014 51 50 05

Actief in Sri Lanka

Sri Lanka is een relatief klein eiland, ongeveer 2 keer zo groot als België. Toch zijn er op en rond het eiland behoorlijk wat activiteiten te vinden. Zo staat het land bijvoorbeeld bekend als een uitstekende surf, duik- en snorkelspot en kun je op verschillende plaatsen prachtige lange en uitdagende wandelingen maken. Raften, fietsen, safari’s maken en dolfijnen en walvissen spotten; het kan allemaal in Sri Lanka. Als je iets actiefs gaat doen in Sri Lanka bedenk dan wel altijd dat het een behoorlijk stuk warmer is dan in Nederland en dat de luchtvochtigheid er behoorlijk hoog kan liggen. Zorg ten alle tijden dat je jezelf heb ingesmeerd met een hoge factor zonnebrand en dat je voldoende te drinken bij je hebt.


Raften

Er is één plaats in Sri Lanka die bekend staat als de beste plaats om te whitewater raften. Dit is de Kelani rivier in de buurt van het plaatsje Kitulgala. Het is een rivier met een klasse drie kwalificatie. Dit wil zeggen dat er behoorlijk pittige stroomversnellingen en watervallen in de rivier zitten. Langs de weg in de buurt van rivier zijn er tientallen bedrijfjes te vinden die je meenemen op de rivier. De gidsen zijn over het algemeen vriendelijk en erg professioneel. Voor je begint krijg je uitvoerige instructies over wat je tijdens het raften allemaal moet doen en wat je zeker niet mag doen.De stroomversnellingen die je tegenkomt zijn behoorlijk uitdagend en je moet soms goed je best doen om niet buiten de boot terecht te komen. In totaal kom je ongeveer vijf van dit soort stroomversnellingen tegen. Het laatste deel van de tocht is een stuk rustiger en hier is het toegestaan om stukjes te zwemmen en te drijven.

Onderweg kom je nog een bekende bezienswaardigheid tegen. De filmplaats van de “Bridge over the river Kwai”. De brug ligt er niet meer want deze is opgeblazen aan het einde van de film (spoiler). Wel zijn de oude pijlers van de brug nog te zien.

Surfen

Er zijn op Sri Lanka een aantal plaatsen te vinden die bekend staan als uitstekende surfspots. Deze zijn allemaal te vinden in het zuidwestelijke deel van het land. De bekendste plaatsen zijn Hikkaduwa, Pottuvil, Unawatuna, Weligama, Kalpitiya, Galle, Arugam Bay, Tangalle en Mirissa. Bij al deze plaatsen zijn er surfscholen te vinden waar je als beginner les kunt nemen, maar ook als gevorderde je spullen kunt huren. Naast het ‘gewone’ surfen is ook het kitesurfen een steeds populairder wordende bezigheid op het eiland.

Wandelen

Er zijn in Sri Lanka een aantal gebieden te vinden die zich tuitstekend lenen voor korte of lange wandelingen door de natuur. De meest uitdagende wandeling is waarschijnlijk die naar Adam’s Peak. De klim naar de top van deze berg zal ongeveer drie uur in beslag nemen. Al met al moet je rekenen dat je ongeveer zes uur onderweg zal zijn. Deze klim kun je het beste rond twee uur in de morgen startten zodat je vanaf de top kunt genieten van de zonsopgang.
Ook de wandeling in Horton Plains naar World’s End kun je het beste vroeg starten zodat je op tijd bij het uitzichtpunt bent. Kom je te laat dan zal de mist opgetrokken zijn. In de buurt van het backpackersdorp Ella zijn de meeste wandelingen te vinden. De bekendste zijn die naar Little Adam’s Peak en Ella Rock. Met name deze laatste is een pittige beklimming die enkele uren in beslag zal nemen. Deze klim start op het station van Ella waar je eerste enkele kilometers het spoor moet volgen. Loop je de andere kant op dan kom je uiteindelijk uit bij de Nine Arch Bridge. In het woudreservaat Sinharaja kun je nog wandelen in de Jungle, je zal dit dan wel onder begeleiding van een gids moeten doen.
Wil je gaan wandelen in een iets koeler klimaat dan kun je het beste richting Knuckels Range gaan. Nadeel is wel dat de flora en fauna hier erg Europees aandoen.
Als je gaat wandelen in Sri Lanka en zeker als je van plan bent langer weg te blijven neem dan voldoende eten en drinken mee voor onderweg en zorg voor goed en stevig schoeisel. Let er met name op dat je voldoende te drinken mee hebt. De kans is groot dat je onderweg geen winkeltjes of straatverkopers zult tegenkomen. Kom je ze wel tegen dan kun je twijfelen aan de kwaliteit van het verkochte drinkwater.

