014 51 50 05

Adam’s Peak of Sri Pada

Sri Pada, zo wordt Adam’s Peak ook wel eens genoemd. Het is één van Sri Lanka’s meest bijzondere natuurlijke bezienswaardigheden. De berg steekt dan ook letterlijk en figuurlijk uit boven de rest van de omgeving. Met 2.243 meter is het slechts de op vijf na hoogste plek in Sri Lanka, maar de berg heeft een magische uitstraling.

Wie was er eerst?

Al eeuwen lang komen christenen, moslims, hindoes en boeddhisten hier om verschillende redenen. Het oorspronkelijke verhaal is namelijk dat Adam’s Peak de eerste voetafdruk op aarde is van Adam, Boeddha of Shiva is. Gemaakt op verzoek van de lokale god Saman.

In de loop der jaren zijn er door verschillende mensen en verschillende geloven andere verhalen aan gegeven. De naam Adam’s Peak komt voort uit het feit dat moslims beweerde dat dit de berg is waar Adam voor het eerst voet op aarde zou hebben gezet. Hindoes daarentegen, beweerde dat de voetafdruk is gemaakt door Shiva.

 

Beklim de 5.500 treden van Adam’s Peak


Veel reizigers beklimmen de Adam’s Peak tijdens hun reis door Sri Lanka. De tocht naar de top van de berg begint in het nabijgelegen Dalhousie. Onderweg kom je nog een grote staande boeddha tegen. De eerste paar minuten loop je door schitterende thee plantages en oude boeddhistische heiligdommen. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet voor het beklimmen van deze berg.

1. Hoe is de klim?

De klim is prima te doen als je enigszins fit bent. Je hoeft niet te trainen, het is niet zo hoog dat je last krijg van hoogteziekte en het is niet super zwaar. De meeste mensen zonder enige ervaring komen uiteindelijk boven. Het eerste gedeelte van de klim is zelfs vrij makkelijk. Na een uur, anderhalf uur wordt het iets zwaarder.

TIP  – neem wel een jack mee, het kan vrij fris worden boven.

2. Wel of geen gids inhuren?

Het kan, maar het is zeker geen must. De route zelf is heel makkelijk en vereist zeker geen gids. Het enige voordeel van een gids is dat je hier en daar uitleg kunt krijgen over de route, de berg en de omgeving. Dat is echter ook geen zekerheidje. Onderweg kom je diverse kraampjes tegen waar je voor een paar roepie eten en drinken kunt kopen. Uiteraard de heerlijke roti en een kop thee. Hou er rekening mee dat snacks en water wel een stuk duurder zijn dan in het dorpje (Dalhousie). Als het kan raden we aan om in Dalhousie alvast water en snacks in te slaan.

TIP – neem genoeg kleingeld mee zodat je wat eten en drinken kunt kopen mocht dat nodig zijn. Verkopers hebben vaak niet terug van ‘groot’ geld.

 

3. De route en tijden

Het plaatsje Dalhousie is de plek waar de meeste reizigers hun reis beginnen. Vanaf hier begint de route naar de top. Dalhousie is geen hele bijzondere plek en twee dagen is genoeg om de Adam’s Peak te beklimmen als je hier bent. De eerste dag beklim je de berg, de tweede dag geef je de benen wat rust om vervolgens weer verder te reizen. Er is maar één route die je kunt volgen dus verdwalen kan je niet. Je hoeft simpelweg de andere reizigers te volgen.

De klim omhoog

Je komt aan in Dalhouise, boekt je ho(s)tel, koopt wat spullen en je gaat vroeg naar bed! Je moet er namelijk om 2:00 uur uit om aan de klim te beginnen. Deze doe je ‘s nachts zodat je aan de top de zon op ziet komen. Plan om de top rond 5:00 uur te bereiken. Hou er rekening mee dat het vrij druk is op de top.

TIP  – afhankelijk van je fitheid doe je tussen de 2 en 4 uur over de tocht naar de top.

De top is werkelijk prachtig. Je staat boven het wolkendek dat eruit ziet als een laag watten waar je in kunt liggen. Langzaam zie je dan de zon opkomen. Nadat je de zon op heb zien komen ga je terug naar beneden. De weg terug duurt zo’n 1,5 uur.  De rest van je dag geniet je van het landschap en geef je je zere benen wat rust. Je kunt ook dezelfde dag nog verder reizen.


Anuradhapura

Meer dan 1.000 jaar was Anuradhapura toneel van Singhalese koningen die vanuit deze stad hun koninkrijk aanstuurde. Het was één van de grootste en belangrijkste Sri Lankaanse koninklijke hoofdsteden van die tijd. De glorie is enigszins vergaan maar nog steeds is Anuradhapura een prachtige stad met paleizen, stoepa’s, schitterende tuinen en een indrukwekkende geschiedenis.

Anuradhapura; een oude wereldstad

De stad ligt op ruim 200 kilometer landinwaarts ten noorden van Colombo en heeft een indrukwekkende geschiedenis achter de rug. Ruim 1.200 jaar was Anuradhapura de stad waar alles gebeurde. Het was de politiek, culturele en machtige hoofdstad van het Anuradhapura rijk. Hoewel de mystiek van een oude koningsstad een beetje is vergaan is de stad nog steeds toneel van vele bezienswaardigheden.

Vandaag de dag wordt Anuradhapura door vele nog steeds gezien als heilige stad, mede door de Boom der Verlichting, ook wel de Bodhi Boom. De vijgenboom waaronder de Boeddha zijn verlichting vond. Anuradhapura is dan ook een belangrijk pelgrimsoord in Sri Lanka.

 

Wat is er te doen in Anuradhapura ?

Dat de stad nog steeds van grote waarde is blijkt wel uit het feit dat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De stad heeft dan ook veel highlights die het bezoeken waard zijn met de Bodhi Boom, Ruvanvelisaya Dagoba en Loha Prasada als bekendste.

1. De Bodhi Boom

De Bodhi Boom is één van de belangrijkste plekken ter wereld voor boeddhisten. Het is deze vijgenboom waar boeddha verlichting zou hebben gevonden. Aangezien het boeddhisme uit Sri Lanka de hele wereld over is gegaan is het voor veel boeddhisten een belangrijke plek. Rondom de boom vindt je vier stoepa’svan 80 meter hoog die deze Boeddhistische plek moeten beschermen.

Hoewel het niet ongewoon is om 2000 jaar oude olijfbomen in Griekenland en het Midden-Oosten tegen te komen, is de Bodhi-boom in Anuradhapura geplant in 288 B.C., waardoor het een van de oudste levende boom ter wereld is! Het wordt beschermd door een muur en wordt vereerd door duizenden boeddhistische pelgrims die er elke dag van het jaar een eerbetoon brengen.

2. De Loha Prasad

Dit paleis moet in zijn gloriedagen gigantisch zijn geweest. Het werd door koning Dutugemunu gebouwd in de tweede eeuw voor Chr. en telde in die dagen duizenden slaapplekken en negen verdiepingen. Helaas is er niet veel meer over van het paleis zoals die was. Tegenwoordig zijn het de ruim 1.600 pilaren die delen van het paleis in eren houden.

3. Het Abhayagiri Vihara complex

Dit complex werd gebouwd door koning Vattagamini in 88 B.C. en had de capaciteit om 5.000 monniken tegelijk te huisvesten. Bijna 600 jaar was dit het grootste klooster in Sri Lanka. Het kloostercomplex, dat meer dan 500 hectare groot is, heeft Boeddha beelden, een stupa, een van de mooiste maanstenen in Sri Lanka (zie hieronder) en twee zeer beroemde zwembaden, de Kuttam Pokuna.

 

4. De mooiste dagoba; de Ruvanvelisaya Dagoba

Als vele gezien als de mooiste dagoba van de stad. Koning Dutthagamini’s liet deze tempel zo’n 140 voor Chr. bouwen en het schijnt één van de mooiste te zijn geweest. Het word omringd door een mooie tuin waar zowel locals als reizigers even bijkomen. De Ruvanvelisaya Dagoba is niet te missen in de stad aangezien dit witte bouwwerk 55 meter hoog is en versierd is met prachtige details. Zeker een bezoek waard tijdens je verblijf in Anuradhapura.

