koningsstad in het oosten van Sri Lanka. Vanaf deze stad regeerde verschillende koningen 800 jaar geleden over het land. Polonnaruwa was het commerciële en religieuze centrum. De oude tempels en ruïnes die je hier vandaag de dag nog vindt geven een aardig beeld over hoe deze koningsstad er uit gezien moet hebben in de hoogtijdagen.

Het bijzondere aan Polonnaruwa is dat de stad al meer dan 800 jaar oud is, maar vandaag de dag nog in bijzonder goede staat. Je vindt er schitterende tempels en oude ruïnes die een duidelijke Hindoeïstische invloed (van de Tamils) hebben. Vele reizigers vinden dat de tempels bij Polonnaruwa beter bewaard zijn dan die van Anuradhapura.

 Deze oude koningsstad gaat al een aardig tijdje terug. De stad werd gesticht door de Indiase Chola dynastie in de 10e eeuw. Het werd later de hoofdstad van het Singalese Koninkrijk onder koning Vijayabahu. De stad Polonnaruwa zoals we die vandaag kennen werd echter gebouwd door koning Parakramabahu. Hij was verantwoordelijk voor het bouwen van verschillende tempels en parken. De stad werd het bloeiende commerciële en religieuze centrum van het Singalese Koninkrijk.

Wat is er te zien in en rond Polonnaruwa ?

De oude stad zelf met haar ruïnes en tempels zijn de grootste bezienswaardigheid op zich. Toch vind je de meeste ruïnes in de oude kern van de stad. Je vindt hier de mooiste en indrukwekkendste ruïnes van het oude koninklijke paleis. In de tijden dat Polonnaruwa de belangrijkste stad van Sri Lanka was, was het koninklijk paleis een imposant bouwwerk van zeven verdiepingen. Vandaag de dag zijn er nog slechts twee zichtbaar.

1. Royal Palace

De eerste groep ruïnes die je ziet in de Ancient City is het Royal Palace. Deze groep gebouwen stammen uit de periode 1153 tot 1186. Het Koninklijk Paleis van de Koning was vroeger een gigantisch bouwwerk. Vandaag zijn er slechts enkele muren over. Het is alsnog een indrukwekkend gezicht en de details op de muren zijn nog steeds zichtbaar.

2. Gal Vihara

Gal Vihara is een groep van vier prachtige Boeddha’s die allemaal in perfecte staat zijn. Alle beelden zijn uit een grote rots gehakt. De staande Boeddha is 7 meter lang en wordt vaak beschouwd als de mooiste van de vier beelden. De liggende Boeddha is 14 meter lang.

Dat beelden zo goed zichtbaar zijn komt omdat de beelden worden beschermd door een ombouw. Dat is nodig om de beelden te berschermen tegen de weersomstandigheden hier, hoewel het niet bevordelijk is voor de sfeer rondom de tempels.

3. Vatadage

Dit is een van de meest opvallende bouwwerken in Polonnaruwa. Deze stoepa heeft een diameter van 18 meter en vier ingangen. Het meest bijzondere van deze stoepa is echter het grote aantal boeddha beelden dat hier staat. De muren, beelden en trappen zijn allemaal bedekt met mooie details. Bijzonder om te zien dat de Vatadage vandaag de dag nog steeds zo goed zichtbaar is.

4. Atadage

De Atadage was vroeger waarschijnlijk een prachtig bouwwerk. Vandaag de dag is het een verzameling van tientalen stenen pilaren. Dat maakt het aanzicht zeker niet minder mooi. Zeker met het staande boeddha beeld op de achtergrond is Atadage zeker een van de mooiere plekjes hier.

5. De Gal Pota (“Boek van steen”)

Is precies wat de naam aangeeft. In de 8m bij 1.5m grote steen zijn de daden van koning Nissankamalla door hemzelf vastgelegd. De inscripties beschrijven het leven en de oorlogen van de koning. Op de zijkant van de steen zijn twee olifanten uitgehouwen die water sprenkelen over de Hindoe godin van voorspoed, Lakshmi.

6. De Lankatilaka heiligdom in Polonnaruwa

Is één van de mooiste Boeddhistische heiligdommen van Azië uit de 12e eeuw. Bij de ingang staan twee hoge uit baksteen bestaande pilaren, waarvan de hoogste meer dan 17 meter hoog is. Origineel zouden de pilaren ooit twee keer zo hoog zijn geweest. Het ook uit baksteen bestaande Boeddhabeeld was oorspronkelijk 12,5m hoog, helaas is deze boven de schouders verwoest. De buitenkant van de muren van het heiligdom is versierd met stucwerk.

7. Hatadage

De namen lijken hier allemaal op elkaar. Toch zijn het echt allemaal andere tempels en heiligdommen. Ook dit is een ruine van wat ooit een van de grotere tempels had moeten zijn. Als je op het juiste plekje staat kun je vanuit de Hatadage tempel de ronde Vatadage tempel zien.

Bij boeddhistische bouwwerken dien je je schouders en knieën te bedekken.

8. Rankot Vihara

Gek genoeg wordt deze stoepa niet beschouwd als het mooiste bouwwerk van Polonnaruwa. Toegegeven, vergeleken met bijvoorbeeld de Vatadage is deze bruine/witte stoepa niet de allermooiste, maar wel erg indrukwekkend. De koepel van de stoepa is behoorlijk groot. De Rankot Vihara is met 55 meter de grootste stoepa van Polonnaruwa en de op drie na grootste stoepa van Sri Lanka. De stoepa is gebouwd in de 12e eeuw door koning Nissankamalla in de stijl van Anuradhapura.