Dolfijnen en walvissen spotten

Sri Lanka staat bekend als één van de beste plaatsen ter wereld om walvissen en dolfijnen te spotten. Zowel voor de oostkust als de westkust van het eiland heb je mogelijkheden om deze bijzondere zoogdieren met eigen ogen te zien. De meest bijzondere walvissoort die voor de kusten van Sri Lanka voorbij zwemt is de blauwe vinvis, het grootste zoogdier ter wereld. De grootste kans om deze prachtige beesten te zien heb je van februari tot april voor de oostkust en van december tot maart voor de westkust.
Dolfijnen komen in principe het gehele jaar voor in de wateren rondom Sri Lanka. De grootte en soort van de dolfijnen verschilt echter per seizoen en per regio. De grootste kans om dolfijnen te zien heb je in de wateren rondom Trincomalee. Er komen in de wateren rondom Sri Lanka tuimelaars, grampers, orka’s, gestreepte dolfijnen en enkele minder bekende soorten voor.

Safari

Je kunt in Sri Lanka op meerdere plaatsen een safari maken. Het Nationaal Park Yala is de populairste en meest gebruikelijke plaats om dit te doen. Andere bekende safariplaatsen op Sri Lanka zijn het Nationaal Park Udawalawe, Gal Oya Np, Bundala Np, Pinnawela Np, Wilpattu Np en het Minneriya National Park. De opzet van de safari is in al deze parken min of meer gelijk. Je gaat in een open jeep met chauffeur en soms vergezeld met een gids door het park. De gids en chauffeur houden contact met de andere jeeps in het park zodat als er ergens een kudde olifanten of een luipaard gespot wordt iedereen zich naar deze plaats begeeft. Hierdoor ben je zo goed als verzekerd van het zien van olifanten, waterbuffels en behoorlijk wat exotische vogels. Luipaarden en lipberen laten zich veel minder gemakkelijk zien. Alleen met het nodige geluk zal je deze dieren er kunnen spotten.

Een safari door één van de wildparken is één van de hoogtepunten van je vakantie in Sri Lanka. Het met eigen ogen zien van wilde olifanten die in een kudde door het bos lopen is een herinnering die je niet snel zal vergeten.
Bij de entree van de parken zijn er behoorlijk wat jeeps en chauffeurs te vinden die je tegen een vast bedrag kunt inhuren. Spreek van tevoren wel een tijd af die je minimaal in het park wilt verblijven. Overnacht je in een hotel in de buurt van één van de parken dan kun je ook via de receptie van het hotel een jeep met chauffeur huren. Voordeel hiervan is dat het hotel alleen gebruik maakt van door hen bekende chauffeurs.

 Duiken en snorkelen

Er zijn in de zeeën rondom Sri Lanka behoorlijk wat unieke duik- en snorkelspots te vinden. De bekendste en daardoor ook drukstbezochte zijn te vinden in de buurt van Pigeonisland voor de kust van Trincomalee. Nadeel is dat rondom dit eiland vaak erg druk is en je moeite moet doen om rustig bij de mooiste plaatsen uit te komen. Gelukkig zijn er voor de kust van Trincomalee meerdere prachtige koraalriffen te vinden waar je de meest exotische vissen, schilpadden en haaien tegen kunt komen. Ook in het zuidwesten van Sri Lanka zijn er behoorlijk wat duikspots te vinden. Vanuit bekende toeristische plaatsen zoals Hikkaduwa vetrekken er dagelijks meerdere boten met snorkelaars en duikers.
Plaatsen die bekend staan om hun duik- en snorkelspots zijn Trincomalee, Hikkaduwa, Mirissa, Nilaveli, Kalkudah, Colombo, Negombo, Unawatuna en Kalpitiya.