 

5. De Isurumuniya Vihara

De Isurumuniya Vihara is een kloostercomplex dat uit een rots is gesneden. Gebouwd door koning Devanampiyatissa, werd het gebruikt om 500 monniken te huisvesten. Het waren Issira kinderen van adellijke families in hoge kastjes die bereid waren hun leven te wijden aan Boeddha en de weg naar verlichting. Pelgrmis brengen bloemoffers naar een standbeeld van een liggende Boeddha, die gekleed is in een helder rode mantel. Het standbeeld is omringd met mooie schilderijen die het leven en legendes van de Boeddha uit de oude wereld van Anuradhapurans uitbeelden.

6. Jetavanaramaya Monastery

Het klooster en de stoepa van Jetavanaramaya werden gebouwd door koning Mahasen. Het heeft een hoogte van 122 meter en het was een van de hoogste structuren in ter wereld toen het voltooid was. Alleen de Egyptische piramidesbij Giza waren hoger. Gebouwd met stenen gemaakt van zand en klei, is de Jetavanaramaya stupa zoveel een testament voor de oude techniek als het is voor spiritualiteit. Het is een indrukwekkend gezicht als je vlak voor de stoepa staat.

 


Aragum Bay

 

Arugam Bay is een maanvormige baai in het oosten van het land. Het is volgens velen dé plek om te surfen in Sri Lanka, hoewel er zeker ook andere plekken zijn. Arugam zelf is met slechts een paar honderd inwoners niet zo groot, maar de stad is ook niet de reden dat je hier komt. Het is het mooie, afgelegen strand waarvoor je komt.

Surfers paradise

Arugam is een klein stadje met maar één hoofdstraat met winkels, restaurants en surfboard verhuur. Dat is ook meteen de reden dat je hier komt. Reizigers komen voor het surfen en de legendarische strandfeesten die ze hier organiseren. Arguam Bay, ook wel, A-Bay, heeft een geweldige sfeer.

Hou je niet van surfen? Geen nood. Ook als je geen surfer bent, zijn er tal van andere dingen om te doen. Cocktails drinken in een beachbar, de hele dag chillen in je hangmat of de schitterende zonsondergang bijwonnen. Je hoeft je hier zeker niet te vervellen. Daarnaast is Arugam Bay is ook een uitstekende uitvalsbasis voor verschillende avonturen in het omliggende landschap.

 

Wat is er te doen in Arugam Bay ?

Hoewel het leven hier draait om surfen is er gelukkig nog veel meer te doen in de omgeving. Aan 2 of 3 dagen heb je in principe genoeg om dit stadje en de omgeving te verkennen. Wij hebben de leukste dingen om te doen op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee!

1. Natuurlijk… ga surfen!

We beginnen maar meteen met het meest voor de hand liggende om te doen; surfen. Alles in Arugam draait om surfen dus het is niet zo gek dat eigenlijk alles hier is afgestemd op surflessen of surfboard verhuur. Men zegt dat Arugam Bay bij de beste surfsports ter wereld hoort, dus naar Arugam gaan en niet surfen is natuurlijk not-done!

Er zijn drie bekende surfspots waar je goed kunt surfen;

Main Point

Dit is de bekendste surfspot in Arugam Bay. Dat betekent ook dat je hier zeker niet de enige bent. Doordat het zo druk is kun je beter naar een andere, rustigere stranden gaan als je wil leren surfen. Elke ochtend zie je tientallen surfers het water op gaan. Dit strand is meer voor ervaren tot gevorderde surfers.

Peanut Farm

Op ongeveer 25 minuten van Arugam Bay ligt Peanut Farm. Dit strand en de surfplek ligt iets meer afgelegen waardoor het een stuk rustiger is. Zeer populair en zeer aan te bevelen. Ook dit strand is voor de iets meer ervaren surfers hoewel er ook een golven zijn voor beginners.

Whisky Point

Whikey Point ligt ook op ongeveer 15 minuten rijden van Arugam Bay. Het is een bekend punt voor beginnende surfers gezien de kleine, maar uitstekende golven. Je vindt hier daarom ook veel surflessen en scholen.

 

2. Verken de stranden

Het strand van Arugam Bay (Main Point) is lang en best indrukwekkend, maar dit is slechts een van de vele stranden die je hier vindt. Daarnaast is het hier niet echt lekker zwemmen door alle golven die binnen komen rollen. Main Point is wel een van de gezelligste stranden, maar door de vele surfers soms wat overweldigend.

De hierboven genoemde surfplekken hebben allemaal mooie stranden. Je kunt je handdoek gewoon neerleggen op en plek waar niet zo veel surfers zitten. Tenzij je graag wil kijken. Een van de rustigste stranden hier is het strand van Peanut Farm, waar je ook een leuk café vindt waar je wat kan eten en drinken.

TIP  – kijk uit waar je het water in loopt of waar je zwemt. Het is niet fijn om een surfboard tegen je hoofd te krijgen en surfers zien jou niet.

3. Ga naar Panama

Ja, je leest het goed. Je kunt naar Panama. Niet het Panama in Midden-Amerika natuurlijk, maar Panama Tank in Sri Lanka, ook wel Crocodile Point genoemd. Het ligt vlakbij de Helava Wekanda en biedt bezoekers een mooi uitzicht op de omgeving.

Je kunt groene rijstvelden bewonderen, maar je komt hier natuurlijk voor de krokodillen die in het gras luieren bij het water. Je spot er ook regelmatig zeldzame vogels. Het is dan ook een populaire plek voor vogelspotters Het ligt op slechts 15 tot 20 minuten rijden van Arugam Bay en er is eigenlijk slechts één pad om te rijden en te verkennen dus verdwalen kan je niet .


 

Dambulla

De grottempel in Dambulla is één van de bekendste highlights in Sri Lanka. Ondanks dat het helaas wat commercieel is, is het een belangrijke heilige plaats in Sri Lanka die tijdens je reis niet gemist mag worden. De grottentempel ligt overigens samen met Anuradhapura, Polonnaruwa en Sigiriya in de culturele driehoek van Sri Lanka.

Dambulla; een stad met schitterende tempels

Dambulla is een stad met 67.000 inwoners en is eigenlijk vooral bekend vanwege de Grottentempel die op de Werelderfgoedlijst staat van UNESCO. Het is niet één grot in Dambulla maar meerdere. In totaal vind je hier meer dan 80 grotten waarvan de gouden Tempel, met vijf grotten, de belangrijkste is. Het is het best bewaarde grottempelcomplex van Sri Lanka. Het bijzondere aan deze grotten is dat de schilderingen van zowel Boeddha zijn als van de Hindoe goden Vishnu en Ganesh.

 

Je vindt de tempels op 12 kilometer van Sigiriya. De bijzondere grotten zijn aangelegd in de eerste eeuw na Christus. Het was koning Valagambahu die tijdens zijn 14 jarige verbanning in de grotten van Dambulla leefde. Om de tijd door te komen legde hij de bijzondere grottempel aan. De tempel werd gelukkig bewaard en in 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.

 

Het is wel een flinke klim om er te komen. De rotsten liggen namelijk op 160 meter hoogte. Dit maakt het uitzicht wel spectaculair. Je hebt in totaal vijf heilige rotsen op ongeveer 125 meter hoogte. De eerste grot herbergt een 15 meter lange liggende boeddha. De tweede grot is tevens de meest indrukwekkende. Je vindt hier 150 levensgrote beelden van goden waaronder die van de Hindoeïstische goden als Vishnu en Ganesha. Deze zijn hier geplaatst door verschillende koningen. Alle tempels zijn versierd met belangrijke tekeningen uit de geschiedenis van de Singalezen.

De grottempel in Dambulla is één van de bekendste highlights in Sri Lanka. Ondanks dat het helaas wat commercieel is, is het een belangrijke heilige plaats in Sri Lanka die tijdens je reis niet gemist mag worden. De grottentempel ligt overigens samen met Anuradhapura, Polonnaruwa en Sigiriya in de culturele driehoek van Sri Lanka.