9. De Sathmahal Prasada (“Het zeven verdiepingen gebouw”)
Is gebouwd in een unieke getrapte piramide vorm van zeven vierkante verdiepingen. De oorsprong van het gebouw is onbekend, het gebouw wordt nergens genoemd. Op Sri Lanka kom je nergens deze bouwstijl tegen, het dichtstbijzijnde qua stijl is de Wat Kutkut in Lamphun, Thailand(nabij Chiang Mai), gebouwd in de 8e eeuw. Hieruit wordt vermoed dat de Sathmahal Prasada in Polonnaruwa Thaise of Cambodjaanse invloeden heeft.

10. Op 30 minuten rijden ligt Het Wasgamuwa Natonal Park
Het park wordt vaak vergeleken met Yale National Park  en dat is niet voor niks. Het bijna 400km2 grote reservaat staat bekend om zijn grote olifanten populatie en luipaarden. Ook kun je veel waterbuffels, herten en makaken zien. Ook leven er luipaarden en lippenberen. Nabij het water kun je watervaranen en moeraskrokodillen zien. Van de 493 verschillende vogelsoorten in Sri Lanka leven er 143 in Wasgamuwa National Park.

11. Het Kaudulla National Park, 35 minuten buiten Polonnaruwa gelegen
Bestaat voor het grootste gedeelte uit de Kaudulla plas. Hier leven vele verschillende soorten vogels (160+ soorten). Ook kun je hier veel olifanten zien. Tijdens de droogperiode (april-oktober) migreren de olifanten naar het nabij gelegen Minneriya-Giritale National Park via een corridor. De beste periode voor een bezoek aan dit park is augustus – december.

12. Het Flood Plains National Park, 15 minuten buiten Polonnaruwa gelegen
Is een natuurreservaat die dient als corridor voor migrerende dieren (vooral olifanten) tussen het Wasgamuwa National Park en het Somawathi National Park. Midden door het reservaat loopt de langste rivier van Sri Lanka, de Mahaweli rivier. Rondom de rivier liggen veel kleine moerasachtige meertjes. Naast de olifanten en waterbuffels leven er ook veel katachtige in dit reservaat. Je kunt hier de viskat, de moeraskat, de roestkat en soms zelfs de luipaard zien.

13. Het Somawathi National Park, 45 minuten buiten Polonnaruwa gelegen
Ligt in het verlengde van het Flood Plains National Park. Het park bestaat voor een groot deel uit graslanden, waardoor het relatief makkelijk is om dieren te spotten. Je vind in het reservaat olifanten, herten en waterbuffels. Daarnaast leven er krokodillen. In Somawathi ligt ook de Somawathi Stoepa, dit Boeddhistisch heiligdom is gebouwd in de 2e eeuw voor Christus. Het ligt ongeveer 1km vanaf de Mahaweli rivier.

14. Monkeys: een leuke excursie voor het hele gezin! De wekker gaat vroeg vandaag, want om 06.00 uur wordt u opgehaald bij het hotel. U rijdt naar Polonnaruwa, de twee na oudste geruïneerde stad van Sri Lanka. Na een klein uur komt u aan bij Monkeys. Uw gids staat al klaar om u rond te leiden. Luister goed naar de gids en houdt uw aandacht er goed bij. Het zijn namelijk geen vriendelijke apen die in dit gebied leven, maar brutale. Er leven drie verschillende aapsoorten met hun families in dit gebied. De families spelen en knuffelen met elkaar, maar als er een andere aapsoort langskomt dan worden ze brutaal en beginnen ze aan elkaar te trekken en te schreeuwen. Een normaal proces voor apen in het wild. Heeft u de documentaire ‘The Monkey Kingdom’ weleens gezien? Deze is hier opgenomen en misschien wel leuk om voor uw reis te bekijken.


Sigiriya bezienswaardigheden en specificaties

Sigiriya staat bekend om de leeuwenrots en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Leeuwenrots is een vulkanische prop van een lang overleden vulkaan. De aflopende helling van de vulkaan is door de tijd heen weggevaagd door erosie, hierdoor heeft de rots zijn karakteristieke vorm. De rots is ruim 180m hoog en is vanaf kilometers te zien. Een bezoek aan de Leeuwenrots wordt vaak gecombineerd met een safari naar de Kaudulla National Park of Minneriya-Giritale National Park nabij Polonnaruwa, of met een bezoek aan de gouden tempel in Dambulla.
De ruïnes van Sigiriya zijn niet alleen de meest indrukwekkende geologische formaties van Sri Lanka, maar ook één van de grootste culture schatten van het land. Sigiriya is een 200 meter hoge rots midden in de jungle met op de top de ruïnes van één van de spectaculairst gelegen heiligdommen ter wereld.

1. Sigiriya Lion Rock ; de bekendste rots in Azië

De ruïnes van Sigiriya staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De rots zal er altijd hebben gestaan maar het paleis op de top werd volgens de legende gebouwd door koning Kassapa I die tussen 477 en 495 na Christus koning was van Anuradhapura. Na de dood van koning Kassapa I zou het paleis een klooster zijn geworden.
 Andere zeggen weer dat koning Kassapa I het complex afrondde nadat zijn vader, koning Dhatusena, was begonnen met de bouw. Hoe het ook tot stand kwam, in die tijd moet het een adembenemend bouwwerk zijn geweest met één van de mooiste uitzichten die je je kan voorstellen.
De klim

