014 51 50 05

Algemene informatie


Sri Lanka (Singalees: Shrī Laṁkā, Tamil: Ilaṅkai) is land en tevens eiland in de Indische Oceaan (Azië). Sri Lanka is sinds 1948 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad van Sri Lanka is Sri Jayawardenapura Kotte. Een aantal grote steden in Sri Lanka zijn: Anuradhapura, Colombo, Galle, Trincomalee en Kalmunai.

Sri Lanka staat bekend als tropisch eiland met alles wat daarbij hoort. Zo is er rondom het land een brede kustlijn met brede zandstranden en helderblauw water waar je o.a. uitstekend kan duiken en snorkelen. Meer landinwaarts vind je tropische bossen, theeplantages en een aantal berggebieden. De hoogste bergen zijn de Pidurutalagala met een hoogte van 2524 meter en de Adam’s Peak met een hoogte van 2243 meter. In deze gebieden komen verschillende diersoorten in het wild voor. Zo leven er o.a. luipaarden olifanten. De Srilankese economie draait veelal op toerisme en de export van o.a. thee, koffie, rubber en kokosnoten. In 2004 vond er op Sri Lanka een tsunami plaats die aan zeker 35.000 mensen het leven heeft gekost.


Officiële naam: Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka
Continent: Azië
Oppervlakte: 65.610 km²
Hoofdstad: Sri Jayawardenapura Kotte
Inwoneraantal: 20.277.597 inwoners (2012)
Regeringsvorm: Republiek
Hoogste punt: 2.524 m (Pidurutalagala)
Afstand (Amsterdam – Sri Jayawardenapura Kotte): 8.450 km
Vliegduur: circa 10 uur


Weer en klimaat
Sri Lanka heeft een tropisch klimaat. De temperaturen liggen het hele jaar door rond de 25 tot 30 graden. In de bergen liggen de temperaturen rond de15 tot 20 graden.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Sri Lanka vindt u op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van Sri Lanka vindt u op Klimaatinfo.


Taal
Singalees en Tamil zijn beide een officiële taal in Sri Lanka. Daarnaast wordt er veel Engels gesproken.


Reisdocumenten
U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Sri Lanka.
Een visum is verplicht en kost 35$ pp. Deze kunt u online aanvragen via de officiële website eta.gov.lk (creditcard) of op Visum Sri Lanka. U dient het visum binnen 90 dagen na uitgiftedatum te gebruiken. Binnen deze periode mag u maximaal 30 dagen in Sri Lanka verblijven.


Vaccinatie (inenting)
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Sri Lanka verplicht als u in de zeven dagen voordat u Sri Lanka bezoekt een gele koorts land heeft bezocht. Daarnaast is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak bij u in de buurt, kunt u terecht bij http://www.vacciweb.be/nl-BE/content/vaccinaties-voor-reizigers/vaccinaties-per-land/113/312/SriLanka/s. U kunt hier ook zien of uw zorgverzekering de vaccinatie(s) vergoedt.


Malaria
In Sri Lanka (m.u.v. Colombo, Galle, Gampaha, Kalutara, Matara en Nuwara Eliya) komt malaria voor.


Geld 
In Sri Lanka wordt betaald met de Srilankaanse roepie (rupee) (LKR).
500 LKR = 3.5 EURO
1000 LKR = 7 EURO
2000 LKR = 14 EURO


Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Sri Lanka 3,5 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in Sri Lanka 4,5 uur later.
Sri Lanka kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De lokale tijd, datum en tijdzone van Sri Lanka vindt u op onze tijdsverschil pagina.


Verkeer en route
In Sri Lanka moet u aan de linkerkant van de weg rijden.
Met de Google routeplanner kunt u van, naar of binnen Sri Lanka een routebeschrijving samenstellen.


Elektriciteit
Er is een wisselstroom van 220-240 Volt en de stopcontacten zijn 3-polig. Af en toe zijn er stroomstoringen, maar dan springt de generator van het hotel na enige minuten aan.
In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen eenvoudig opladen, maar daar is hier dus een zgn. “ wereldstekker” voor nodig. Soms zijn deze in bruikleen bij de receptie van uw hotel verkrijgbaar.