Dambulla; een stad met schitterende tempels

Dambulla is een stad met 67.000 inwoners en is eigenlijk vooral bekend vanwege de Grottentempel die op de Werelderfgoedlijst staat van UNESCO. Het is niet één grot in Dambulla maar meerdere. In totaal vind je hier meer dan 80 grotten waarvan de gouden Tempel, met vijf grotten, de belangrijkste is. Het is het best bewaarde grottempelcomplex van Sri Lanka. Het bijzondere aan deze grotten is dat de schilderingen van zowel Boeddha zijn als van de Hindoe goden Vishnu en Ganesh.

Je vindt de tempels op 12 kilometer van Sigiriya. De bijzondere grotten zijn aangelegd in de eerste eeuw na Christus. Het was koning Valagambahu die tijdens zijn 14 jarige verbanning in de grotten van Dambulla leefde. Om de tijd door te komen legde hij de bijzondere grottempel aan. De tempel werd gelukkig bewaard en in 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.

Het is wel een flinke klim om er te komen. De rotsten liggen namelijk op 160 meter hoogte. Dit maakt het uitzicht wel spectaculair. Je hebt in totaal vijf heilige rotsen op ongeveer 125 meter hoogte. De eerste grot herbergt een 15 meter lange liggende boeddha. De tweede grot is tevens de meest indrukwekkende. Je vindt hier 150 levensgrote beelden van goden waaronder die van de Hindoeïstische goden als Vishnu en Ganesha. Deze zijn hier geplaatst door verschillende koningen. Alle tempels zijn versierd met belangrijke tekeningen uit de geschiedenis van de Singalezen.


Ella

 

Ella is het populairste hill station in Sri Lanka. Het is de ideale plek om even gas terug te nemen van je reisschema en een paar relax-dagen in te plannen. Dat kan in Ella prima met een paar van de beste hotels van het land en spectaculaire uitzichten. De natuur rondom Ella is sprookjesachtig mooi!

 

Het oude Hill Station

Ella ligt in het zuiden van de Uva provincie en is één van de mooiste bestemmingen in Sri Lanka. Het is een typische hill station met Engelse architectuur en een koel klimaat. De omgeving wordt omringd door groene heuvels en theeplantages. Voor wandelingen door de natuur moet je hier zijn. Hoewel je hier goed tot rust kan komen is het aan te raden om niet te veel in de chill modus te blijven hangen. 

 

De reden om naar Ella te gaan

Wandelingen naar en door de theeplantages is hier een must. En het zijn niet alleen de theeplantages die hier het bezoeken waard zijn want naast de plantages kan je ook tempels, watervallen, bergen en uitkijkpunten bezichtigen.

Met helder weer heb je zelfs uitzicht op de zuidkust. Daarnaast staat dit stadje bekend om het heerlijke eten. Na een flinke wandeling kan je dus even bijkomen met een biertje en één van de smakelijk zelf gemaakte gerechten.

Ella is zo’n bestemming waar je één of twee dagen plant en uiteindelijk langer blijft omdat de natuur en de laid-back sfeer zo betoverend zijn. Dit heeft ook nadelige gevolgen. Er komt steeds meer accommodatie bij die niet altijd even mooi zijn en soms het uitzicht verpesten.

 

Wat is er te doen in Ella ?

Er is in en rond Ella meer dan genoeg te doen! Tot nu toe blijft Ella nog een klein stadje hoewel dat de laatste jaren snel veranderd door de komst van de vele toeristen. Dat is overigens niet zonder gevolgen. Er gaat een gerucht dat er een kabelbaan komt tussen Little Adam’s Peak en Ella Rock maar gelukkig is dat tot nu toe alleen nog een gerucht.

1. Tea Factory

Ella staat bekend om de theeplantages en dus kun je ook theefabrieken bezoeken. Het is leuk om te zien hoe het proces van plantjes tot de daadwerkelijke thee verloopt. Newburgh Green Tea factory is een van de fabrieken waar je een rout kunt volgen.

2. Hiken/wandelen

De omgeving van Ella is goed voor wandelen en hikes. Bij de meeste accommodatie kun je kaartjes krijgen van de omgeving zodat je er zelf op uit kunt trekken. Uiteraard kun je ook georganiseerde tours boeken. Iets wat je sowieso moet bezoeken als je een hike gaat maken is de Little Adam’s Peak. Een mooi uitkijkpunt over de regio. De weg naar Little Adam’s Peak loopt door een theeplantage dus het is ook nog eens een mooie wandeling.

 

3. Ella Rock

Ella Rock is iets wat je ook niet mag missen. De tocht er naar toe is iets zwaarder dan naar Little Adam’s Peak en een gids inhuren is een aanrader.

Het is een pitte wandeling van 3 tot 4 uur, maar het is het dubbel en dwars waard. Het uitzicht is zo adembenemend mooi!Onderweg kom je nog over een brug langs de Rawana Falls. Vanaf hier wordt de weg omhoog zwaarder en lastiger. Pas op dat je niet verdwaald!

4. Little Adam’s Peak

Little Adam’s Peak wordt zo genoemd omdat het volgens locals lijkt op de bekende Adam’s Peak. Deze 2.243 meter hoge berg is al meer dan 1000 jaar een belangrijk pelgrimsoord.

5. Met de trein naar Kandy

Een van de mooiste treinritten ter wereld vind je in Sri Lanka tussen Kandy en Ella (of andersom). Deze treinreis brengt je door het schitterende landschap van het land langs theeplantages, groene valleien, oude bruggen en mistige bossen. Het is echt een aanrader en iedereen die naar Sri Lanka gat moet deze reis maken.

De treinreis kost je hooguit $15 p.p. als je het hele traject af legt en in 1e klasse reist. Het is nog goedkoper als je in lagere klassen reist. Daarnaast kun je onderweg uitstappen in Nuwara Eliya of in Hatton om Adam’s Peak te bezoeken,


Galle

 

Je waant je precies in  Nederland. Het is namelijk lang in handen geweest van de Nederlanders. Er hangt hier dan ook een Nederlandse sfeer. Hoewel de buitenwijken niet veel sfeer hebben veranderd dat zodra je de ommuurde binnenstad binnen komt en binnen treedt in een oude koloniale stad. Gelegen aan de oceaan is dit een unieke stad.

Galle; Nederlandse stad in Azië

Galle is gebouwd in 1663 door de Nederlands en is een unieke verzameling van cultuur en structuur die eeuwen geleden zijn aangebracht. Als je gewoon een wandeling maakt door de stad heen kom je het ene na de andere prachtige gebouw tegen. En met straten als Zeeberg Straat, Leynbaanstraat en de Groote waan je je even in Nederland.

De ommuurde stad staat ook niet voor niets sinds 1988 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het meest bijzondere van de stad is dat het nog steeds een heerlijke vibe heeft. Locals doen nog steeds hun ding hier en het toerisme is nog niet booming.

 

Binnenstad Galle

De binnenstad wordt beschermd door een dikke verdedigingsmuur. Hoewel de stad behoorlijk groot is, het is de vierde stad in Sri Lanka, loop je binnen een uurtje de muur over. Mocht je in Galle komen vergeet dan zeker niet om van het schitterende uitzicht op de stad en de oceaan te genieten vanaf de stadsmuren.

De binnenstad, of fort, werd in 1663 door het VOC gebouwd nadat de Portugezen werden verjaagd. De Nederlanders waren echter niet de eerste die hier een fortbouwde. De Portugezen hadden namelijk ook een fort. Nadat het VOC hier in 1640 aankwamen met twaalf schepen en meer dan 2.000 man waren de Portugezen echter snel verdwenen. Binnen vier dagen viel de stad in Nederlandse handen. Het waren de Nederlanders die de muur groter en steviger maakte om de stad te beschermen.

Tsunami Galle

In 2004 werd de stad getroffen door de tsunami. Niet alleen werd de stad ernstig beschadigd, veel mensen verloren familie en vrienden en hun huis. Toeristen bleven weg waardoor locals in financiële nood kwamen. Gelukkig hebben ze de stad weer opgebouwd en is de stad wederom de schitterende stad die het was voor de tsunami.