Op weg naar het Leeuwenplatform kom je langs de Spiegelmuur. De Spiegelmuur is een met kalk, eiwit en honing gepolijste gipsmuur. Op slechts enkele plekken is de muur niet beschadigd door tekst en kun je de spiegeling zien. Tussen de 7e en 11e eeuw zijn er veel teksten door de bezoekers geschreven die waardering van de kunst en schoonheid uitspraken.
De muurschilderingen zijn, opmerkelijk genoeg, sensuele beeltenissen van vrouwelijk schoon. Dit was een gewaagde keuze van de toenmalige koning Kasyapa, aangezien het Boeddhisme het stoppen van lust verkondigd. Van de 500 originele schilderingen zijn er nog 21 overgebleven. De rest is vernietigd door Boeddhistische monniken die naderhand op de Leeuwenrots verbleven.
Op ongeveer de helft van de klim bevind zich een groot plateau, het Leeuwenplateau. Hier kun je tijdens de klim rusten, tevens zijn er kraampjes aanwezig voor eten en drinken. Een grote rots voor de trap naar de laatste klim was uitgehouwen tot een grote leeuwenkop. Je liep tussen de poten door, de bek van de leeuw in. Helaas zijn alleen de poten overgebleven, desondanks is het nog steeds een indrukwekkend aanzicht. Er leven hier veel apen die vrij rondlopen, let daarom op je spullen.
De top van de Leeuwenrots ligt, met een oppervlakte van 1,5 hectare, op ruim 180m boven de omgeving. De ruïnes van het koninklijk paleis liggen centraal op de top, het paleis was het centrum van de koninklijke stad. Je kunt onder andere nog de ruïnes zien van de paleistuinen, het zwembad, de troon, de slaapvertrekken en de audiëntiekamer. Vanaf de top heb je een 360° uitzicht op de gehele omgeving.
Niet alleen het uitzicht is hier van ongekend niveau, ook het omliggende complex is oogverblindend mooi. Bij het complex liggen schitterende symmetrische tuinen, omgeven met grachten die de weg wijzen. Deze tuin is de oudste tuin van Azië.

Tips om Sigiriya te bezoeken
Om op de top van Sigiriya te komen moet je wel eerst 1.860 treden beklimmen voordat je kan genieten van het spectaculaire uitzicht  ga zo vroeg mogelijk om extreme hitte te voorkomen


2. De tuinen van Sigiriya

Bij binnenkomst van het complex, kom je eerst in de watertuin met de koninklijke baden en fonteinen. De baden en fonteinen worden voorzien van water via een ondergronds waterdistributie systeem. Als je richting de leeuwenrots loopt kom je bij de rotstuin. Hier kronkelen de paden tussen de vele grote rotsen en stenen. Opvallend is dat bovenop de rotsen vaak een huis of paviljoen stond. De rotstuin loopt over in de terrastuin. Hier kom je op trapvormige terrassen die het restant zijn van de onderkant van de originele vulkaan. Kalkstenen trappen zorgen voor toegang naar het bovenste terras, waar de echte klim gaat beginnen.


Sinharaja Rainforest bezienswaardigheden en specificaties

U loopt ongeveer 2,5 uur over een natuurlijk, rotsachtig pad, omringd door kleurrijke bergketens. Hier en daar ziet u de flora en fauna van dit veelzijdige eiland. In het afgelegen dorp leven de bewoners in een eco-vriendelijke omgeving. Betonnen gebouwen, waar de bewoners een levensstijl hebben om de natuur te beschermen. U zult ze geen ongelijk geven als u hier wandelt, want de natuur is prachtig. Als u wilt, mag u in de gekoelde zoetwaterbassins duiken. Vergeet dus geen zwemkleding mee te nemen tijdens de wandeling.

Een leuke afsluiter is een bezoek te brengen aan de eeuwenoude Boeddhistische tempel. U zult via een rotsachtig pad het Boeddhistische klooster bereiken. Monniken mediteren hier, zodat ze de drukke stad kunnen vermijden. Ze ontdoen zich van iemands lust en verlangen en hopen nirvana (het geluksgevoel) te bereiken.

Sinharaja Rain Forest is een prachtig regenwoud in Sri Lanka. Het is een uniek en beschermd natuurgebied. Onder leiding van een ervaren trekker ga je het vochtige regenwoud in. Je wordt onderweg bijgepraat over de flora en fauna om je heen. Bent je een liefhebber van mooie vogels dan is Sinharaja een must voor jou!  In het regenwoud Sinharaja houden zich vele soorten vogels en apen schuil. Je gids weet ze vaak al te vinden voordat je ze hebt gezien. het hotel hier ligt midden in het groen.
Het gebied kent twee belangrijke natuurpaden die beide vanaf het Kudawa Conservation Centre starten. De korte route leidt tot de Mulawella bergtop en duurt ongeveer 1 tot 2 uur. De langere route neemt 5 tot 7 uur in beslag en eindigt op de top van de Sinhagala berg. In het oosten van het reservaat ligt de Hinipitigala berg, met een hoogte van maar liefst 1.171 meter.

Beide paden zijn even betoverend en laten je kennis maken met het adembenemende tropische regenwoud waarbij apen letterlijk aan lianen slingeren. We zorgen ervoor dat er een ervaren gids met je meegaat. Deze ware boswachters beschikken over veel natuurkennis en kunnen je haarfijn alles vertellen over de verschillende, bijzondere dieren die het woud rijk is. Het Sinharaja reservaat is een leefgebied voor 160 verschillende vogelsoorten waarvan er 19 endemisch zijn; een paradijs voor vogelaars! Daarnaast kent het park 8 endemische zoogdieren, zoals de reuzeneekhoorns en de paarsgezichtbladapen. Laat je leiden door stromende rivieren, neem een verfrissende plons in natuurlijke zwembaden en laat je overweldigen door Sri Lanka’s pure natuur.