Fietsen

Fietsen in Sri Lanka is niet echt een veilige bezigheid. Toch zijn er behoorlijk wat toeristen die zich op de fiets wagen in het chaotische verkeer van Sri Lanka. Er zijn zelfs een aantal maatschappijen die georganiseerde fietstochten in het land aanbieden. Dit is echter alleen voor de getrainde fietser die niet opkijkt van een auto of tuk tuk meer of minder op de weg. Deze fietstochten nemen je mee langs de prachtige maar heuvelachtige bergplantages, dwars door de culturele driehoek en natuurlijk langs de prachtige stranden en natuurparken. Een groot deel van de georganiseerde fietstochten gaan grotendeels langs verlaten wegen en door de rijstvelden, maar je zal er niet aan ontkomen om af en toe even over de drukke weg te moeten rijden.
Ben je niet zo’n held op de fiets, maar wil je toch graag een keertje fietsen tijdens je verblijf in Sri Lanka dan kun je bij de koningsstad Polonaruwa fietsen huren en deze bezienswaardigheid met de fiets ontdekken. Binnen de hekken van dit park is minimaal verkeer toegestaan waardoor het hier ook veilig is om te fietsen met kinderen.

 

Beklim Adams Peak

Samen met andere pelgrims bewandel je de bijna 6.000 treden van de heilige Adam’s Peak. Eenmaal aangekomen op de top van de berg word je beloond door een magische zonsopgang en magnifieke vergezichten. Dit is zonder twijfel één van de meest bijzondere ervaringen in Sri Lanka.

Aan de rand van de Hill Country bevindt zich één van Sri Lanka’s meest bezochte plaatsen; Adam’s Peak (Sri Pada). Adam’s Peak is een berg van 2.243 meter hoog en ligt in een pittoreske, groenrijke omgeving.

Vele religies in Sri Lanka beschouwen deze berg als heilig waardoor het al meer dan honderden jaren een belangrijk pelgrimsoord is. Volgens hen was het Adam, Boeddha en Shiva die hier als eerste voet op aarde hebben gezet. Bovenaan de berg kun je de voetafdruk aanschouwen maar het is vooral de uitdagende klim ernaartoe wat de ervaring zo puur en bijzonder maakt. Ben je op zoek naar uitdagende activiteiten in Sri Lanka? Dan mag het beklimmen van Adam’s Peak zeker niet ontbreken tijdens je rondreis.

Laat je meevoeren met de stroming van de Kelani rivier, dwars door het tropische woud heen! Voel je hart sneller kloppen terwijl je je peddel stevig vasthoudt en obstakels uit de weg gaat. Spanning en sensatie tijdens jouw rondreis door Sri Lanka!

De parel van de Indische oceaan beschikt over een grote diversiteit aan bergen, rivieren en diepe kloven. Dit maakt het een ideaal eiland om te hiken of hoge bergen te beklimmen. Maar ook op het water kent Sri Lanka uitdagende activiteiten. Zo kent het land twee moessons, waardoor Kitulgala één van de natste plaatsen is van Sri Lanka. Dit zorgt er voor dat je het hele jaar door uitstekend het avontuur kunt opzoeken.


Kitulgala, Hike door de groene weelde van het Kelani Valley Forest Reserve

De Kelani River die dwars door Kitulgala stroomt staat voornamelijk bekend om het prachtige decor wat voor een groot deel bestaat uit uit fraaie groene natuur, ruige rotsen, watervallen en bijzondere vogels. Het weelderige regenwoud leent zich uitstekend om doorheen te hiken. 

Naast het Sinharaja Forest Reserve is het Kelani Valley Forest Reserve een van de betere regenwouden om een trekking te maken waarbij je een deel van het gebied doorkruist. Tijdens de trekking ervaar je op bijzondere wijze het pracht en praal van Sri Lanka. Er gaat een ervaren gids met je mee, die je alles kan vertellen over de reptielen, planten en vogels.

 

Sinharaja Rainforest, Maak een trekking door Sri Lanka's laatste regenwoud

Samen met een ervaren gids ontdek je de meest adembenemende landschappen waarbij lianen tussen het dichtbegroeide regenwoud hangen. Bewandel de ongebaande paden in de jungle van Sri Lanka!

Midden in de laaggelegen natte zone van het eiland ligt Sri Lanka’s laatste echte regenwoud; het Sinharaja Forest Reserve. Dit beschermd natuurgebied is een bezoek meer dan waard tijdens jouw rondreis door Sri Lanka. Tijdens een wandeling door het regenwoud maak je kennis met de rijke flora en fauna van Sri Lanka.Info en reservaties:
014/51.50.05

Wij zijn een gesloten kantoor en werken uitsluitend op afspraak. Dit om u beter, zonder wachttijden, in alle veiligheid en ongestoord te kunnen verder helpen.
Het tijdstip en de manier waarop we afspreken bepaalt uzelf : bij ons op kantoor, bij u thuis, via video calling, telefoon, .... De keuze is geheel aan u, wij horen het graag van u.

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van alle reisweetjes

info@srilanka-direct.be