                                           GAL OYA Np


Zwemmende olifanten

Midden in in de ongeschonden jungle van Gal Oya National Park bevindt zich een uitgestrekt meer, Senanayake Samudra, een groot waterreservoir. In het reservoir dat één van de grootste meren van Sri Lanka is, liggen diverse kleine ongerepte eilanden. Gal Oya National Park is een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Rondom het meer zijn veel tropische watervogels te vinden. Het park kunt u verkennen per jeep, ook is het mogelijk om een prachtige bootsafari te maken langs de eilanden in het reservoir. Wie weet komt u een groep olifanten tegen langs de oevers van het meer of ziet u olifanten zwemmen van eiland naar eiland, op zoek naar voedsel. Vlakbij het nationale park leven de vedda’s, een inheemse stam in Sri Lanka. Maak een inspirerende wandeling met deze locals en kom meer te weten over de tradities van nu, maar ook van vroeger. Gal Oya wordt nog niet druk bezocht door toeristen, hierdoor wordt een bezoek aan het nationale park extra bijzonder en lijkt het alsof u de jungle met alleen maar dieren deelt.


Horton Plains

 

Horton Plains is een prachtige regio in zuiden van Sri Lanka vlak bij Nuwara Eliya. Horton Plains  ligt in de omgeving van de op twee en drie na hoogste bergen van Sri Lanka (Kirigalpotta en Totapola) en ligt daardoor automatisch omgeven op een golvend plateau op zo’n 2.000 meter hoog.

Wat zijn de Horton Plains ?

Horton Plains wordt bedekt door mooie graslanden, dichte bossen, indrukwekkende rotsen, watervallen en mistige meren. De verrassende diversiteit van het landschap wordt nog eens versterkt door de grote verscheidenheid van wilde dieren. Doordat de Horton Plains zo hoog ligt lijkt het landschap hier totaal anders dan de rest van Sri Lanka. Niet alleen de natuur maar ook het klimaat.

Het is hier een stuk koeler dan in de rest van het land. Het natte klimaat hier beïnvloed ook de natuur die hier bijzonder groen is. In de Horton Plains komen ook de Mahaweli, Kelani en Walawe rivieren voorbij waardoor je hier ook indrukwekkende watervallen hebt.

 

De wilde dieren die je hier nog steeds vind zijn er helaas in mindere aantallen dan vroeger. Wilde olifanten zijn allang verjaard door koloniale jaegers en de 45 luipaarden die hier leven komen niet in de buurt van mensen. De dieren die je hier kan spotten beperkt zich vooral tot herten, apen en vogels.

World’s End

Eén van de bekendste plekken op de Horton Plain is World’s End. Hier lijkt het plateau in één keer op te houden door een spectaculair uitzicht op een prachtige vallei van zo’n 900 meter diep. Tenzij je heel vroeg bij World’s End komt wordt het uitzicht hier belemmerd door de mist wat op zich niet erg is aangezien het het uitzicht een magisch randje geeft. Zeker in het regenseizoen (april tot september) is hier veel mist.

De beste tijd om World’s End te bekijken is tussen 6:00 uur en 10:00 uur voordat de wolken verschijnen. Voordat de mist in komt zetten hier spot je in de vallei groene theeplantages en kan je zelfs de kust zien.

Neem warme kleding mee

Hou er rekening mee dat je op hoogte zit en dat het ’s avonds en vroeg in de morgen behoorlijk fris kan zijn. Je hebt dan minimaal een trui en een lange broek nodig. ’s middags warmt het hier behoorlijk op. Het beste weer heb je van januari tot maart.

Hiken in Horton Plains

Het pad waar je loopt is niet heel moeilijk. Iedereen met een beetje conditiemoet deze hike kunnen doen. Als je begint, heb je 2 keuzes – rechts en links. Het pad loopt rond dus het maak niet uit welke kant je op gaat. De meeste reizigers gaan links, als je dus rechts af gaat is het wat minder druk onderweg, hoewel je zeker niet de enige zult zijn.

 

Uitkijkpunten

Iedereen loopt deze hike vanwege de uitkijkpunten die je aan het einde van de hike hebt. Deze twee fantastische punten zijn World’s End (870 m.) en Little World’s End (270 m. ). Als je mooi weer hebt heb je een adembenemend uitzicht over de regio. Met een beetje geluk kun je Adam’s Peak zien liggen.

TIP vertrek ‘s ochtend vroeg, voor 10:00 uur. Als je later gaat heb je kans dat de mist het uitzicht verpesten.

Als je het op je gemakje koopt duurt de wandeling zo’n twee tot drie uur. De wandeling zelf is niet uitdagend.

Onderweg moet je zeker ook even stoppen bij de Baker’s Falls (zie foto hieronder). Zeker de moeite waard!

 


Kandy

Kandy staat bij de locals ook wel bekend als Maha Nuwara (Grote Stad) of gewoon als Nuwara (Stad). Kandy is vroeger de hoofdstad geweest van het laatste Singalese Koninkrijk wat viel nadat de Britten het innamen. Het stadscentrum ligt prachtig om een pittoresk meer, omringd door heuvels. Het centrum van de stad ademt één en al sfeer met oude winkels, mooie bouwwerken, edelsteen specialisten en een drukke markt.

 

Verwacht hier ’s avonds geen feesten tot in de late uurtjes. In de avond is het hier namelijk bijzonder rustig. Kandy zelf ligt in een groene valle. Je kan er mooie wandelingen maken en de omgeving wordt omringd door theeplantages. Een bezoek aan de theeplantages een echte must. Je proeft hier de échte thee, ziet hoe het gemaakt wordt en loopt rond in een prachtige omgeving.

 

Wat is er te doen in Kandy ?

De reizigers die naar Kandy komen, komen niet alleen voor het pittoreske stadje, de kenmerkende theeplantages of de groene omgeving maar ook vanwege de Tand van Boeddha en het Esala Perehera festival, één van de bekendste boeddhistische festivals in heel Azië.

1. Bezoek het Bahiravokanda Vihara Boeddhabeeld

Dit enorme witte standbeeld van Boeddha is zichtbaar van overal in Kandy, zelfs vanuit de bergen. Het staat 26 meter hoog op de Bahirawakanda Hill. Het is een plek die je zeker niet mg missen als je hier bent. Het standbeeld zelf kijkt uit naar de meest heilige tempel van Kandy (Temple of the Tooth) en biedt een mooi 360 graden uitzicht op de stad. Het is vooral mooi om hier tijdens zonsondergang te zijn. Het is mogelijk om uitzicht te hebben op de langste rivier van Sri Lanka, de Mahaveli-rivier.

2. Relax in de Botanical Gardens

De Botanische Tuinen zijn een bezoek waard als u in de omgeving van Kandy bent. De tuinen zijn niet de meest indrukwekkende tuinen, maar Kandy is een drukke stad en het kan moeilijk zijn om rustige en natuurlijke ruimten te vinden. Dit kan dus alleen de beste buitenactiviteiten maken tijdens het bezoek aan het gebied. De tuinen laten vooral open gebieden zien met planten die langs de wandelpaden staan. Pak een picknicklunch en geniet van dineren in uw natuurlijke omgeving, maar kies uw locatie voorzichtig, aangezien veel apen de tuinen bewonen.

3. De Temple of the Tooth (Sri Dalada Maligawa)

Kandy is niet alleen het reisdoel van reizigers maar ook van miljoenen pelgrims die naar Kandy komen voor een bezoek aan de Sri Dalada Maligawa-tempel, ook wel de Tempel van de Tand. In deze tempel ligt het die van grote waarde is en zelfs beschouwd wordt als het heiligste object ter wereld. In de tempel zelf vindt je ook nog een tand van Boeddha. Doordat de tempel zo belangrijk is wordt deze dag en nacht bewaakt.

 

4. Bezoek de Giragama Tea Plantation

Sri Lanka is een van de belangrijkste theeproducenten ter wereld en is de thuisbasis van tal van uitgebreide theeplantages. Het is de moeite waard om een reis naar een van de vele theeplantages te maken om het proces van dichtbij mee te maken. Giragama Thee Plantage ligt net buiten de stad en biedt een inzicht in het maken van de heerlijke thee. Het ligt 600 meter boven de zeespiegel en het huisvest ook een theemuseum. Bezoekers kunnen ook een rondleiding rijgen en het eindproducten proeven.