Trincomalee bezienswaardigheden en specificaties

De havenstad Trincomalee (108.000 inw.) is een van de belangrijkste steden voor de Tamil. De stad ligt op een schiereiland aan de noordoost kust van Sri Lanka en is de op vier na grootste natuurlijke haven ter wereld. In Trincomalee ligt ook het grootste Nederlandse fort van Sri Lanka, Fort Frederick. Rondom Trincomalee liggen drie baaien, Back Bay, Dutch Bay en Inner Harbour. Vlakbij Trincomalee liggen witgele zandstranden die behoren tot de mooiste stranden van Sri Lanka. Je kunt hier uitstekend zwemmen, snorkelen, duiken en walviskijken.

1. Walvisspotten is hier ideaal om te doen tussen april en oktober.

2. Bezoek de gouden zandstranden van Nilaveli
Het witgele zandstrand Nilaveli Beach wordt beschouwd als één van de mooiste ongerepte stranden van Azië. De riffen buiten de kust zorgen voor een natuurlijke barrière, waardoor je uitstekend kunt zwemmen en snorkelen in de zee. Het hoogseizoen is, in tegenstelling tot de west en zuid kust van Sri Lanka, van april tot oktober.

3. Uppuveli beach
Ligt dichterbij Trincomalee, waarmee het strand toeristischer is dan Nilaveli Beach. Het witgele zandstrand loopt helemaal door tot Nilaveli Beach. Rondom Uppuveli zijn een aantal culturele bezienswaardigheden zoals een militaire begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog en een historische Boeddhistische tempel, Velgam Vihara. Een paar kilometer verder van de Velgam Vihara liggen de heetwaterbronnen van Kanniya.

 

4. Verder naar het zuiden ligt Passikudah Beach, waar je vanwege het ondiepe water een heel eind de zee in kan lopen. Begeef je op een strand wat versierd wordt door vissersboten, koraal en zeewier. Dit gebied is zich redelijk aan het ontwikkelen, wat te merken is aan de luxe resorts die er om heen worden gebouwd. Een paar honderd meter verderop vind je de uitgestrekte gouden stranden van Kalkudah Beach, misschien wel de mooiste parel van het oosten. In tegenstelling tot Passikudah zijn hier minder resorts.

5. Ga snorkelen met schildpadden en rifhaaien op Pigeon Island

Kristalhelder water, kleurrijk marineleven, witte koraalstranden en een rijke onderwaterwereld maken van Pigeon Island National Park een idyllisch eiland. En dat op slechts 1 kilometer van de kust van Nilaveli Beach, Trincomalee.

Het eiland komt steeds meer in zicht; groene bomen wuiven je tegemoet, witte koraalstranden verblinden nog net niet je ogen en groen begroeide rotsformaties komen dichterbij. Je bent aangekomen op een prachtig eiland!

Pigeon Island is een fijn rustpunt waar je kunt genieten van een mooi uitzicht over zee, wandelingen over rotspaden en kraakhelder water. Snorkelen is hier een leuke manier om kennis te maken met Sri Lanka’s onderwaterwereld. Bewonder het diverse marineleven wat verrijkt wordt door meer dan 300 soorten kleurrijke exotische vissen en waar verschillende soorten zeeschildpadden voor je langs zwemmen. Zwartpunthaaien van kleine formaten doen zich regelmatig voor, waarbij de kans op een ontmoeting van dichtbij wel erg groot wordt! Het eiland is tevens het broedgebied van de blauwe rotsduif, een inheems bedreigde vogel die binnen de rotsten van het eiland leeft. Op dit moment zijn het voornamelijk kraaien die het eiland overmeesteren.

Sri Lanka kent twee Marine National Parks, waarvan Pigeon Island er één is. Sinds de tsunami, die in 2004 grote delen van het land heeft verwoest, is er veel koraal afgestorven of verloren gegaan. Voordat het eiland een beschermd gebied werd, is het toerisme een lange tijd ongecontroleerd geweest, wat bijdroeg aan een negatieve impact op het koraal. 


Zorg er voor dat je Pigeon Island vroeg in de ochtend bezoekt, zo ben je een van de eerste en is het er nog redelijk rustig. Vergeet daarnaast niet om waterschoenen mee te nemen; tussen het zand ligt koraal en in de zee liggen rotsen. 

Na je bezoek aan het eiland kun je de ongerepte stranden van Uppuveli Beach en Nilaveli Beach bewonderen. Uitgestrekte gouden zandstranden, tropische vegetatie en aanwezigheid van de lokale bevolking zijn kenmerkend voor deze idyllische, minder drukbezochte stranden.

6. Fort Frederick is het grootste Nederlandse fort van Sri Lanka. Het fort werd in 1623 gebouwd door de Portugezen. In 1639 werd het fort veroverd door de Nederlanders. Zij hebben het fort compleet herbouwd. Op dit moment worden delen van het fort nog steeds gebruikt door de Srilankaanse Marine. Je kunt het fort echter goed bezichtigen.

7. De Koneswaram tempel is te bereiken via Fort Frederick en ligt bovenop de Swami rots. De Hindoe tempel, ter ere van de god Shiva, heeft een oude historie. De plek werd 2400 jaar gebruikt voor verering. De originele tempel werd in 1623 vernietigd door de Portugezen voor de bouw van Fort Frederick. In 1952 werd de tempel, vanwege het religieuze belang herbouwd.

8. Lover’s Leap

Is een klif vernoemd naar een ware gebeurtenis. Hier sprong een dochter van een Nederlandse officier naar haar dood. Ze was verloofd met een Nederlandse soldaat, echter hij verbrak de verloving. Vanaf de klif van Swami rots zag ze de boot met de soldaat terug naar Nederland vertrekken, waarna ze van de klif sprong.