Eten en drinken
De Srilankaanse keuken is vrij uitgebreid, bekend om de rice and curries en het hoofdbestanddeel bestaat vanzelfsprekend uit rijst, aangevuld met diverse bijgerechten van vis, vlees en groenten.

Sommige gerechten zijn scherp gekruid, maar de mildere curries zijn bijzonder smaakvol.
In de hotels staan ook veel westerse gerechten op de kaart en aan de kust wordt veel verse vis of schaal/schelpdieren gegeten, die dagelijks aangevoerd worden van de vele vismarkten, die daar te vinden zijn.

Fruit is er in alle soorten en maten, u zult de meest exotische varianten tegenkomen, maar ananas, banaan, mango en watermeloen zijn toch wel de belangrijkste. Geniet ook van de verse fruitsappen!

De traditionele Ceylon thee wordt veel gedronken, hoewel de Srilankanen deze het liefst met veel melk en veel suiker drinken. Koffie, matig van kwaliteit, is in de hotels en restaurants ook verkrijgbaar.

Lion’s is het lokale biermerk, dat uit grote flessen geschonken wordt en de traditionele arak is een palmdestillaat.
Tijdens poya-day (volle maan) is het bedrijven en daarmee ook hotels officieel niet toegestaan om alcoholische dranken te serveren. Dit geldt ook voor een aantal andere feestdagen.

Je kan in Sri Lanka voor een bedrag tussen 2 en 5 euro per persoon al lekker eten !


Fotograferen

U kunt in Sri Lanka naar hartelust fotograferen: prachtige landschappen, kleurrijke markten, bedrijvige stations en nog veel meer. Wanneer u de lokale bevolking wilt fotograferen is het gepast om van tevoren toestemming te vragen. Het zijn trotse mensen, die er echt voor gaan poseren en de foto graag van u willen hebben. Maar het kost u meestal wel een paar rupee, zeker als u een olifant met zijn drijver laat poseren. Het fotograferen van vliegvelden en militaire objecten is pertinent niet toegestaan.

Film- en fotomateriaal en batterijen kunt u het beste uit Nederland meenemen, want wat u kunt kopen is vaak niet van recente datum of slecht opgeslagen. In de kustplaatsen zou u voor weinig geld uw foto’s kunnen laten ontwikkelen, maar eerst even de kwaliteit controleren!

Algemene informatie digitale fotografie: In veel landen heeft digitale fotografie een enorme opgang gemaakt en is het gebruik van fotorolletjes sterk afgenomen. Digitaal is makkelijk en u kunt dan ook ongestoord, waar ter wereld u ook reist, honderden foto’s maken. Dat vraagt om voldoende opslagruimte, maar door het aantal verschillende memorysticksystemen zijn die, in veel landen, zeker niet altijd zomaar verkrijgbaar. Ons advies is dan ook om voldoende MB’s van huis uit mee te nemen.
Voor een reis door, bijv. een deel van Azië, is 256 MB zeker NIETgenoeg, bovendien is daar heel veel namaak op de markt. Goedkope, niet van echt te onderscheiden, memorysticks, die het even doen en het dan gewoon opgeven. U bent uw foto’s gewoon kwijt.
Is de nood aan de man: Koop die sticks dan ook zeker niet zomaar even op straat, maar in een echte (ja, soms duurdere) fotowinkel.

 

Kledij voor tijdens jou Sri Lanka reis
De kleding die je het beste meeneemt tijdens je Sri Lanka reis hangt af van het seizoen waarin je reist. In het voorjaar en de zomer zijn lichte katoenen kleren gewenst. Ga je de bergen in, zorg dan voor wat warme kleding omdat de temperatuur – vooral boven de 2.000 meter – behoorlijk kan zakken. Aan het strand dien je te zorgen voor een goede zonnecrème, zonnehoed en gemakkelijke schoenen. In de moesson periodes (zuidwest mei t/m september, noordoost november t/m februari) kunnen lichte regenkleding en een paraplu goed van pas komen. Een (vaak forse) regenbui is meestal ook weer zo voorbij en de zon krijgt weer de overhand. Bij het bezoek aan religieuze gebouwen is nette kledij vereist, bezoekers aan boeddhistische en Hindoe-tempels mogen geen hoofddeksel dragen.
Topless zonnebaden is officieel verboden.