5. Probeer het Esala Perehera Festival mee te maken

Kandy is bij vele vooral bekend vanwege het Esala Perahera festival. Dit festival wordt gevierd 10 dagen voorafgaand aan de Nikini Poya (volle maan). Dit is aan het einde van de Esala maand (juli/augustus). Mocht je rond deze tijd in Sri Lanka zijn dan is dit festival een absolute must-visit. De Tempel van de Tand is tijdens dit festival heel belangrijk waarbij de eerste vijf dagen van het festival zelfs in de tempel plaatsvinden. Daarna gaan ze de straat op waar je olifanten, acrobaten, monniken en heel veel muziek hoort en ziet.

6. Ontspan bij Kandy Lake

Kandy Lake is een kunstmatig gebouwd meer onder de laatste koning van Sri Lanka, Wikrama Rajasinhe. Het is eigenlijk gebouwd als aanvulling van de Temple of the Tooth. Het wordt ook wel Milky Ocean genoemd. Verschillende legendeszijn verbonden aan Kandy Lake en men gelooft dat de koning een geheime tunnel heeft aangelegd van het eilandje naar het paleis. Tegenwoordig blijft het een van de meest bezochte bezienswaardigheden in het centrum van de stad.

7. Botanische tuin van Peradeniya

In het plaatsje Peradeniya lagen de koninklijke tuinen. Deze werden in 1371 aangelegd door de koning en na zijn val hebben de Engelse overheersers de tuinen veranderd in een botanische tuin. De tuin is prachtig om te zien en je vindt er zeldzame planten en bomen. Het is erg rustgevend om er een keer doorheen te lopen.


Minneriya Np

Het Minneriya National Park wordt ook wel ‘The Gathering’ genoemd. In dit park vindt je namelijk de grootste samenkomst van Aziatische olifanten ter wereld. Honderden olifanten komen hier samen. Minneriya National Park ligt in het noorden van Sri Lanka op één van de meest droge plekken van het eiland. De olifanten zijn de grootste reden dat reizigers hier komen.

Minneriya National Park

Het 89 vierkante kilometer grote park is een ideale plek voor olifanten. Je vindt er veel struiken, bossen en moerassen en open vlaktes. Naast olifanten vindt je hier nog veel meer dieren, waarvan de meeste tot bedreigde diersoorten behoren. Je vindt er ook herten, apen, krokodillen en luipaarden hoewel de laatste zeer zelden gezien worden.

The Gathering

De beste tijd om hier olifanten te spotten is in het droge seizoen wat loopt van mei tot september. Tegen die tijd is namelijk het meeste water weg en komt er veel gras vrij voor dieren om te grazen. Jaarlijks komen honderden olifanten bijeen bij de Minneriya Tank  om zich te wassen en te voeden. Het wordt ook niet voor niets ‘the Gathering’ genoemd.

Naast olifanten komen hier ook vogels als ooievaars, reigers en pelikanen en andere dieren. De tank is overigens ontworpen door een monnik, Mahasena. Eén van de dingen die het Minneriya National Park zo speciaal maken is de vele habitatten. Van tropische bossen tot watergebieden en van graslanden tot struiken.

De reden dat hier veel olifanten zitten is omdat Minneriya National Park deel uit maakt van een route die de olifanten afleggen tussen Minneriya National Park en Kaudulla en Wasgomuwa National Park. In augustus en september vindt je hier de meeste olifanten.


Mirissa


 Wie heerlijk wil relaxen op één van de mooiste stranden in  het zuiden van Sri Lanka komt al snel in Mirissa terecht. Slechts 4 kilometer van Weligama vindt je dit heerlijke strand wat bekend staat als één van de mooiste langs deze kust met het fijne zand, een mooie baaien kokospalmen.

Mirissa; relaxen aan het strand

Wie hier ’s avonds komt treft misschien wel de meest romantische plek van het land. Als het donker wordt gaan de lichtjes aan en transformeert dit strand in een magische omgeving met een wirwar van lichtjes. Helemaal ongerept is het helaas niet meer maar dat vind je bijna nergens meer in Azië.

 

Gelukkig is Mirissa nog steeds een rustige badplaats. Je vindt er een aantal kleine restaurants en een lekkere sfeer zonder de echte party scene van Unawatuna. Waar Mirissa tevens om bekend staat is het walvisspotten. Je hebt hier grote kans om walvissen te spotten bij de kust. Daarnaast is het eten in Mirassa heerlijk met overvloed aan verse vis. Zwemmen is hier overigens niet overal makkelijk aangezien er flinke stromingen kunnen staan. Dit kan je daarom het beste navragen bij je hostel. Snorkelspullen verhuren ze hier ook maar de kans dat je meer dan een gekleurde vis ziet is vrij klein.


Nuwara Eliya


Nuwara Eliya is een oud koloniaal Brits hill station. Als één van de weinige hill stations in Azië heeft Nuwara Eliya de authentieke sfeer behouden. Het oude centrum is een verzamelplaats van schitterende rozentuinen, hagen en typisch Britse bungalows. Waar je je in Galle in Nederland waant waan je je in Nuwara Eliya in even Engeland, alleen het weer is veel beter!

The City of Lights

De naam Nuwara Eliya betekent overigens City of Lights. Het stadje heeft vee landelijke huizen met mooie tuinen. Toch is voor veel reizigers het stadje niet de reden om hier heen te komen. Naast de oude Britse huizen is de omgeving één van de redenen om dit gebied te bezoeken. Het landbouwgebied herbergt namelijk één van de bekendste en mooiste theeplantages van het land.

 

Het landschap rondom Nuwara Eliya is van sprookjesachtige schoonheid. De omliggende kronkelwegen doen je denken aan de omgeving van Sapa in Vietnam. Onderweg zie je groene bergen, schitterende valleien en kleine riviertjes, rijstvelden en theeplantages. Sri Lankaanse vrouwen werken in traditionele kleding op de theeplantages. De streek waar je door heen rijdt wordt ook wel Little England genoemd.


Wat is er te doen in Nuwara Eliya ?

Hoewel de stad en de omliggende regio meer dan genoeg te bieden hebben zijn er nog wel een aantal dingen in de omgeving die je kan bezoeken. De natuur is hier de grootste highlight, en dan met name de theeplantages. Hieronder een aantal highlights die zeker een bezoek waard zijn.

1. Relaxen in Victoria Park

In het centrum van de stad ligt het Victoria Park. Het staat bekend als een van de mooiste stadsparken in Zuid-Azië. De beste periode om het park te bezoeken zijn de maanden maart tot en met mei en augustus en september.

2. Bezoek de Pedro Tea Estate

Om te zien waar je thee vandaan komt kun je het beste naar de Pedro Tea Estate, op zo’n 3,5 kilometer buiten de stad (de weg naar Kandapola). Uiteraard kun je in deze theefabriek een rondleiding volgen. Dit duurt ongeveer een half uurtje. De fabriek werd gebouwd in 1885 en heeft een bijzondere architectuur. Door de aard van de thee hier (een zeer lichte thee), vindt de verwerking ‘s nachts plaats, als het kouder. Heel veel ‘theeproductie’ zul je dus waarschijnlijk niet zien.

TIP – het is elke dag geopend van 8:00 uur tot 17:00 uur en kost 200 roepie.


3. Maak de hike naar Lovers Leap

Vanaf het Pedro Tea Estate kun je de mooie 5 kilometer (heen en terug) lange wandeling maken naar de Lovers Leap. Dit is een indrukwekkende waterval. Vanuit de theefabriek steek je de hoofdweg over en volg je de borden naar bungalow van de manager op de onverharde weg. Bij het eerste kruispunt ga je links en bij het knooppunt volg je de weg rechtdoor. Na ongeveer 15 minuten kom je op een onverharde parkeerplaats. Je volgt een de weg langs de theetuinen in de richting van het bos. Volg de weg en net buiten het kleine Shiva heiligdom zie je de mooie watervallen.

4. Worlds End

Je kunt in het Horton Plain National Park de klim maken naar World’s End, een van de bekendste plekken in Sri Lanka. Je hebt hier een prachtig uitzicht op de omgeving. Als je de naar de top loopt kom je bij de uitkijkpunten World’s End (870 m.) en Little World’s End (270 m.). De hike is ongeveer 10 kilometer en over de hele trip doe 3 tot 4 uur. De entreevoor het park is 3.000 Rp, zo’n €17, maar zeker de moeit waard.