9. De heetwaterbronnen van Kanniya
Bestaan uit zeven verschillende bronnen, ieder met zijn eigen temperatuur. De bodem van de bronnen bestaat uit kwarts, waardoor het water helder en niet modderig is. Er wordt beweerd dat het water helende eigenschappen heeft tegen verschillende huidaandoeningen, artritis en reuma. Men gaat er vanuit dat de heetwaterbronnen uit de tijd van Koning Ravana zijn (ca. 5000 jaar geleden), waar ze onderdeel waren van een groot Boeddhistisch complex. Momenteel worden de heetwaterbronnen beheerd door de naastgelegen Hindoeïstische Mari Amman Kovil tempel.


Udawalawe Np bezienswaardigheden en specificaties

Tijdens een reis door Sri Lanka kun je niet om het spotten van de Aziatische olifant heen. Het Udawalawe National Park is één van de beste parken om hordes olifanten tegelijkertijd te zien. Het park is makkelijk te bereiken vanuit bijvoorbeeld Ella of Hambantota, maar ook zuidkustplaatsen zoals Mirissa kennen een goede verbinding.

Jeepsafari Udawalawe Np, Udawalawe Np de thuisbasis voor maar liefst 500 olifanten, welke veelal te zien zijn in kuddes van ongeveer 50 olifanten. Naast deze gigantische dikhuiden leven er ook waterbuffels, jakhalzen, paardherten, veel krokodillen en luipaarden in het park. De luipaarden zijn helaas iets moeilijker te spotten maar houd zeker je ogen open! Ook voor de vogel- en vlinderspotter is een bezoek aan Udawalawe het meer dan waard; maar liefst 184 verschillende vogelsoorten en 135 vlindersoorten maken het een bruisend natuurparadijs.

Dat Udawalawe National Park in de droge zone gelegen is mag de pret niet drukken; de omgeving is minder groen, er zijn grote bruine vlaktes met droge grond en lage savannen. Het voordeel is dat de dieren hierdoor in de verte al te zien zijn. De zuidwestmoesson Yala (mei tot augustus) tovert het park echter helemaal om, waarbij je omgeven wordt door verse graslanden, groene bomen en grote struiken. Welk seizoen je ook gaat, dit park is zeker een toevoeging aan je reis!

Je kunt het park het best bezoeken in de ochtend, in ieder geval voor 10:00 uur. Je hebt dan de grootste kans om de wilde dieren van dichtbij te zien. Of vanaf 16:00 uur, is een goed tijdstip. Omgeven door een indrukwekkend wildleven in een tropische omgeving, geniet je tegelijkertijd van een prachtige zonsondergang.

Wie olifanten wil spotten kan Afrika beter overslaan en het Udawalawe National Park bezoeken. Uitgestrekt over de laaglanden van Sri Lanka vind je hier kuddes olifanten, wilde buffels, herten en luipaarden die je makkelijker spot dan in een Afrikaans nationaal park. Door het gebrek aan veel dichte bossen is het spottenvan deze dieren bijzonder makkelijk. Een bezoek aan Udawalawe National Park is een must tijdens je reis door Sri Lanka.

Het Udawalawe National Park is één van de meest bezochte en populairstenationale parken van het land. Het park ligt in het zuiden van Sri Lanka tegen de bergen van de Horton Plains. Waar Yala National Park of Bundale National Park uitblinken in natuurlijk schoon is het in Udawalawe National Park vooral het spotten van (Aziatische) olifanten waar mensen voor komen.

TIP – aan het begin van het park kun je fruit kopen om olifanten te voeren. Doe dit niet. Het zijn wilde dieren die niet afhankelijk moeten worden van menselijk voeren.

Het grootste gedeelte van het Udawalawe National Park ligt in de droge zone. Dit betekent dat je veel uitgestrekte gebieden vindt met gras en dode bomen die olifanten hebben gebruikt om te krabben. Hierdoor heeft het park een nogal saaie uitstraling in het droge seizoen. Wanneer het echter gaat regenen veranderd de droge vlakte in een magische omgeving met tijdelijke lagunes en prachtige groene vlaktes. 

Als je olifanten wilt spotten is dit the place to be!

Welke dieren kan je er zien ?

In het park leven ongeveer 600 olifanten die het park regelmatig bezoeken. Ze kunnen namelijk ‘switchen’ tussen Lunugamvehera National Park en Udawalawe National Park hoewel de meeste olifanten in laatstgenoemde verblijven.

Olifanten

Je zult een hoop olifanten zien in Udawalawe en je kunt ook dichtbij komen. Een gezin met een baby olifanten, is zeker een van de hoogtepunten van dit nationaal park. Let wel op dat het wilde dieren zijn en blijven. Ze zijn niet agressief, maar gedraag je zoals het hoort. Blijf rustig, maak niet te veel lawaai en stap niet uit de auto.

Luipaarden

Wat veel mensen niet weten is dat je hier ook veel luipaarden hebt. Het is lastig om ze te spotten omdat ze vaak verstopt zitten en ‘s nachts pas tot leven komen. Ook hun jachtgedrag maakt ze moeilijk te spotten, aangezien ze gewend zijn om zich te verstoppen voor hun prooi voordat ze er op af gaan.


Unawatuna bezienswaardigheden en specificaties

Unawatuna is één van de mooiste en populairste badplaatsen in Sri Lanka. Het goudgele strand ligt aan de mooie turquoise zee. Unawatuna heeft veel schade gehad tijdens de tsunami van 2004, maar is weer opgebouwd. Vanwege de ligging in de baai, is de zee veilig om in te zwemmen. Verder is Unawatuna een ideale plaats om te snorkelen of te duiken.

Jungle Beach is een stukje strand tussen de zee en de jungle. Het is moeilijk te bereiken over land, vanwege de jungle. Jungle Beach is een stukje ongerepte natuur waar je ideaal kan snorkelen of barbecueën. Het is er zeer rustig en er komen weinig toeristen.