Souvenirs
Sri Lanka kent, op een aantal winkels in Colombo na, geen grote luxe warenhuizen.

In speciaalzaken, op markten en kraampjes langs de weg vindt u vele soorten handarbeid. Vooral het beroemde houtsnijwerk, zoals olifantjes, Boeddhabeeldjes en kleurige houten maskers, maar zeker ook patchwork, linnen tafelkleden (Galle), T-shirts en batik.

Een ander leuk souvenir is één van de vele theesoorten in leuke verpakkingen. Sri Lanka is beroemd om zijn thee, maar ook om de edelstenen, zoals de blauwe saffier en de robijn, al dan niet verwerkt in schitterende sieraden.

In de speciaalzaken gelden vaak vaste prijzen, hoewel ook hier nog vaak over de prijs te onderhandelen valt. Op lokale markten en stalletjes moet u, zelfs bij het kopen van een ananas, een tros bananen of een olifantje, zeker afdingen en dat is een sport, waar u naar verloop van tijd uiterst bedreven in zult worden. Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Tips en fooien
Het geven van fooien is heel gebruikelijk in Sri Lanka, ook wanneer u een foto wilt maken. Met een beetje geld op zak kunt u een hoop gedaan krijgen. Houdt u er wel rekening mee dat toeristen over het algemeen gezien worden als een lopende portemonnee! In de kleinere en goedkopere restaurants kunt u volstaan met een paar Rupees fooi, maar in de betere zaken is het gebruikelijk om een fooi te geven van 10% van de totale rekening. Vaak neemt de reisleider het initiatief om een gezamenlijke fooienpot te maken, zodat u niet ieder moment van de dag naar uw portemonnee hoeft te grijpen.

Kamermeisjes verwachten een bedrag van 20 Rp of 10 cent per dag
Kruiers / bellboys in de hotels die uw koffers naar de kamer brengen rekenen op 20 Rp of 10 cent per stuk bagage.

De chauffeur/gids tijdens je reis verwacht een fooi van 350 Rp of 2,5euro per persoon per dag (het beste te geven aan het einde van de reis).


Veiligheid
Sri Lanka is een relatief veilig land. Toch dient u ook hier, net als overal ter wereld, goed te letten op uw bagage. Zeker wanneer u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet u extra op uw spullen passen.

Uw paspoort, uw geld en cheques kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Waardevolle sieraden kunt u het beste thuislaten en vervangen door goedkope imitaties.
Raakt u deze kwijt, dan is er zeker geen man overboord!

 

Hulpdiensten
Mocht u in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kunt u gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 118 of 119
– Brandweer: 111
– Ambulance: 110


Kraantjeswater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien u niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, kook dan het water gedurende 5 minuten. Na het water afgekoeld te hebben kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.


Telefonie
De landcode (landnummer) om iemand in Sri Lanka te kunnen bellen is 0094 of +94.
Wilt u vanuit Sri Lanka naar Nederland bellen gebruik dan 0032 of +32.
(Als u een landcode gebruikt, moet u de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)


Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen in Sri Lanka vindt u op Beleven.org.


Beschermde natuurgebieden en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) in Sri Lanka vindt u op Protectedplanet.
Een overzicht van de werelderfgoederen in Sri Lanka vindt u op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


Wist u dat…

 
…Sri Lanka bekend staat om de export van thee, koffie, rubber en kokosnoten
…In Sri Lanka Nederlandse kanalen zijn te vinden
…Sri Lanka werd getroffen door de grote tsunami van 2004
…Cricket de nationale sport van Sri Lanka is
…Men in Sri Lanka met de handen eet
…In Sri Lanka bijna 6000 olifanten leven


Info en reservaties:
014/51.50.05

Wij zijn een gesloten kantoor en werken uitsluitend op afspraak. Dit om u beter, zonder wachttijden, in alle veiligheid en ongestoord te kunnen verder helpen.
Het tijdstip en de manier waarop we afspreken bepaalt uzelf : bij ons op kantoor, bij u thuis, via video calling, telefoon, .... De keuze is geheel aan u, wij horen het graag van u.

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van alle reisweetjes

info@srilanka-direct.be