 

Polonnaruwa

 

Polonnaruwa is een oude koningsstad in het oosten van Sri Lanka. Vanaf deze stad regeerde verschillende koningen 800 jaar geleden over het land. Polonnaruwa was het commerciële en religieuze centrum. De oude tempels en ruïnes die je hier vandaag de dag nog vindt geven een aardig beeld over hoe deze koningsstad er uit gezien moet hebben in de hoogtijdagen.

De tempels van Polonnaruwa

Het bijzondere aan Polonnaruwa is dat de stad al meer dan 800 jaar oud is, maar vandaag de dag nog in bijzonder goede staat. Je vindt er schitterende tempels en oude ruïnes die een duidelijke Hindoeïstische invloed (van de Tamils) hebben. Vele reizigers vinden dat de tempels bij Polonnaruwa beter bewaard zijn dan die van Anuradhapura.

 

Deze oude koningsstad gaat al een aardig tijdje terug. De stad werd gesticht door de Indiase Chola dynastie in de 10e eeuw. Het werd later de hoofdstad van het Singalese Koninkrijk onder koning Vijayabahu. De stad Polonnaruwa zoals we die vandaag kennen werd echter gebouwd door koning Parakramabahu. Hij was verantwoordelijk voor het bouwen van verschillende tempels en parken. De stad werd het bloeiende commerciële en religieuze centrum van het Singalese Koninkrijk.

Wat is er te zien in Polonnaruwa ?

De oude stad zelf met haar ruïnes en tempels zijn de grootste bezienswaardigheid op zich. Toch vind je de meeste ruïnes in de oude kern van de stad. Je vindt hier de mooiste en indrukwekkendste ruïnes van het oude koninklijke paleis. In de tijden dat Polonnaruwa de belangrijkste stad van Sri Lanka was, was het koninklijk paleis een imposant bouwwerk van zeven verdiepingen. Vandaag de dag zijn er nog slechts twee zichtbaar.

1. Royal Palace

De eerste groep ruïnes die je ziet in de Ancient City is het Royal Palace. Deze groep gebouwen stammen uit de periode 1153 tot 1186. Het Koninklijk Paleis van de Koning was vroeger een gigantisch bouwwerk. Vandaag zijn er slechts enkele muren over. Het is alsnog een indrukwekkend gezicht en de details op de muren zijn nog steeds zichtbaar.

 

2. Gal Vihara

Gal Vihara is een groep van vier prachtige Boeddha’s die allemaal in perfecte staat zijn. Alle beelden zijn uit een grote rots gehakt. De staande Boeddha is 7 meter lang en wordt vaak beschouwd als de mooiste van de vier beelden. De liggende Boeddha is 14 meter lang.

Dat beelden zo goed zichtbaar zijn komt omdat de beelden worden beschermd door een ombouw. Dat is nodig om de beelden te berschermen tegen de weersomstandigheden hier, hoewel het niet bevordelijk is voor de sfeer rondom de tempels.


3. Vatadage

Dit is een van de meest opvallende bouwwerken in Polonnaruwa. Deze stoepa heeft een diameter van 18 meter en vier ingangen. Het meest bijzondere van deze stoepa is echter het grote aantal boeddha beelden dat hier staat. De muren, beelden en trappen zijn allemaal bedekt met mooie details. Bijzonder om te zien dat de Vatadage vandaag de dag nog steeds zo goed zichtbaar is.

 

4. Atadage

De Atadage was vroeger waarschijnlijk een prachtig bouwwerk. Vandaag de dag is het een verzameling van tientalen stenen pilaren. Dat maakt het aanzicht zeker niet minder mooi. Zeker met het staande boeddha beeld op de achtergrond is Atadage zeker een van de mooiere plekjes hier.

5. Hatadage

De namen lijken hier allemaal op elkaar. Toch zijn het echt allemaal andere tempels en heiligdommen. Ook dit is een ruine van wat ooit een van de grotere tempels had moeten zijn. Als je op het juiste plekje staat kun je vanuit de Hatadage tempel de ronde Vatadage tempel zien.

Bij boeddhistische bouwwerken dien je je schouders en knieën te bedekken.

6. Rankot Vihara

Gek genoeg wordt deze stoepa niet beschouwd als het mooiste bouwwerk van Polonnaruwa. Toegegeven, vergeleken met bijvoorbeeld de Vatadage is deze bruine/witte stoepa niet de allermooiste, maar wel erg indrukwekkend. De koepel van de stoepa is behoorlijk groot.


Sigiriya

De ruïnes van Sigiriya zijn niet alleen de meest indrukwekkende geologische formaties van Sri Lanka, maar ook één van de grootste culture schatten van het land. Sigiriya is een 200 meter hoge rots midden in de jungle met op de top de ruïnes van één van de spectaculairst gelegen heiligdommen ter wereld.

Sigiriya; de bekendste rots in Azië

De ruïnes van Sigiriya staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De rots zal er altijd hebben gestaan maar het paleis op de top werd volgens de legende gebouwd door koning Kassapa I die tussen 477 en 495 na Christus koning was van Anuradhapura. Na de dood van koning Kassapa I zou het paleis een klooster zijn geworden.

 

Andere zeggen weer dat koning Kassapa I het complex afrondde nadat zijn vader, koning Dhatusena, was begonnen met de bouw. Hoe het ook tot stand kwam, in die tijd moet het een adembenemend bouwwerk zijn geweest met één van de mooiste uitzichten die je je kan voorstellen.

 

Niet alleen het uitzicht is hier van ongekend niveau, ook het omliggende complex is oogverblindend mooi. Bij het complex liggen schitterende symmetrische tuinen, omgeven met grachten die de weg wijzen. Deze tuin is de oudste tuin van Azië.

Tips om Sigiriya te bezoeken

Dit is een van de bekendste bezienswaardigheden van Sri Lanka en daarom makkelijk te bereiken. Het ligt op op slechts 7 kilometer van Dambulla. Het is daarom de ideale dagtrip vanuit deze stad. Je hoeft geen tour te boeken (kan wel) want deze rots is prima op eigen gelegenheid te bereiken.

Als je het park binnen bent vind je genoeg informatie, evenals de resten en ruïnes van de gebouwen die de rots zelf hebben omringd. Reken op zo’n drie uur om de rots en de omgeving te verkennen. En ga niet om 13:00 uur aangezien je dan weg zweet.

Om op de top van Sigiriya te komen moet je wel eerst 1.860 treden beklimmen voordat je kan genieten van het spectaculaire uitzicht. Tijdens de beklimming loop je langs restanten van de Leeuwenpoort waar Sigiriya zijn naam aan heeft te danken. Sigiriya betekent Leeuwenrots. Vroeger heeft er een grote stenen leeuw gestaan maar vandaag de dag is daar weinig meer van over. Het dient als toegangspoort naar de top.

TIP  – ga zo vroeg mogelijk om extreme hitte te voorkomen

 


Tropisch Regenwoud van Sinharaja

Sinharaja Rain Forest is een prachtig regenwoud in Sri Lanka. Het is een uniek en beschermd natuurgebied. Onder leiding van een ervaren trekker ga je het vochtige regenwoud in. Je wordt onderweg bijgepraat over de flora en fauna om je heen. Bent je een liefhebber van mooie vogels dan is Sinharaja een must voor jou! Wist je dat Singha Reizen een speciale vogelreis heeft. Tijdens deze rondreis in Sri Lanka bezoek je meerdere plaatsen waar het goed vogels spotten is. In het regenwoud Sinharaja houden zich vele soorten vogels en apen schuil. Je gids weet ze vaak al te vinden voordat je ze hebt gezien. het hotel hier ligt midden in het groen.
Maak een trekking door tropisch regenwoud in het Sinharaja forest! Met een ervaren gids ga je het regenwoud in en leert er veel over de flora en fauna.

Sinharaja is een nationaal park met een oppervlakte van zo'n 11 hectare. In dit park bevinden zich 2 dorpen: Kolonthotuwa en Warukandeniya. Er leven een aantal zoogdieren in Sinharaja, maar er zijn meer vlinders, reptielen en vogels te vinden.