20 km landinwaarts ligt het Kottawa Forest Reserve dit is een klein (15 hectare) tropisch reservaat. Bomen zijn de dominante plantensoort in dit reservaat, daarnaast zie je veel mossen en orchideeën. Er leven circa 170 verschillende dieren in het reservaat, maar je zult vooral veel vogels, vlinders en apen zien.

Koggala Beach is een badplaats met een mooi goudgeel zandstrand nabij Unawatuna. Koggala staat bekend om de paalvissers, hier wordt nog steeds op deze traditionele manier gevist. Daarnaast kun je naar Koggala meer gaan, waar je een boot- of catamaranreis kunt maken naar een aantal eilandjes.

Tangalle is een rustige badplaats in een baai in het zuiden van Sri Lanka. Dankzij een natuurlijk rif kan je in Tangalle goed zwemmen. Behalve het goudgele zandstrand heb je in Tangalle veel Nederlandse gebouwen, waaronder een Nederlands fort. Dit fort is nu in gebruik als gevangenis. 10km buiten Tangalle vind je Rekewa Beach, die bekend staat om de zeeschildpadden nestplaats. 15km vanaf Tangalle heb je de Mulkirigala Rock Temple, een Boeddhistische grottempel met vele wandtekeningen en beelden


Yala National Park bezienswaardigheden en specificaties

Op safari in Sri Lanka
Een drinkend luipaard in de verte en een reusachtige olifant die de weg blokkeert: het is allemaal mogelijk tijdens een uitstapje in het Yala National Park. Dit prachtige park in zuidelijk Sri Lanka is een van de beste plekken om wildlife te spotten. En geloof ons: dat is een ervaring die niet onder doet aan een safari in Afrika.

Yala National Park
Het Yala National Park werd in 1900 opgericht als wildreservaat en kreeg in 1938 de officiële status van nationaal park. Het is het meestbezochte park van heel Sri Lanka, en dat is niet voor niets. Hier vind je de grootste populatie van luipaarden ter wereld, al zijn 35 exemplaren nog steeds lastig te spotten op zo’n groot oppervlak. Meer kans heb je om een olifant te zien of een van de 43 andere zoogdieren, maar vergeet ook niet omhoog te kijken, want met 215 vogelsoorten hangt er altijd iets in de lucht.

Tissamaharama

Je bezoek aan het Yala National Park begint in het dorpje Tissamaharama (Tissa), de uitvalsbasis voor een uitstapje naar het reservaat dat zo’n 20 kilometer verderop ligt. Dit gezellige kleine stadje bestaat uit een hoofdstraat met aan weerszijden cafés, guesthouses, restaurantjes en toeristenbureau’s waar je een safari in zowel het Yala National Park als het nabijgelegen en minder bekende Bundala National Park kan boeken. Ten noorden van Tissa vind je drassige rijstvelden en de bekendste attractie van het stadje: de Tissamaharama dagoba. Een eeuwenoude, spierwitte pagode die prachtig afsteekt tegen de blauwe lucht en groene rijstvelden.


Jeepsafari

De enige manier om het Yala National Park te bezoeken is met een 4x4. De prijzen voor safari verschillen, maar als je zorgt dat je de auto vol krijgt kun je flink afdingen. In Tissamaharama kan elk hotel een jeepsafari met chauffeur voor je regelen, en je hebt daarbij keus uit een safari van een halve of een hele dag. Een safari begint standaard rond half 6 in de morgen of om 2 uur ’s middags, maar houd wel rekening met de drukte. Het is geen uitzondering dat je in een lange rij met voertuigen moet aansluiten om samen met een heleboel andere toeristen te wachten tot het park open gaat.

Dieren spotten

Nergens ter wereld vind je een hogere concentratie van luipaarden dan in het Yala National Park, maar dan moet je wel heel veel geluk hebben. Je hebt een grotere kans om onderweg jakhalzen, neushoornvogels, lipberen, krokodillen en waterbuffels te spotten, en je kunt hier zelfs olifanten van heel dichtbij bekijken. Dankzij de vele open vlaktes en meertjes heb je ongehinderd uitzicht en het komt regelmatig voor dat een kudde dikhuiden de weg blokkeert. Chauffeurs houden elkaar via telefoons op de hoogte waar een dier is gespot, maar houd ook zeker zelf je ogen open bij waterplassen en dichte struikgewassen.

Sithulpawwa Rock Temple

Gelegen op een 122 meter hoge rots in het hart van de jungle vind je de Sithulpawwa Rock Temple. Een eeuwenoude tempelruïne daterend van de tweede eeuw voor Christus en een van de belangrijkste boeddhistische plekken van zuidelijk Sri Lanka. Om er te komen moet je de steile trap omhoog klimmen, een activiteit die je beter tot het eind van de dag kan bewaren. Boven wacht een mooie tempel, bestaande uit een prachtige pagode en verschillende grotten met historische muurschilderingen. Destijds bood de tempel plek aan duizenden monniken, vandaag de dag wordt de tempel druk bezocht door toeristen en pelgrims. De weg ernaartoe is stoffig en slecht onderhouden, de klim omhoog is zwaar, maar het is de moeite meer dan waard en het uitzicht over het nationale park is fenomenaal.

Magul Maha Viharaya

Ten zuiden van Sithulpawwa ligt Magul Maha Viharaya, een heiligdom waar volgens de geruchten koning Kavantissa en koningin Vihara Maha Dev twee millennia geleden hun huwelijk zouden hebben gevierd. Wat daaraan precies klopt is niet bekend, maar het is in ieder geval wel een mooi verhaal over deze ruïnes daterend uit de eerste eeuw na Christus.