Trincomalee

De havenstad Trincomalee (108.000 inw.) is een van de belangrijkste steden voor de Tamil. De stad ligt op een schiereiland aan de noordoost kust van Sri Lanka en is de op vier na grootste natuurlijke haven ter wereld. In Trincomalee ligt ook het grootste Nederlandse fort van Sri Lanka, Fort Frederick. Rondom Trincomalee liggen drie baaien, Back Bay, Dutch Bay en Inner Harbour. Vlakbij Trincomalee liggen witgele zandstranden die behoren tot de mooiste stranden van Sri Lanka. Je kunt hier uitstekend zwemmen, snorkelen, duiken en walviskijken.


Udawalawe Np

 

Wie olifanten wil spotten kan Afrika beter overslaan en het Udawalawe National Park bezoeken. Uitgestrekt over de laaglanden van Sri Lanka vind je hier kuddes olifanten, wilde buffels, herten en luipaarden die je makkelijker spot dan in een Afrikaans nationaal park. Door het gebrek aan veel dichte bossen is het spottenvan deze dieren bijzonder makkelijk. Een bezoek aan Udawalawe National Park is een must tijdens je reis door Sri Lanka.

Het Udawalawe National Park is één van de meest bezochte en populairstenationale parken van het land. Het park ligt in het zuiden van Sri Lanka tegen de bergen van de Horton Plains. Waar Yala National Park of Bundale National Park uitblinken in natuurlijk schoon is het in Udawalawe National Park vooral het spotten van (Aziatische) olifanten waar mensen voor komen.

TIP – aan het begin van het park kun je fruit kopen om olifanten te voeren. Doe dit niet. Het zijn wilde dieren die niet afhankelijk moeten worden van menselijk voeren.

Het grootste gedeelte van het Udawalawe National Park ligt in de droge zone. Dit betekent dat je veel uitgestrekte gebieden vindt met gras en dode bomen die olifanten hebben gebruikt om te krabben. Hierdoor heeft het park een nogal saaie uitstraling in het droge seizoen. Wanneer het echter gaat regenen veranderd de droge vlakte in een magische omgeving met tijdelijke lagunes en prachtige groene vlaktes. 

Als je olifanten wilt spotten is dit the place to be!

Welke dieren kan je er zien ?

In het park leven ongeveer 600 olifanten die het park regelmatig bezoeken. Ze kunnen namelijk ‘switchen’ tussen Lunugamvehera National Park en Udawalawe National Park hoewel de meeste olifanten in laatstgenoemde verblijven.

Olifanten

Je zult een hoop olifanten zien in Udawalawe en je kunt ook dichtbij komen. Een gezin met een baby olifanten, is zeker een van de hoogtepunten van dit nationaal park. Let wel op dat het wilde dieren zijn en blijven. Ze zijn niet agressief, maar gedraag je zoals het hoort. Blijf rustig, maak niet te veel lawaai en stap niet uit de auto.

Luipaarden

Wat veel mensen niet weten is dat je hier ook veel luipaarden hebt. Het is lastig om ze te spotten omdat ze vaak verstopt zitten en ‘s nachts pas tot leven komen. Ook hun jachtgedrag maakt ze moeilijk te spotten, aangezien ze gewend zijn om zich te verstoppen voor hun prooi voordat ze er op af gaan.

 


                                       Yala National Park

Op safari in Sri Lanka
Een drinkend luipaard in de verte en een reusachtige olifant die de weg blokkeert: het is allemaal mogelijk tijdens een uitstapje in het Yala National Park. Dit prachtige park in zuidelijk Sri Lanka is een van de beste plekken om wildlife te spotten. En geloof ons: dat is een ervaring die niet onder doet aan een safari in Afrika.

Yala National Park
Het Yala National Park werd in 1900 opgericht als wildreservaat en kreeg in 1938 de officiële status van nationaal park. Het is het meestbezochte park van heel Sri Lanka, en dat is niet voor niets. Hier vind je de grootste populatie van luipaarden ter wereld, al zijn 35 exemplaren nog steeds lastig te spotten op zo’n groot oppervlak. Meer kans heb je om een olifant te zien of een van de 43 andere zoogdieren, maar vergeet ook niet omhoog te kijken, want met 215 vogelsoorten hangt er altijd iets in de lucht.

Tissamaharama

Je bezoek aan het Yala National Park begint in het dorpje Tissamaharama (Tissa), de uitvalsbasis voor een uitstapje naar het reservaat dat zo’n 20 kilometer verderop ligt. Dit gezellige kleine stadje bestaat uit een hoofdstraat met aan weerszijden cafés, guesthouses, restaurantjes en toeristenbureau’s waar je een safari in zowel het Yala National Park als het nabijgelegen en minder bekende Bundala National Park kan boeken. Ten noorden van Tissa vind je drassige rijstvelden en de bekendste attractie van het stadje: de Tissamaharama dagoba. Een eeuwenoude, spierwitte pagode die prachtig afsteekt tegen de blauwe lucht en groene rijstvelden.


Jeepsafari

De enige manier om het Yala National Park te bezoeken is met een 4x4. De prijzen voor safari verschillen, maar als je zorgt dat je de auto vol krijgt kun je flink afdingen. In Tissamaharama kan elk hotel een jeepsafari met chauffeur voor je regelen, en je hebt daarbij keus uit een safari van een halve of een hele dag. Een safari begint standaard rond half 6 in de morgen of om 2 uur ’s middags, maar houd wel rekening met de drukte. Het is geen uitzondering dat je in een lange rij met voertuigen moet aansluiten om samen met een heleboel andere toeristen te wachten tot het park open gaat.

Dieren spotten

Nergens ter wereld vind je een hogere concentratie van luipaarden dan in het Yala National Park, maar dan moet je wel heel veel geluk hebben. Je hebt een grotere kans om onderweg jakhalzen, neushoornvogels, lipberen, krokodillen en waterbuffels te spotten, en je kunt hier zelfs olifanten van heel dichtbij bekijken. Dankzij de vele open vlaktes en meertjes heb je ongehinderd uitzicht en het komt regelmatig voor dat een kudde dikhuiden de weg blokkeert. Chauffeurs houden elkaar via telefoons op de hoogte waar een dier is gespot, maar houd ook zeker zelf je ogen open bij waterplassen en dichte struikgewassen.

Sithulpawwa Rock Temple

Gelegen op een 122 meter hoge rots in het hart van de jungle vind je de Sithulpawwa Rock Temple. Een eeuwenoude tempelruïne daterend van de tweede eeuw voor Christus en een van de belangrijkste boeddhistische plekken van zuidelijk Sri Lanka. Om er te komen moet je de steile trap omhoog klimmen, een activiteit die je beter tot het eind van de dag kan bewaren. Boven wacht een mooie tempel, bestaande uit een prachtige pagode en verschillende grotten met historische muurschilderingen. Destijds bood de tempel plek aan duizenden monniken, vandaag de dag wordt de tempel druk bezocht door toeristen en pelgrims. De weg ernaartoe is stoffig en slecht onderhouden, de klim omhoog is zwaar, maar het is de moeite meer dan waard en het uitzicht over het nationale park is fenomenaal.

Magul Maha Viharaya

Ten zuiden van Sithulpawwa ligt Magul Maha Viharaya, een heiligdom waar volgens de geruchten koning Kavantissa en koningin Vihara Maha Dev twee millennia geleden hun huwelijk zouden hebben gevierd. Wat daaraan precies klopt is niet bekend, maar het is in ieder geval wel een mooi verhaal over deze ruïnes daterend uit de eerste eeuw na Christus.


Stranden

Het Yala National Park is direct gelegen aan zee en heeft een lange kustlijn met zowel onbegaanbare plekken als toegankelijke stranden. Vast onderdeel van een safari door het park is een korte stop op het strand. Hier kun je even je benen strekken en geniet je van een wandeling over het meest ongerepte zandstrand dat je ooit hebt gezien.