Stranden

Het Yala National Park is direct gelegen aan zee en heeft een lange kustlijn met zowel onbegaanbare plekken als toegankelijke stranden. Vast onderdeel van een safari door het park is een korte stop op het strand. Hier kun je even je benen strekken en geniet je van een wandeling over het meest ongerepte zandstrand dat je ooit hebt gezien.


Wilpattu Np bezienswaardigheden en specificaties

Luipaarden en lipberen spotten tijdens een WILPATTU NATIONAL PARK jeepsafari

Een jeepsafari door Wilpattu National Park is een van de betere manieren om kennis te maken met de diverse flora en fauna die Sri Lanka rijk is. Het park is voor een lange tijd niet toegankelijk geweest door de burgeroorlogen. Sinds enkele jaren heeft het park haar deuren weer geopend voor bezoekers en wordt er rekening gehouden met het welzijn van de dieren, dit is dan ook een van de redenen dat het park niet volledig opengesteld is voor bezoekers. Hierdoor zijn de dieren soms iets lastiger te spotten ten opzichte van andere parken, maar zul je wel één van de weinige bezoekers zijn in het park.

Bij aankomst in het park staat je een ietwat hobbelige rit te wachten, dwars door de dichtbegroeide jungle. Dit park kent een grote variatie aan landschappen, waaronder uitgestrekte grasvlakten, ongerepte natuur en savannen. Samen met een ervaren gids ga je op zoek naar het rijke wildleven van Sri Lanka. Wilpattu National Park staat bekend om de grote dichtheid aan luipaarden en telt maar liefst 150 van deze bijzondere roofdieren. Door de grote hoeveelheid wordt er elke dag wel een luipaard gespot en is de kans dat je er zelf een ziet erg groot. De zoektocht start met het volgen van de pootafdrukken en uitwerpselen. Spannend! Ook is het park de thuisbasis van de lippenbeer, die je herkent aan de zwarte vacht en aparte lippen. Lippenberen hebben geen voortanden waardoor ze hun lippen soepel kunnen bewegen.

Met de Jeep rijd je naar een of meerdere natuurlijke bassins. Deze bassins vangen regenwater op waardoor dieren zich hier regelmatig laten zien, zoals krokodillen die op de loer liggen en buffels die hun dorst lessen. Tijdens de rit zie je roedels herten huppelend de weg oversteken en nieuwsgierige varanen langs de kant liggen. Daarnaast kun je onder andere olifanten, schildpadden, slangen en apen spotten. Ook komen in het park vele bijzondere vogelsoorten voor, zoals de Indische nimmerzat, witte ibis en de Ceylonhoen.

 
Je kunt het park de hele dag door bezoeken, maar de grootste kans op het spotten van wildleven heb je tussen 06.00 uur tot 10.00 uur en van 15.00 uur tot 18.00 uur.

Het Wilpattu National Park is met zijn oppervlakte van bijna 1000 km2 het grootste nationale park van Sri Lanka. Het is qua begroeiing een heel mooi park: er zijn meren, uitgestrekte moerasgebieden en bossen. Er zijn in het Wilpattu National Park helaas wel weinig dieren, als u geluk heeft ziet u er wilde olifanten. In het nationale park leven wel apen, herten, leguanen, waterbuffels, pythons, krokodillen en vogels. Het Wilpattu National Park is goed te bezoeken vanuit Anuradhapura tijdens een rondreis Sri Lanka.

Verscholen in het westen van Sri Lanka vind je één van de mooiste nationaal parken die het land rijk is, Wilpattu Nationaal Park. Het huis van het luipaard en de zwarte lipbeer. Het park heeft jarenlang geen bezoekers kunnen verwelkomen en het toerisme komt hier pas mondjesmaat op gang.


ONONTDEKT, DOOR EEN MINDER FRAAIE REDEN

Wilpattu Nationaal Park, het park van de meren. Wilpattu is met zijn 1085 km2 het grootste nationaal park van Sri Lanka en tevens het meest onontdekte park. De reden hiervoor is dat het park, wat als vanaf 1938 bestaat, te midden van het gebied ligt gelokaliseerd waar lange tijd de burgenoorlog tussen de Sri Lankaanse regering en de Tamils heeft gewoed. De oorlog is ten einde en langzaam maar zeker herstelde ook het park van zijn verwondingen. In 2009 opende het park weer zijn deuren voor bezoekers en sindsdien is het weer mogelijk om te genieten van het al moois wat Wilpattu op het gebied van natuur en wildlife te bieden heeft.


MEREN, MOERASSEN & DICHTE JUNGLE

Grote meren, dichte jungle, bossen en savannes. Het landschap in Wilpattu Nationaal Park is zeer divers en juist daarom juist zo intrigerend. Toch zal je zien dat de meren en moerassen hier overheersen in het landschap. Als je Wilpattu zou vertalen uit het Tamil, dan zou het park de naam “tien meren” dragen. Naar de tien meren die het park rijk is.

Wilpattu is maar liefst acht keer groter dan zijn toeristische broertje Yala Nationaal Park. Toch kan je maar een beperkt gedeelte van het park verkennen. Zo krijgen de dieren ook alle rust om te leven en zich voort te planten. Druk is het hier sowieso niet, mocht je kiezen voor een safari in dit park, dan zullen de aantal jeeps in het park vaak maar op één hand te tellen zijn.


WAAROM JUIST EEN BEZOEK BRENGEN AAN DIT PARK?

De eerste en misschien wel beste reden om een bezoek te brengen aan Wilpattu nationaal park is het ontbreken van toeristen. Hier geen ellenlange rijen jeeps voor de ingang van het park. Minder toeristen = een veel fijnere manier van op safari gaan. Je kunt in alle rust het park verkennen en als je op een bijzondere plaats stuit of een bijzonder dier spot, dan heb je alle tijd van de wereld om deze te bewonderen. Juist dit zijn de dingen die een enorme meerwaarde geven aan de beleving.

De tweede reden is dat je in dit natuurgebied, naast Yala Nationaal Park, de grootste kans hebt voor het spotten van een luipaard. Hoewel het zien van een luipaard in Yala bijna gegarandeerd is, moet je wel beseffen dat er naast jou nog twintig andere jeeps zich zullen verdringen in de drukte om maar een glimp van het dier op te kunnen vangen. Het is letterlijk stuivertje wisselen. Wil je dit alles niet, dan is Wilpattu een goed alternatief. De kans dat je in dit gebied een luipaard ziet is vrij groot, maar het blijven natuurlijk wel wilde dieren, die zich (gelukkig) niet laten sturen. Het is geen garantie dat je ze ook daadwerkelijk ziet.

En als je het luipaard niet tegen komt? Wees dan zeker niet getreurd. Wilpattu is een prachtig nationaal park, met een zeer divers landschap welk je zeker zal weten te fascineren. De rust, de uitgestrekte savannes, de dichte bossen en de vele meren maken het park tot een prachtige plek. Wildlife zal je hier zeker spotten. Beter gezegd, je ontkomt er niet aan. Vele vogelsoorten, herten, wilde zwijnen, krokodillen, beren en luipaarden maken het park uitermate geschikt voor een safari.

WILDLIFE IN WILPATTU NATIONAAL PARK

We het er al even over gehad dat het zomaar zou kunnen dat je plotseling oog in oog staat met een luipaard. Wel veilig vanuit je Jeep natuurlijk, een safari kun je in dit park niet maken per voet. (Wil je wel een keer een echte jungle walk maken, dan is Bardia Nationaal Park in Nepal een echte aanrader!) Maar natuurlijk is de luipaard niet het enigste dier wat in dit nationaal park leeft.

Zwarte lipbeer

Misschien nog wel moeilijker te spotten dan het luipaard is de zwarte lipbeerr. Deze beer komt eigenlijk alleen voor in de Zuid Azië en dan met name in India, Nepal en Sri Lanka. De lippenbeer is trouwens ook een echte beroemdheid, het personage Baloe uit de film jungle-book is namelijk gebaseerd op deze beer.

MEER DAN 30 VERSCHILLENDE SOORTEN

In totaal leven er ongeveer 30 verschillende soorten dieren in Wilpattu Nationaal Park, waaronder olifanten, herten, sambars, buffels, wilde zwijnen en mangoesten. Wil je specifiek olifanten zien, dan kan je beter kiezen voor een bezoek aan Minneriya Nationaal Park (dé plek bij uitstek voor het spotten van wel honderden olifanten) of Udawalawe Nationaal Park. In beide parken leven grote kuddes olifanten en door de vegetatie zijn ze hier ook veel beter te spotten.


REPTIELEN

Alle meren en moerassen vormen samen een uiterst geschikt leefgebied voor reptielen zoals hagedissen, slangen en krokodillen, die hier dan ook veelvuldig voorkomen. Als je goed kijkt, zal je ook zeker schilpadden zien aan de rand van het moeras of in het water.

VOGELS

Als vogelliefhebber kom je in Wilpattu ook zeker aan je trekken. Het zijn met name de vogelsoorten die in waterrijk gebied leven die hier voortkomen, zoals de witte Ibis en de grote zilverreiger. Maar ook uilen, arenden, pauwen en tropische vogels zoals de Indische Nimmerzat zie je hier veel.


AVONTUURLIJKE SAFARI

Hou je van avontuurlijke safari’s, zonder veel toeristen en wil je genieten van één van de mooiste stukken natuur die Sri Lanka te bieden heeft en tegelijkertijd misschien wel een luipaard of sloth bear spotten, dan is Wilpattu Nationaal Park helemaal jouw ding. Een bezoek aan dit park is in alle opzichten een beleving en zeker een aanrader.

EEN KLEINE KANTTEKENING

Een kleine kanttekening is wel op zijn plaats: In Wilpattu leven in verhouding minder dieren dan in de andere nationaalparken in Sri Lanka, dit komt doordat het park en zijn dieren in de oorlog helaas niet gespaard zijn gebleven. Inmiddels is het wildlife gehalte in dit gebied wel weer op de goede weg terug. Ook is het park vele malen groter dan de andere parken en is niet het hele park toegankelijk per jeep. Tel je deze twee factoren bij elkaar op, dan kom je tot de conclusie dat wildlife spotten in dit gebied wel iets moeilijker is dan in de andere nationaal parken.

WAAROM JE TOCH MOET GAAN!

Toch gaan? Jazeker! Je zult zeker dieren zien, misschien wel in iets minder grote getale, maar je zult genoeg mooie en bijzondere dieren tegenkomen. En als je ze ziet, hier geen dertig andere jeeps waarmee je “het moment” moet delen. Geen getoeter dan je weg moet, dat het iemand anders beurt is om een glimp van het dier op te mogen vangen. Een bezoek aan Wilpattu Nationaal Park is een echte beleving, een avontuur door de mooiste natuur van Sri Lanka op zoek naar het dier wat we uiteindelijk toch allemaal heel graag willen zien, het luipaard.


Info en reservaties:
014/51.50.05

Wij zijn een gesloten kantoor en werken uitsluitend op afspraak. Dit om u beter, zonder wachttijden, in alle veiligheid en ongestoord te kunnen verder helpen.
Het tijdstip en de manier waarop we afspreken bepaalt uzelf : bij ons op kantoor, bij u thuis, via video calling, telefoon, .... De keuze is geheel aan u, wij horen het graag van u.

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van alle reisweetjes

info@srilanka-direct.be