Wilpattu Np

Het Wilpattu National Park is met zijn oppervlakte van bijna 1000 km2 het grootste nationale park van Sri Lanka. Het is qua begroeiing een heel mooi park: er zijn meren, uitgestrekte moerasgebieden en bossen. Er zijn in het Wilpattu National Park helaas wel weinig dieren, als u geluk heeft ziet u er wilde olifanten. In het nationale park leven wel apen, herten, leguanen, waterbuffels, pythons, krokodillen en vogels. Het Wilpattu National Park is goed te bezoeken vanuit Anuradhapura tijdens een rondreis Sri Lanka.

Verscholen in het westen van Sri Lanka vind je één van de mooiste nationaal parken die het land rijk is, Wilpattu Nationaal Park. Het huis van het luipaard en de zwarte lipbeer. Het park heeft jarenlang geen bezoekers kunnen verwelkomen en het toerisme komt hier pas mondjesmaat op gang.


ONONTDEKT, DOOR EEN MINDER FRAAIE REDEN

Wilpattu Nationaal Park, het park van de meren. Wilpattu is met zijn 1085 km2 het grootste nationaal park van Sri Lanka en tevens het meest onontdekte park. De reden hiervoor is dat het park, wat als vanaf 1938 bestaat, te midden van het gebied ligt gelokaliseerd waar lange tijd de burgenoorlog tussen de Sri Lankaanse regering en de Tamils heeft gewoed. De oorlog is ten einde en langzaam maar zeker herstelde ook het park van zijn verwondingen. In 2009 opende het park weer zijn deuren voor bezoekers en sindsdien is het weer mogelijk om te genieten van het al moois wat Wilpattu op het gebied van natuur en wildlife te bieden heeft.


MEREN, MOERASSEN & DICHTE JUNGLE

Grote meren, dichte jungle, bossen en savannes. Het landschap in Wilpattu Nationaal Park is zeer divers en juist daarom juist zo intrigerend. Toch zal je zien dat de meren en moerassen hier overheersen in het landschap. Als je Wilpattu zou vertalen uit het Tamil, dan zou het park de naam “tien meren” dragen. Naar de tien meren die het park rijk is.

Wilpattu is maar liefst acht keer groter dan zijn toeristische broertje Yala Nationaal Park. Toch kan je maar een beperkt gedeelte van het park verkennen. Zo krijgen de dieren ook alle rust om te leven en zich voort te planten. Druk is het hier sowieso niet, mocht je kiezen voor een safari in dit park, dan zullen de aantal jeeps in het park vaak maar op één hand te tellen zijn.


WAAROM JUIST EEN BEZOEK BRENGEN AAN DIT PARK?

De eerste en misschien wel beste reden om een bezoek te brengen aan Wilpattu nationaal park is het ontbreken van toeristen. Hier geen ellenlange rijen jeeps voor de ingang van het park. Minder toeristen = een veel fijnere manier van op safari gaan. Je kunt in alle rust het park verkennen en als je op een bijzondere plaats stuit of een bijzonder dier spot, dan heb je alle tijd van de wereld om deze te bewonderen. Juist dit zijn de dingen die een enorme meerwaarde geven aan de beleving.

De tweede reden is dat je in dit natuurgebied, naast Yala Nationaal Park, de grootste kans hebt voor het spotten van een luipaard. Hoewel het zien van een luipaard in Yala bijna gegarandeerd is, moet je wel beseffen dat er naast jou nog twintig andere jeeps zich zullen verdringen in de drukte om maar een glimp van het dier op te kunnen vangen. Het is letterlijk stuivertje wisselen. Wil je dit alles niet, dan is Wilpattu een goed alternatief. De kans dat je in dit gebied een luipaard ziet is vrij groot, maar het blijven natuurlijk wel wilde dieren, die zich (gelukkig) niet laten sturen. Het is geen garantie dat je ze ook daadwerkelijk ziet.

En als je het luipaard niet tegen komt? Wees dan zeker niet getreurd. Wilpattu is een prachtig nationaal park, met een zeer divers landschap welk je zeker zal weten te fascineren. De rust, de uitgestrekte savannes, de dichte bossen en de vele meren maken het park tot een prachtige plek. Wildlife zal je hier zeker spotten. Beter gezegd, je ontkomt er niet aan. Vele vogelsoorten, herten, wilde zwijnen, krokodillen, beren en luipaarden maken het park uitermate geschikt voor een safari.

WILDLIFE IN WILPATTU NATIONAAL PARK

We het er al even over gehad dat het zomaar zou kunnen dat je plotseling oog in oog staat met een luipaard. Wel veilig vanuit je Jeep natuurlijk, een safari kun je in dit park niet maken per voet. (Wil je wel een keer een echte jungle walk maken, dan is Bardia Nationaal Park in Nepal een echte aanrader!) Maar natuurlijk is de luipaard niet het enigste dier wat in dit nationaal park leeft.

Zwarte lipbeer

Misschien nog wel moeilijker te spotten dan het luipaard is de zwarte lipbeerr. Deze beer komt eigenlijk alleen voor in de Zuid Azië en dan met name in India, Nepal en Sri Lanka. De lippenbeer is trouwens ook een echte beroemdheid, het personage Baloe uit de film jungle-book is namelijk gebaseerd op deze beer.

MEER DAN 30 VERSCHILLENDE SOORTEN

In totaal leven er ongeveer 30 verschillende soorten dieren in Wilpattu Nationaal Park, waaronder olifanten, herten, sambars, buffels, wilde zwijnen en mangoesten. Wil je specifiek olifanten zien, dan kan je beter kiezen voor een bezoek aan Minneriya Nationaal Park (dé plek bij uitstek voor het spotten van wel honderden olifanten) of Udawalawe Nationaal Park. In beide parken leven grote kuddes olifanten en door de vegetatie zijn ze hier ook veel beter te spotten.


REPTIELEN

Alle meren en moerassen vormen samen een uiterst geschikt leefgebied voor reptielen zoals hagedissen, slangen en krokodillen, die hier dan ook veelvuldig voorkomen. Als je goed kijkt, zal je ook zeker schilpadden zien aan de rand van het moeras of in het water.

VOGELS

Als vogelliefhebber kom je in Wilpattu ook zeker aan je trekken. Het zijn met name de vogelsoorten die in waterrijk gebied leven die hier voortkomen, zoals de witte Ibis en de grote zilverreiger. Maar ook uilen, arenden, pauwen en tropische vogels zoals de Indische Nimmerzat zie je hier veel.


AVONTUURLIJKE SAFARI

Hou je van avontuurlijke safari’s, zonder veel toeristen en wil je genieten van één van de mooiste stukken natuur die Sri Lanka te bieden heeft en tegelijkertijd misschien wel een luipaard of sloth bear spotten, dan is Wilpattu Nationaal Park helemaal jouw ding. Een bezoek aan dit park is in alle opzichten een beleving en zeker een aanrader.

EEN KLEINE KANTTEKENING

Een kleine kanttekening is wel op zijn plaats: In Wilpattu leven in verhouding minder dieren dan in de andere nationaalparken in Sri Lanka, dit komt doordat het park en zijn dieren in de oorlog helaas niet gespaard zijn gebleven. Inmiddels is het wildlife gehalte in dit gebied wel weer op de goede weg terug. Ook is het park vele malen groter dan de andere parken en is niet het hele park toegankelijk per jeep. Tel je deze twee factoren bij elkaar op, dan kom je tot de conclusie dat wildlife spotten in dit gebied wel iets moeilijker is dan in de andere nationaal parken.

WAAROM JE TOCH MOET GAAN!

Toch gaan? Jazeker! Je zult zeker dieren zien, misschien wel in iets minder grote getale, maar je zult genoeg mooie en bijzondere dieren tegenkomen. En als je ze ziet, hier geen dertig andere jeeps waarmee je “het moment” moet delen. Geen getoeter dan je weg moet, dat het iemand anders beurt is om een glimp van het dier op te mogen vangen. Een bezoek aan Wilpattu Nationaal Park is een echte beleving, een avontuur door de mooiste natuur van Sri Lanka op zoek naar het dier wat we uiteindelijk toch allemaal heel graag willen zien, het luipaard.


Info en reservaties:
014/51.50.05

Ma-vr:    9u30 - 18u
Za: enkel op afspraak

info@srilanka-direct.be